Kovo 11-osios belaukiant

„Tėvynei šiandien iš mūsų ir reikia praeities, istorijos, tradicijų išsaugojimo, kad ne tik mes, bet ir dar vėlesnės kartos kalbėtų, dainuotų, sektų pasakas lietuviškai, kad gyventume Lietuvoje, kad vertintume ir nepamirštume kainos, sumokėtos už Lietuvos laisvę.“
M.Šeškevčius 6b kl.

Birštono gimnazijos bendruomenė pasitinka artėjančią Kovo 11-osios šventę. Nelaukiame jos sudėję rankas. Mūsų 6-okai, vadovaujami lietuvių kalbos mokytojos R. Aleksandravičienės, savo kūrybiniuose darbuose svarstė, ko iš mūsų reikia Tėvynei. Fizinio ugdymo mokytojas A. Juozaitis „užkrėtė“ savo mokinius nauja idėja – atsisiųsti į telefonus programėlę, kuri fiksuotų jų nueitą trajektoriją žemėlapyje ir nueiti arba nubėgti tokiu maršrutu, kad trajektorija taptų užrašu „Kovo 11-oji“. Istorijos mokytojos A. Lasatienė ir D. Janykaitė-Snapaitienė organizavo žaidimą Quizes  aplinkoje „Kelias į laisvę“, skirtą 7–8 kl. mokiniams. Anglų k. mokytoja B. Sinkevičienė savo mokomiems II kl. gimnazistams surengė video diskusiją apie demokratiją valstybėje. Dailės mokytojos L. Kučiauskienės mokiniai pasidalino pačių sukurtais gėlių piešiniais ir nuotraukomis, o technologijų mokytojas A. Guobys išmokė vaikus pasigaminti vėjo malūnėlius. Visi džiaugėmės jų fotografijomis.
Labai aktyviai Kovo 11-osios laukė 1–4 klasių mokiniai, vadovaujami savo šaunių mokytojų. Jie visi dalyvavo nuotoliniame dailyraščio konkurse „Rašom Lietuvai“ ir 1–4 kl. meninio skaitymo konkurse. Savo skaitovų video ir dailyraščio darbų foto mažieji siuntė mokytojoms, o pačiais gražiausiais iš jų dalinamės gimnazijos svetainėje ir Birštono gimnazijos Teams paskyros erdvėje.
Kūrybinius darbus „Mano saujoje gimtasis kraštas“ ruošė ir lietuvių kalbos mokytojų V. Skiauterienės ir V. Kurtovienės mokiniai, tačiau dar nespėjo jais pasidalinti su bendruomenės nariais. Tikimės, kad tai padaryti jiems pavyks artimiausiu laiku.
Labai džiaugiuosi ir visos Birštono gimnazijos administracijos vardu dėkoju visiems projekto dalyviams už nuveiktą gražų ir įdomų darbą, mokinių tėveliams, kurie padėjo vaikams kelti darbus, juos filmuoti ir pan. Smagu, kad mums pavyksta išsaugoti tradicijas, o tokia veikla visus suvienija ir leidžia aplink skleisti gėrį ir grožį, juo dalintis. Gražios ir prasmingos Kovo 11-osios.

Projekto, skirto Kovo 11-ajai, koordinatorė A. Ferevičienė


Ko šiandien iš mūsų reikia Tėvynei?
Aš manau, jog Tėvynei iš mūsų šiuo metu reikia vieningumo ir ištikimybės, kad visi išliktume kartu. Mes turime apsaugoti Tėvynę nuo problemų, kurios galbūt buvo iškilusios praeityje ar dar tik iškils ateityje.
Turime ją padaryti išskirtinę ar atlikti tokį garbingą darbą, jog mūsų Tėvynė atrodytų kitokia nei kitos, parodyti, kad mes esame žmonės, mokantys gerbti Tėvynę Lietuvą. Padaryti kažką vertingo ir gero dėl jos.
Mūsų Tėvynė iš tikrųjų yra nepaprasta. Visų pirma, ji mums visiems reiškia namus. Norėtųsi ,jog čia atvykusiems žmonėms ji taip pat kažką reikštų, ir jie, palikę kokį nors prisiminimą, galėtų sugrįžti atgal.
O svarbiausia, kad mūsų Tėvynė yra laisva.
Meda Liutkevičiūtė, 6b kl.

Ko šiandien iš mūsų reikia Tėvynei?
Šiandien mes dar esame vaikai, todėl, visų pirma, Tėvynei reikia, kad mes užaugtume protingais, dorais ir darbščiais žmonėmis. Nors vaikai ir negali dalyvauti Lietuvos politikoje, rinkimuose, tarnauti kariuomenėje, tačiau jau dabar mes turime domėtis savo šalies istorija, įžymiomis asmenybėmis, mokslininkais, menininkais, sportininkais , garsinančiais Lietuvą pasaulyje.
Ir namuose, ir mokykloje mes mokomės gražiai bendrauti tarpusavyje, spręsti konfliktus, dalintis, priimti bendrus sprendimus. Taipogi mes švenčiame tautines ir religines šventes, minime svarbias mūsų šaliai datas, taip perimdami tradicijas iš vyresnės kartos.
O juk Tėvynei šiandien iš mūsų ir reikia praeities, istorijos, tradicijų išsaugojimo, kad ne tik mes, bet ir dar vėlesnės kartos kalbėtų, dainuotų, sektų pasakas lietuviškai, kad gyventume Lietuvoje, kad vertintume ir nepamirštume kainos, sumokėtos už Lietuvos laisvę.
Marius Šeškevičius, 6b kl.

Ko šiandien iš mūsų reikia Tėvynei?
Lietuva yra mūsų gimtasis kraštas. Čia mes gimstame, augame ir dauguma čia praleidžiame visą savo gyvenimą.1990 m. kovo 11 dieną mūsų valstybėje buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Šalis laisva jau 31 metus. Mūsų valstybė dar daug ko turi išmokti ir patirti. Lietuvai šiuo metu labai reikia, kad būtume vieningi, siekdami savo užsibrėžtų tikslų, norėdami sukurti stiprią gerovės valstybę, kad visi gyventume geriau. Kokie mes būsime, tokia ir bus valstybė, todėl turime stengtis išlaikyti savo kultūrą, papročius, savo kalbą, stengtis mokytis, gerbti vieni kitus, vertinti savo istorines pamokas ir mylėti savo tėvynę. Kuo labiau bus išsilavinusi tauta, tuo geriau visi mes gyvensime ir suprasime, kokia svarbi yra mums Lietuva.
Svajūnė Karandaitė, 6b kl.

Ko šiandien iš mūsų reikia Tėvynei?
Aš manau, kad šiuo metu Tėvynei iš mūsų reikia daugiau meilės, pasitikėjimo savimi, mažiau negatyvumo ir daugiau pozityvo. Pamirškime tokį dalyką, kaip pavydas, geriau pasidžiaukime kartu. Mažiau pykčio bei agresyvumo. Mylėkime vieni kitus ir džiaukimės, kad turime vienas kitą.
Dar labai svarbu neteršti gamtos ir jos nešiukšlinti. Saugokime miškus, jų nekirskime. Nemėtykime šiukšlių kur papuola, ypač plastiko – jis suyra tik per du šimtus metų, todėl labai puiku, kai žmonės savo noru renka šiukšles, o tuo tarpu neatsakingi žmonės jas mėto manydami, kad kiti jas surinks. Aktyviau leiskime laiką. Kai turime galimybę, geriau vaikščiokime ar važinėkimės dviračiu nei keliaukime automobiliu.
Nepamirškime lietuvių kalbos, mūsų tautos papročių. Perduokime tai iš kartos į kartą. Didžiuokimės savo istorija.
Nešiukšlinkime savo Tėvynės ne tik tikromis šiukšlėmis, bet ir negražiais poelgiais bei žodžiais.
Ieva Bucevičiūtė, 6b kl.

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *