Gyventojai pasigenda išankstinės registracijos COVID-19 skiepams

Šalį pasiekia vis naujos vakcinos nuo COVID-19 ligos siuntos, paskiepijus didžiąją dalį medikų, globos įstaigų darbuotojų ir gyventojų, slaugos skyrių pacientų ir kitų prioritetinių grupių žmonių, Vilniaus, Kauno, Alytaus miestų asmens sveikatos priežiūros įstaigos pradėjo skelbti telefonus, kuriais vakcinacijai gali registruotis ir gyventojai. Kodėl tokia išankstinė registracija nevykdoma Prienų rajone? Kodėl nesudaromi skiepytis ketinančių gyventojų sąrašai?

Norėtų registruotis, bet nežino, kaip ir kur
Į redakciją paskambinusi vyresnio amžiaus moteris teigė to teiravusis ir savo šeimos gydytojos, kuri atsakė šiuo klausimu informacijos neturinti ir pacientų sąrašo nesudarinėjanti. Todėl moteriai parūpo, kada ir kokiu būdu prie Prienų rajono sveikatos priežiūros įstaigų prisirašę gyventojai bus apklausiami, kas už tokių sąrašų sudarymą yra atsakingas?
– Turiu pažįstamų kituose miestuose, taip pat ir dirbančiųjų poliklinikose, vienur gyventojai kviečiami registruotis patys paskelbtais telefonais, kitur slaugytojos jiems skambina į namus ir sudaro išankstinius sąrašus žmonių, kurie pageidauja būti paskiepyti. Kodėl pas mus nėra vieningos tvarkos? Ar bus laikas skambinėti žmonėms tuomet, kai vakcina jau bus parvežta? Dėl tokios skubos gali pasitaikyti ir žmogiškųjų klaidų, nesusipratimų, kai kurie išvis gali likti be skiepų. Kita vertus, žmonėms reikia laiko pagalvoti, pasirengti skiepams…– savo nuomonę išdėstė skaitytoja.

Prioritetinių grupių sąraše – patikslinimai
– Mes skiepijame asmenis, laikydamiesi SAM patvirtinto prioritetinių grupių eiliškumo. Savo įstaigoje esame paskiepiję apie 15 gyventojų, kuriems yra 80 ir daugiau metų, visi jie priklauso rizikos grupėms, yra onkologiniai, dializuojami ligoniai ir pan. Vakcinų iš praimtų flakonų jiems atliko anksčiau vykdytų skiepijimų metu. Dabar sveikatos ministro įsakymu prioritetinių grupių sąrašas pakoreguotas, pirmesnė, nei vyriausiems gyventojams, teisė pasiskiepyti suteikta mokytojams, darželių auklėtojams ir kitiems šių įstaigų darbuotojams, todėl šiuo metu ugdymo įstaigų darbuotojams atliekame greituosius COVID-19 testus. Kai tik vakcina bus gauta, prasidės ir jų vakcinacija, – teigė Prienų PSPC direktorius Artūras Ivanauskas.
Įstaigos vadovas nesutiko su „Gyvenimo“ skaitytojos išsakyta pozicija. Anot jo, šeimos gydytojai jau pasiėmę prie įstaigos prisirašiusių pacientų sąrašus ir yra daug kam iš prioritetinės per 80 metų grupės pacientų paskambinę ar apklausę konsultacijų metu. Jeigu žmogus pageidauja skiepytis, ties jo pavarde informacinėje sistemoje tai pažymima.

Kai ateis eilė skiepams, apie tai bus pranešta
A.Ivanausko pastebėjimu, visuomenė situaciją dėl gyventojų registracijos skiepams priima labai skirtingai: vieni pasigenda informacijos ir reikalauja vykdyti išankstinę registraciją, o šeimos gydytojų apklaustieji tai supranta kaip kvietimą ateiti skiepytis, skambina ir pačiam įstaigos vadovui, prašydami patikslinti, kada ir kur bus vykdoma vakcinacija. Tuomet tenka aiškinti, kad tokiu būdu renkama tik išankstinė informacija, o apie tikslų skiepijimo laiką bus pranešta vėliau, tuomet, kai bus gauta vakcina ir žinomas jų kiekis. Kaip žinia, šiuo metu vakcinų pirkimas stringa, ir vedamos derybos dėl jų, todėl prognozuoti į ateitį A.Ivanauskas nenori.

Nemato prasmės sudaryti išankstinius sąrašus
Kalbinta vienos asmens sveikatos priežiūros įstaigos šeimos gydytoja sakė nematanti prasmės sudarinėti išankstinius visų gyventojų sąrašus. „Kol ateis eilė skiepytis, žmonės gali ir persigalvoti, atsisakyti skiepų, o kiti, pasikeitus nuomonei, tvirtins, kad dabar jau norėtų skiepytis,“ – svarstė gydytoja, pridurdama, kad paskambinti kiekvienam pacientui, su juo pakalbėti yra didelis ir daug laiko atimantis darbas, kuriam atlikti, ko gero, reikėtų aukoti savaitgalius. Šiuo metu gydytoja sakė užsivertusi mokytojų, ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų asmens sveikatos kortelėmis – prasidėjus jų testavimui, tenka pasirūpinti įrašais, sutvarkyti daugybę dokumentų.

„Svarbu tik gauti pakankamai vakcinos“
Prienų rajono savivaldybės gydytojas Virginijus Slauta, dar prieš skaitytojos skambutį „Gyvenimui“ taip pat yra kalbėjęs išankstinės gyventojų registracijos tema.
– Negaliu vertinti kitų miestų sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo, galbūt toms įstaigoms, prie kurių yra prisirašę po kelis tūkstančius gyventojų, yra patogiau skelbti išankstinę registraciją dėl skiepų, galbūt jos turi šiam tikslui sukurtą sistemą, – svarstė savivaldybės gydytojas. – Visgi beveik neabejoju, kad mes savo rajono gyventojus paskiepysime greičiau, svarbu tik gauti pakankamai vakcinos.
Viešai skelbiamais statistiniais duomenimis, Prienų rajone COVID-19 vakcina jau paskiepyta apie 70 gyventojų, į šį skaičių įtraukti ir vyriausi, ir dializuojami, ir turintys kitų rimtų sveikatos sutrikimų asmenys, kuriems skiepai skiriami prioritetine tvarka. Paprastai su jais susisiekia gydytojas ar slaugytojas. Buvo atvejų, kuomet vyriausi gyventojai buvo kviečiami skubiai atvykti skiepytis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, nes, atvežus vakciną ir prieš tai atlikus testus kitų skiepijamų grupių asmenims, paaiškėjo, jog dalis jų yra teigiami.
„Atidarius buteliuką su vakcina, jame esančios visos šešios dozės per trumpą laiką turi būti suskiepytos, jei „iškrenta“ vieni asmenys, eilės tvarka kviečiame kitus,“ – patikslino V.Slauta.
Savivaldybės gydytojo teigimu, prioritetinių grupių asmenų sąrašas šią savaitę buvo pakoreguotas bent du kartus, pagal jį, anksčiau, nei vyriausi gyventojai, bus vakcinuojami tie švietimo įstaigų darbuotojai, kurie atnaujinus mokyklų darbą turės tiesioginį kontaktą su mokiniais, ugdomais pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas, taip pat dirbantys specialiose klasėse ir kt.
Tie darbuotojai, kuriems buvo nustatyta COVID-19 liga, galės būti vakcinuojami nuo diagnozės dienos praėjus trims mėnesiams. Šiuo tikslu mokytojai, darželių auklėtojai ir kiti darbuotojai sveikatos priežiūros įstaigose ar mokyklose jau testuojami greitaisiais serologiniais testais. Testuojamų darbuotojų sąraše – beveik 200 asmenų. Kada prasidės jų skiepijimas, V.Slauta dar negalėjo konkrečiai atsakyti, jis svarstė, kad dalis jų gali būti pakviesta skiepytis ir kitą savaitę, jei liks vakcinos nuo revakcinuojamų asmenų grupių, iš kurių dalis susirgo ir negalės gauti antro skiepo.

Šią savaitę gauta 420 vakcinos dozių
V.Slauta sakė, kad šią savaitę Prienų PSPC gauna 420 COVID-19 vakcinos dozių, ja antrą kartą bus paskiepyti rajono globos, slaugos, gydymo ir kitų įstaigų darbuotojai ir pacientai.
Iš viso per skiepijimus organizuojančią įstaigą – Prienų PSPC – rajone jau paskiepyti 468 asmenys, paskutiniai skiepus gavo socialinių paslaugų įstaigų, seniūnijų socialiniai darbuotojai, pacientai, kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos. Prie šių skaičių pridėjus ir duomenis iš Prienų ligoninės, kurioje skiepijimus organizavo Kauno klinikos, Prienų rajone iš viso yra sunaudotos 866 COVID-19 vakcinos dozės.
Kaip greitai rajone bus plečiamos vakcinacijos apimtys, priklausys nuo vakcinos tiekimo.
Dalė Lazauskienė

P.S. Kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai, ketvirtadienį Prienų r. savivaldybė informavo apie asmens sveikatos priežiūros įstaigų kontaktus, kuriais gyventojai gali registruotis dėl vakcinų.
VšĮ Prienų r. PSPC – galite informuoti savo šeimos gydytoją, kad sutinkate skiepytis, ir būsite įtrauktas į norinčiųjų skiepytis nuo COVID-19 sąrašą; taip pat galite registruotis įstaigos interneto puslapyje www.prienupspc.lt per e. registraciją: reikia paspausti nuorodą COVID-19 vakcinavimas ir užpildyti anketą;
VšĮ Balbieriškio PSPC – tel. (8 319) 59549, el. paštu balbieriskiopspc@gmail.com;
VšĮ Veiverių PSPC – tel. (8 319) 68127, el. paštu veiveriupspc@gmail.com ir per IPRIS (išankstinė pacientų registravimo sistema);
VšĮ „Veiveriečių sveikata“ – tel.: (8 319) 68550, 8 615 95561, el. paštu veiverieciu.sveikata@gmail.com;
VšĮ Jiezno PSPC – tel. (8 319) 57234, el. paštu jieznaspspc@gmail.com;
UAB „Pagalba ligoniui“ – darbo dienomis nuo 9 iki15 val. tel. 8 650 02006;
UAB ,,MediCA klinika“ – tel.: (8 319) 60474, 8 620 22371;
Šeimos klinika „Vita Simplex“ – tel. (8 319) 51059;
VšĮ Stakliškių PSPC – tel. (8 319) 45511, el. paštu stakpspc@gmail.com.

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *