Ekstremaliųjų situacijų operacijos centro posėdyje aptartos aktualijos ir pasiruošimas sugriežtintam karantinui

Gruodžio 15 d. vykusio Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (toliau – ESOC) posėdžio pradžioje centro vadovė, administracijos direktorė Jūratė Zailskienė pristatė pagrindinius pasikeitimus nuo gruodžio 16 d., kurie galios iki sausio 31 d., – dėl kelionių tarp savivaldybių, bendravimo, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo organizavimo, kitų rekomendacijų.

COVID-19 situacija socialinėse įstaigose
Nors praėjusią parą (gruodžio14 d.) rajone patvirtinti 5 nauji COVID-19 atvejai, bendra situacija nors nėra gerėjanti, bet jau matomi stabilizacijos ženklai. Prienų Globos namų direktorę pavaduojanti J. Laučiūnienė informavo, kad globos namuose situacija šiek tiek gerėja: iš 182 gyventojų tebeserga 36, dar 3 gydomi ligoninėje, 8 pasveikę. Gyventojai, anot Globos namų atstovės, pamažu sveiksta ir yra perkeliami iš izoliatoriaus į savo kambarius. Didesnė problema yra slaugytojų trūkumas, kadangi dalis jų serga COVID-19, dalis yra saviizoliacijoje. Kol kas įstaiga tikisi išsilaikyti su vidiniais ir pagalbiniais (2 darbuotojais iš Prienų socialinių paslaugų centro) resursais ir laukia sveikstančių darbuotojų sugrįžimo.
Socialinių paslaugų centro direktorė A. Urbonienė informavo, kad susirgo vienas centro neįgaliųjų grupės lankytojas, todėl buvo sustabdyta Dienos užimtumo centro veikla, darbuotojai izoliavosi. Taip pat nebeteikiamos Vaikų dienos centro paslaugos. Nepaisant to, jog dalis darbuotojų taip pat serga arba yra saviizoliacijoje, būtinųjų paslaugų gavėjams teikimas, kaip patikino direktorė, vyksta įprasta tvarka.
Savivaldybės meras A. Vaicekauskas paprašė Socialinių paslaugų centro ir seniūnijų darbuotojų nepamiršti žmonių, kuriems reikia pagalbos šiuo metu, ir jais ypač pasirūpinti.

COVID-19 situacija švietimo įstaigose
Švietimo skyriaus vedėjas R.Zailskas supažindino su situacija švietimo sistemoje. Anot vedėjo, visos švietimo įstaigos dirba nuotoliniu būdu, taip pat ir „Revuonos“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyrius, išskyrus ikimokyklinį ugdymą ir iš dalies priešmokyklinį ugdymą. Trečdalis tėvų vaikus tebeleidžia į darželius. Prienų „Ąžuolo“ progimnazijoje didžioji dauguma priešmokyklinukų ugdomi nuotoliniu būdu.

Vakcinacijos organizavimas
Savivaldybės gydytojas V.Slauta pristatė skiepijimo COVID-19 vakcina poreikius ir organizavimo galimybes. Kaip informavo gydytojas, pirmiausia bus skiepijamos tikslinės grupės. Iš 962 asmens sveikatos priežiūros ir globos įstaigų darbuotojų apsisprendę skiepytis 840 (87 proc.). Taip pat pirmiausia būtų skiepijami prie rajono gydymo įstaigų prisirašę 65 m. ir vyresni gyventojai, kurių yra 7029. Vakcinaciją organizuojanti įstaiga – Prienų pirminės sveikatos priežiūros centras, kitos įstaigos bus kviečiamos į pagalbą. Į globos ir slaugos namus paskiepyti gyventojų bus vykstama į vietą. Vėliau būtų skiepijami gyventojai pagal ligų sąrašą, kuris kol kas neskelbiamas. Pabrėžtina, kad kol kas bus skiepijama valstybės lėšomis.
Gydytojo teigimu, šiuo metu laukiama bendrų patvirtintų rekomendacijų ir sprendimų bei koordinuoto darbo. V. Slautos patikinimu, skiepytis reikia ir kuo greičiau tai atliksime, tuo greičiau virusą nugalėsime.
ESOC vadovė J. Zailskienė pritarė Savivaldybės gydytojo raginimui būti sąmoningiems, kad po trijų savaičių ar greičiau būtų jaučiamas atvejų sumažėjimas. Ji ragino gyventojus įsiklausyti į medikų prašymus bei rekomendacijas, o ESOC narių paprašė rodyti gyventojams pavyzdį.

Epidemiologinės diagnostikos aktualijos
Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus vedėjas A. Skiauteris atkreipė dėmesį į židinių epidemiologinę diagnostiką ir atsekamumą ir kokių priemonių imamasi, kad šis procesas vyktų greičiau ir sklandžiau. Epidemiologas apgailestavo, kad dar vis neišspręsta problema dėl nedarbingumo pažymų išdavimo, taip pat pabrėžė, kad bandoma respublikiniu mastu koordinuoti sklandų darbų vykdymą – peržiūrėti specialistų krūvius, užtikrinant pajėgumą kontroliuoti židinių diagnostiką ir pagreitinti atsekamumą. A. Skiauteris pasidžiaugė dalykišku bendradarbiavimu su Prienų visuomenės sveikatos biuru, vykdant atvejų epidemiologinius tyrimus.

Policijos darbas karantino metu
Prienų rajono policijos komisariato viršininkas A. Rupeikis informavo apie policijos darbą karantino metu, atsakė į klausimus. Anot komisaro, Prienų miesto ribose bus įrengti 3 kontrolės postai, kuriuose budės policijos pareigūnai: Greimų g. (prie degalinės, ties išvažiavimu Vilniaus link); F. Martišiaus g. (ties išvažiavimu Marijampolės link); Kauno g. (ties išvažiavimu Kauno link, prie žiedo). Kontrolės postai veiks nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val.; nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki gruodžio 27 d. 21 val. ir nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val.
Komisaras kvietė gyventojus turėti išmaniaisiais telefonais nusifotografavus visus dokumentus, kurie pagrįstų jų galimybę vykti į kitas savivaldybes. Policijos pareigūnai žada kiekvieną situaciją su vykstančiais asmenimis aiškintis individualiai ir pirmiausia padėti bei paaiškinti įsigaliojusius judėjimo ribojimus. Jei žmonėms kyla klausimų, jie gali pasiskambinti policijos informacijos telefonu 8 700 60 000 darbo dienomis –  nuo 7 val. iki 20 val.; savaitgaliais ir švenčių dienomis – nuo 8 val. iki 17 val.

Viešųjų pirkimų organizavimas
Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje buvo aptarta apsaugos priemonių viešųjų pirkimų organizavimo tvarka. Bendrojo skyriaus vedėja J. Mickevičienė pažymėjo, kad viešieji pirkimai su visomis procedūromis per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO) užtrunka iki dviejų mėnesių, nes apsaugos priemonėms taikomi tokie pat terminai kaip ir medicininėms priemonėms. Savivaldybės administracija kreipėsi raštu į CPO, kad sumažintų pirkimų terminus.
Prienų r. savivaldybės informacija

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *