Mes ir mūsų darbai

Metų virsmas mus priverčia stabtelėti, paanalizuoti, ką nuveikėme, kaip gyvenome nueinančiais metais, kartu pamąstyti apie tai, kaip turėtume gyventi naujaisiais metais.


Birštono vienkiemio bendruomenės nariai turi seną savo tradiciją susitikti metų sandūroje, įvertinti nuveiktus darbus, garsinančius mūsų kraštą, pasidžiaugti vienas kitu, pabendrauti.
Deja, šiemet dėl visiems suprantamų priežasčių šios galimybės neliko ir dėl to iš tikrųjų liūdna. Visi praėję metai buvo sąstingio metai kiekvieno iš mūsų gyvenime. Buvome priversti nutraukti savo veiklas, bendravimą, susitikimus. Ir nesvarbu, kiek bebendrautume informacinių technologijų pagalba, tai niekada neatstos fizinio bendravimo.
Nežiūrint į sudėtingas sąlygas, bendruomenė pagal galimybes vykdė įvairias veiklas. Laimėjo ir įgyvendino Žemės ūkio ministerijos skelbtą projektą „Skatinkime bendruomeniškumą ir bendradarbiavimą tradicinių renginių pagalba“ ir gavo finansavimą Klojimų teatrų festivaliui „Kur mėlynas Nemuno kelias“.
Liepos, rugpjūčio mėnesiais buvo įgyvendintas projektas „Vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimas“, kurio lėšomis buvo sutvarkytas sporto aikštynas, parke įrengti treniruokliai.
Kaip ir kasmet, dalis bendruomenės narių buvo išvykę kasmetiniam poilsiui prie jūros.
Pagal galimybes, laikantis saugumo reikalavimų vyko vokalinio ansamblio repeticijos, – paruošta nauja programa. Gaila, negalėjome įgyvendinti sumanymo – surengti ansamblių vakarą.
Nelengvi metai buvo ir teatro kolektyvui, bet didelio entuziazmo dėka kai ką pavyko padaryti. Vaikų teatro studija „Mes“ savo spektaklį Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“ pristatė žiūrovams metų pradžioje.
Didelių iššūkių metai buvo suaugusiųjų teatrui. Pasikeitus situacijai, reikėjo ieškoti naujų būdų repeticijoms. Pasitelkus į pagalbą informacines technologijas, pastatyti du planuoti spektakliai. Vieną iš jų – E. Mikulėnaitės „Visada tas pats“ pavyko parodyti. Rugpjūčio mėnesį spektaklį rodėme mėgėjų teatrų šventėje „Teatralų scena 2020“, Kruonio kultūros centre, Kalvių skyriuje, o taip pat bendruomenės tradiciškai rengiamame Klojimų teatrų festivalyje Matiešionyse. Šiame festivalyje kartu dalyvavo ir vaikų teatro studijos „Mes“ mažieji aktoriai, labai šiltai priimti žiūrovų. Rengdami teatro festivalį gamtos prieglobstyje norėjome padovanoti žmonėms saugų pasibuvimą ir kartu pasižiūrėti įvairių regionų teatrų spektaklius.
Birštono vienkiemio teatras, vadovaujamas Beatos Klimavičienės, kas antrus metus dalyvauja organizuojamoje Lietuvos mėgėjų teatrų šventėje-apžiūroje „Atspindžiai“. Visi teatrai, dalyvaujantys apžiūroje, filmuotą spektaklio įrašą turėjo pristatyti vertinimo komisijai. Džiaugiamės, kad mūsų teatras, jau ketvirtą kartą dalyvaudamas šiame konkurse ir pristatydamas vis kitokio žanro spektaklius, yra 3 kartus įvertintas aukščiausiu meniniu lygiu. Tai – pasididžiavimas visai bendruomenei.
Nekantriai laukiame, kad situacija pagerėtų ir galėtume nudžiuginti dar vienu teatro spektakliu, kuris prablaškytų, pralinksmintų žiūrovą, padovanotų šūsnį teigiamų emocijų, kaip dovaną po ilgo karantininio laikotarpio.
Bendruomenės primininkas Vytas Kederys ir aš ne tik rūpinamės bendruomenės veiklos organizavimu, bet ir esame savivaldybės Tarybos nariai, stengiamės tinkamai atstovauti savo rinkėjams. Džiaugiamės kiekvienu atliktu darbu, kiekviena investicija, kuri ateina į mūsų kraštą.
Džiaugiamės, kad turėsime atnaujintą vaikų darželio „Giliukas“ pastatą, kur vaikučiai ir darbuotojai turės puikias sąlygas.
Labai smagu, jog pajudėjo Saulėgrąžų gatvės tvarkymo darbai. Praėjusiais metais atlikti kadastriniai matavimai ir gatvė užregistruota, o šiais metais bus parengtas šios gatvės techninis projektas.
Šiuo metu savivaldybėje rengiamas labai svarbus dokumentas – Strateginis vystymo planas dešimčiai metų, kurio sprendiniai palies ir mūsų kraštą. Viskas yra rengimo stadijoje. Ir dėl kaimiškosios vietovės, ir dėl naujai prijungtos miesto teritorijos vystymo jau esame pateikę visą eilę siūlymų, bet tai ne pabaiga. Savo pastabas, pasiūlymus rengiamam planui gali teikti kiekvienas bendruomenės narys. Ir nesvarbu, kad nėra fizinių kontaktų, kviečiu mūsų bendruomenės narius ir kitus savivaldybės gyventojus reikšti savo nuomonę visais rūpimais klausimais. Tik visų bendru rūpesčiu mes galime padaryti savo gyvenimą gražesnį.
Liūdna tai, kad labai trūksta gyventojų iniciatyvų. Štai jau treji metai, kai niekaip negalima įveiklinti vadinamojo „Žaliakalnio“ kvartalo, kuris būtų lyg Birštono antri vartai atvykstant iš Vilniaus pusės. Kvartalas yra geroje vietoje ir geografiniu, ir gamtiniu atžvilgiu ir, jį įveiklinus, būtų labai patrauklus investuotojams. Bet žemės savininkai nenori priimti vieningo sprendimo parengti reikiamus dokumentus. Todėl galvojame, kaip išjudinti šitą „ledkalnį“ ir duoti gyvybę šiam nuostabiam kampeliui.
Visos idėjos anksčiau ar vėliau sulaukia atgarsio. Būkime labiau tolerantiški, stenkimės pozityviai žiūrėti į esamą dabartinę situaciją. Tikime, kad šis pandeminis laikotarpis vis tiek kažkada baigsis ir mes galėsime bendrauti su visomis bendruomenėmis, dalintis savo džiaugsmais, galėsime gyventi normalų ir pilnavertį gyvenimą. Mylėkime savo kraštą ir būkime jo patriotais. Sveikatos, entuziazmo, idėjų, gerų darbų naujais, 2021 metais.
Birutė Vokietaitienė
Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininko pavaduotoja

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *