Karantino ribojimai nuo gruodžio 16 dienos

Sekmadienį į pirmąjį posėdį dėl COVID-19 valdymo susirinkusi naujos kadencijos Vyriausybė karantiną pratęsė iki kitų metų sausio 31 dienos ir sugriežtino gyventojų kontaktų ir judėjimo ribojimus. Nuo trečiadienio draudžiamas nebūtinasis judėjimas tarp savivaldybių, apribojamas žmonių išvykimas iš namų be svarbios priežasties. Uždrausta prekyba ne maisto prekių parduotuvėse ir prekybos centruose.

Judėjimas. Nuo gruodžio 15 dienos 24 val. iki 2021 metų sausio 3 dienos 24 val. draudžiama išvykti už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų, išskyrus atvejus, kai vykstama į darbą, laidotuves, dėl būtinosios medicinos pagalbos. Šis ribojimas nebus taikomas asmenims, kurie vyksta į kitą ne savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio jiems nuosavybės teise.
Susibūrimai. Draudžiami daugiau nei vienos šeimos ar namų ūkio artimi kontaktai, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia suteikti pagalbą, prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis. Saugant žmonių psichinę sveikatą, vienos šeimos nariams leidžiama vykti pasivaikščioti gyvenamosios savivaldybės atvirose erdvėse, nesusitinkant su kitais žmonėmis. Asmeninės šventės viešose ir privačiose erdvėse gali vykti, jei jose dalyvauja ne daugiau nei viena šeima ar vienas namų ūkis.
Prekyba. Draudžiama ne maisto parduotuvių, įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose, turgaviečių ir kitų viešųjų prekybos vietų veikla. Šis draudimas netaikomas: parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos ir ortopedijos prekių pardavimas; maisto prekybai turgavietėse ir kitose viešose vietose.
Leidžiama internetinės prekybos prekių atsiėmimo punktų veikla, užsakytų prekių pristatymas pirkėjams.
Parduotuvėse, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, kurių veikla nedraudžiama, turi būti užtikrinamas 10 kv. m prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.
Atšaukiamas ankstesnis ribojimas, leidęs parduotuvėms naudoti tik 20 procentų automobilių stovėjimo vietų.
Paslaugos. Draudžiama teikti kontaktinio pobūdžio paslaugas, išskyrus tas, kurių teikimas nėra draudžiamas šiuo nutarimu (pvz., notarų ir antstolių veikla, psichologinės konsultacijos, sveikatos paslaugos, kurių nėra galimybės teikti nuotoliniu būdu). Stabdoma kirpyklų bei grožio salonų veikla. Nedraudžiamų paslaugų teikimo vietose galioja 10 kv. m paslaugos teikimo plotas vienam lankytojui.
Draudžiama teikti laisvalaikio, sporto įrenginių eksploatavimo, sporto klubų, kūno rengybos centrų, pramogų poilsio, baseinų, pirčių (išskyrus viešąsias pirtis, skirtas asmenų higienos poreikiams tenkinti), diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų paslaugas (išskyrus aukšto meistriškumo sporto pratybas, užtikrinant saugaus elgesio reikalavimus). Draudžiama nuosavybės teise ar kitais teisėtais pagrindais valdomų patalpų nuoma, subnuoma ir panauda, skirta privatiems renginiams, šventėms ar kitiems susibūrimams organizuoti.
Apgyvendinimo paslaugos. Apgyvendinimo paslaugoms teikti skirtos patalpos nuomos, subnuomos ar panaudos pagrindais gali būti naudojamos tik asmenų izoliacijai.
Ugdymo veikla. Ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas vykdomas nuotoliniu būdu, išskyrus ugdomus vaikus, kurių tėvai (įtėviai, globėjai) neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *