Mobilios medikų komandos sergančiuosius COVID-19 lankys namuose

Prienų rajono savivaldybė – viena iš pirmųjų šalyje, kurioje dar praėjusią savaitę buvo įsteigtos mobilios medikų komandos, pradėjusios teikti sveikatos priežiūros paslaugas pacientų namuose koronavirusu sergantiems gyventojams, priklausantiems rizikos grupei, t.y. nėščioms moterims, 65 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms, taip pat sergantiesiems lėtinėmis ligomis. Tai daryti savivaldybes įpareigojo Sveikatos apsaugos ministerija.
Pagal naująją tvarką, koronavirusu sergantis ir rizikos grupei priklausantis pacientas, atsiradus naujų simptomų arba pablogėjus sveikatos būklei, nedelsiant turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba pirmines ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantį vidaus ligų gydytoją, vaikų ligų gydytoją. Iki šiol prastai pasijutę pacientai kviesdavosi greitosios medicinos pagalbos medikus ar vykdavo į ligoninės priėmimo skyrių.

Prienų rajono savivaldybės vyr. specialistas (savivaldybės gydytojas) Virginijus Slauta patikino, kad sudaryti mobilias medikų komandas įpareigotos visos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, taip pat ir privačiai veikiančios klinikos. Šios savaitės pradžioje jis turėjo informacijos apie dvi įstaigas – Prienų PSPC ir Balbieriškio PSPC, kuriose tokios komandos jau organizuotos.
Savivaldybės gydytojas svarstė, kad ne visos privačios sveikatos priežiūros įstaigos galės įvykdyti įsakymu numatytus reikalavimus dėl paprastos priežasties – žmogiškųjų išteklių stygiaus. Tačiau jos galėtų sudaryti sutartis su kitomis rajono įstaigomis, jau turinčiomis veikiančias mobilias komandas, dėl pacientų lankymo namuose.
– Prienų pirminės sveikatos priežiūros centre mobilias komandas, kurios lankys prie mūsų įstaigos šeimos gydytojų prisirašiusius susirgusius COVID-19 pacientus, įsteigėme vadovaudamiesi Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorės lapkričio 16 dienos įsakymu. Būtinybė operatyviai organizuoti tokių komandų darbą iškilo praėjusį ketvirtadienį, kuomet teko vykti į Prienų globos namus ir apžiūrėti du susirgusius mūsų įstaigos pacientus, penktadienį vienas pacientas aplankytas namuose, – šį pirmadienį pasakojo Prienų PSPC direktorius Artūras Ivanauskas.
Direktoriaus teigimu, mobilią komandą turi sudaryti bendrosios praktikos gydytojas, bendruomenės slaugytojas ir slaugytojo padėjėjas. Prienų PSPC darbas organizuotas tarpusavio susitarimo ir medikų eiliškumo principu: pas pacientus, kurie kreipsis dėl pagalbos, dažniausiai vyks jų šeimos gydytojai. Į komandą įtrauktas ir apmokytas vairuotojas, turintis darbo patirties greitosios pagalbos skyriuje. Pirmo vizito metu gydytojas įvertina paciento sveikatos būklę, jei tai būtina, paskiria tyrimus arba sergantįjį nukreipia stacionariniam gydymui. Kito vizito metu pacientą gali aplankyti slaugytoja, kuri paims kraują tyrimams ar atliks reikiamas procedūras.
A.Ivanauskas pripažino, kad minimali rizika į namus vykstantiems medikams užsikrėsti koronavirusu išlieka, kaip ir personalui, dirbančiam su šiais ligoniais bet kurioje stacionarinėje gydymo įstaigoje. Todėl mobilios komandos nariai apmokyti, kaip tinkamai apsirengti neperšlampamus kombinezonus, kitus apsauginius rūbus, naudoti respiratorius, akinius, pirštines, antbačius.
Mobili komanda paslaugas teiks darbo valandomis, kitu metu, pablogėjus paciento sveikatos būklei, jis turėtų kviestis greitąją medicinos pagalbą. A.Ivanausko teigimu, mobilios komandos nariams už darbą bus mokami priedai prie atlyginimų.
Savivaldybėms leista pačioms pasirinkti mobilių komandų sudarymo principus, jų nariai gali būti netgi iš skirtingų sveikatos priežiūros įstaigų, taip pat ir privačių.
„MediCa“ klinika Prienų filialo šeimos gydytoja Rita Keturakienė sakė, kad įstaigoje kol kas nebuvo poreikio suformuoti mobilią komandą. Daugelis pacientų serga lengva ligos forma, kita vertus, įstaiga neturi tiek medikų, kad galėtų tinkamai organizuoti šią paslaugą.
Visgi gydytoja patikino, jog, esant poreikiui, bus ieškoma variantų, kaip padėti paslaugos į namus reikalingiems pacientams.
Šiuo metu vienas „MediCa“ klinika gydytojas individualiai lanko du prie įstaigos prisirašiusius pacientus – Globos namų gyventojus, susirgusius koronavirusu, stebi jų būklę. Minėtas gydytojas taip pat dirba ir Prienų ligoninėje. Todėl, R.Keturakienės teigimu, laikantis būtinų asmens saugumo reikalavimų, tą pačią dieną, kai lankė sergančiuosius COVID-19, gydytojas jau negalėtų turėti tiesioginio kontakto su Slaugos skyriaus pacientais, dėl to gali iškilti tam tikrų problemų.
Balbieriškio PSPC direktorė Angelė Sidaravičienė patvirtino, kad mobili komanda – gydytojas, slaugytojas ir slaugytojo padėjėjas – pasiruošusi teikti kontaktines paslaugas aptarnaujamos teritorijos gyventojams, sergantiems koronavirusu. Kol kas į namus iškvietimų nebuvo gauta, besimptome ir lengva forma sergančius pacientus gydytojai konsultuoja nuotoliniu būdu.
Dalė Lazauskienė

Koronaviruso atvejų skaičiai vis dar kopia į aukštumas
Lapkričio 23 d., NVSC duomenimis, Lietuvoje COVID-19 liga sirgo 36 644, Prienų r. savivaldybės teritorijoje – 306, o Birštono savivaldybėje – 49 asmenys. Prienų r. savivaldybėje pasveiko 98, o kaimyninėje Birštono savivaldybėje – 12 gyventojų. Nuo pandemijos pradžios Prienų r. savivaldybėje registruoti 406, o Birštono savivaldybėje – 61 atvejis.
Gauta informacija, kad situacija Veiverių slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje stabilizavosi – baigia pasveikti visi ligoniai ir darbuotojai.
Prienų rajono savivaldybė praneša tęsianti daugiabučių namų, kuriuose fiksuojami nauji koronaviruso atvejai, laiptinių dezinfekavimą, pagal poreikį organizuoja gyventojų nuvežimą į mobiliuosius punktus bei Karščiavimo kliniką; sergančių gyventojų, kuriems stabilizavosi būklė, parvežimą į gyvenamąją vietą iš gydymo įstaigų; teikia kitas COVID-19 pandemijos metu būtinąsias paslaugas.
Birštono savivaldybėje taip pat dezinfekuojamos daugiabučių namų laiptinės ir bendro naudojimo patalpos (koridoriai, kabinetai ir kt.) ugdymo ir kitose įstaigose.

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *