Birštono kultūros centre gyvus susitikimus su kūrėjais keičia virtualūs renginiai

Birštono kultūros centras, kuris įprastomis sąlygomis siūlo kokybiškų kultūrinių renginių įvairovę ir gausą, pritraukia pilnas sales žiūrovų, šiemet išgyvena keistą tylos ir laukimo laikotarpį. Direktorius Zigmas Vileikis atvirai sako, kad po to, kai dėl pandemijos šį pavasarį tiesiog išvakarėse buvo atšauktas tradicinis džiazo festivalis „Birštonas 2020“, kuriam ruoštasi visus metus, jis nedrįsta prognozuoti, juolab dalintis planais, kada žiūrovus vėl pakvies į gyvus susitikimus su kūrėjais.

Eglės įžiebimas – be žiūrovų
Šią savaitę, Vyriausybės sprendimu, karantinas šalyje pratęstas iki gruodžio 17 d. 24 val. Nors nuo gruodžio 10 dienos nutarta sušvelninti apribojimus muziejų ir parodų salių lankymui bei ekskursijoms, akivaizdu, kad kultūros centrai ir toliau liks uždari lankytojams. Todėl, anot Z.Vileikio, Birštone gruodžio 5 dieną planuojamas miesto eglės įžiebimas pirmąkart vyks be žiūrovų, atsisakyta mugės ir koncerto. Gruodžio mėnesį Kultūros centre ir Kurhauze buvo planuota surengti tris tarpušvenčio koncertus, pristatyti naujas parodas, tačiau ar šie renginiai įvyks, įstaigos vadovas šiandien negali atsakyti, viskas priklausys nuo COVID-19 situacijos ir Vyriausybės sprendimų.

Spektaklius ir koncertus kviečia stebėti saugiai
O kol kas Birštono kultūros centras meno prieinamumo vietos auditorijai problemas bando spręsti sudarydamas galimybę internetu stebėti į virtualią erdvę perkeltus kitų kultūros įstaigų renginius. Šiuo metu elektroniniame tinklalapyje www.birstonokultura.lt reklamuojami trys Valstybinio Kauno dramos teatro spektakliai. Lapkričio 29 dieną prisijungę žiūrovai jiems patogiu metu galės stebėti komediją „Žalgirės“ (režisierius Vidas Bareikis), tos pat dienos vakarą, 18 val., „Tiketos“ platformoje įvyks pirmoji spektaklio „Batsiuviai“ virtuali premjera (režisierius Antanas Obcarskas). Lapkričio 30 d. į virtualų susitikimą su žiūrovais kviečia spektaklio „Donja Rosita, arba Gėlių kalba“ režisierius Gintaras Varnas ir aktoriai.
Gruodį taip pat netrūks įdomių renginių, kuriuose žiūrovai galės apsilankyti netiesiogiai – internetu. Gruodžio 6 dieną online bus pristatoma fotomenininko Vytauto Suslavičiaus paroda „Įkalinti džiaze“, kurioje vieno iš laisviausių menų – džiazo – muzikantai pristatomi per kalėjimo būvį. Savo netikėtą sumanymą autorius aiškina taip: „…aistra džiazui ar ištikimybė džiazui savotiškai įkalina muzikantą, ir visai nesvarbu, kad nėra džiazo, kaip vietos, o patsai džiazas yra muzikos laisvės sinonimas“.
Gruodžio 11 dieną 18 val. Facebook vartotojai turės galimybę stebėti muzikos vakarą iš Palangos kurhauzo (Trio Agora: „Tapatybės jungtys“), o gruodžio 16 d. Valdovų rūmų Youtube kanalas pakvies pasivaikščioti po tarptautinę parodą „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“.

Tiesioginė baleto transliacija – iš Birštono
Didžiausias šio šeštadienio kultūrinis netikėtumas – dviejų dalių baletas „Vaivos juosta“ (V. Krėvės–Mickevičiaus stilizuoto lietuviško mito „Perkūnas, Vaiva ir Straublys“ sakmės motyvais), kuris lapkričio 28 d., 19 val. tiesiogiai internetu bus transliuojamas iš Birštono kultūros centro scenos.
– Šis internetinis debiutas – išbandymas ir Baltijos baleto teatro trupei, ir mums. Rodyti spektaklį Birštone buvo suplanuota iš anksto. Paskelbus karantiną, režisierė, choreografė Marija Simona Šimulynaitė nusprendė pasirodymo neatšaukti, o perkelti jį į virtualią erdvę. Trupė ir techninis personalas atvyksta penktadienį, kad tinkamai pasirengtų spektakliui: bus statomos dekoracijos, bandomos transliacijos galimybės, – pasakojo Zigmas Vileikis, primindamas, kad baletas bus rodomas tuščioje salėje – jis skirtas žiūrovams, esantiems namuose.
Elektroninio bilieto žiūrovams kaina – vos 3 eurai, jį galima įsigyti internetu: https://tickets.paysera.com/lt-LT/event/vaivos-juosta. (Dėl prisijungimo kreiptis el.p. info@balticballet.com). Pasak Z.Vileikio, jeigu transliacija pasiteisins, ir žmonės gerai įvertins šią naujovę, Birštono kultūros centras ieškos galimybių į virtualią erdvę perkelti ir tarpušvenčio koncertus.

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *