Pozityvios Birštono nevyriausybinių organizacijų patirtys

Koronaviruso pandemijos laikotarpis žmonėms, ypač vyresnio amžiaus, turintiems sveikatos problemų, neįgaliesiems, yra nelengvas: suvaržius aktyvų socialinį gyvenimą, apribojus kai kurių paslaugų teikimą kontaktiniu būdu, jie pasiilgsta bendruomeninės veiklos, renginių, gyvo bendravimo, lieka nepatenkinti ir kai kurie kiti jų poreikiai. Akivaizdu, kad Birštono savivaldybėje, kuri išsiskiria itin aktyviai veikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir dideliu gyventojų įsitraukimu į jas, karantinas netapo gyventojų atskirties ir susvetimėjimo priežastimi. Organizacijų vadovai pasakoja apie tai, kokiais būdais palaiko tarpusavio ryšius, kokioms nuotolinėms veikloms buria savo bendruomenių narius, kaip organizuoja jiems reikiamą pagalbą.

Iš diabeto klubo „Versmė“ veiklos metraščio. 2018 m.

Birutė Bartkevičiūtė, Prienų-Birštono diabeto klubo „Versmė“ pirmininkė:
– Atslūgus pirmajai koronoviruso bangai, iki ekstremalios situacijos paskelbimo, organizavome susirinkimus. Žmonės buvo pasiilgę bendravimo, vieni kitų, dalijosi asmeninėmis patirtimis, kaip jiems sekėsi išbūti trijų mėnesių karantiną, taip pat akcentavo jiems kilusias sveikatos priežiūros prieinamumo problemas. Dalis žmonių teigė, kad susidūrė su sunkumais registruodamiesi pas medikus.
Pradėjus vėl didėti užsikrėtimų skaičiui, atsisakėme kontaktinių susibūrimų. Klubas kaip partneris dalyvauja Birštono bibliotekos organizuojamuose biblioterapijos užsiėmimuose, šiuo metu jie vyksta nuotoliniu būdu. Tai puiki proga klubo nariams kartu su biblioterapijos specialiste, pasitelkiant knygas, pažinti jų gydomąją jėgą, mokytis savistabos. Tenka apgailestauti, kad daliai klubo narių, ypač vyresnio amžiaus, vis dar trūksta įgūdžių, kaip naudotis internetu ar socialiniais tinklais. Vaizdo pagalba būtų galima bendrauti, dalyvauti nuotolinėse paskaitose, konsultacijose, dalintis su sveikatos priežiūros specialistais glikemijos rezultatais. Taip pat – ir išvengti socialinės atskirties.
Bendradarbiaujame su sveikatos psichologe, ji paruošė paskaitą apie psichologinę gerovę pandemijos metu. Ja artimiausiu metu pasidalinsime su klubo bendruomene.
Šiuo metu su klubo nariais bendraujame telefonu, elektroniniu paštu. Projekto lėšomis įsigytas diagnostines juosteles gliukozei kraujyje nustatyti ar gliukomačius perduodame kiekvienam individualiai laikantis visų saugumo reikalavimų. Esant poreikiui, tarpininkauju registruojantis pas gydytojus. 

Julija Barutienė, Birštono „Bočių“ bendrijos pirmininkė:
– Nuolat susiskambinu su bendrijos valdybos nariais, aptariame veiklos aktualijas, sužinau, kokiais rūpesčiais gyvena organizacijos nariai. Vykdėme apklausą dėl spaudos leidinių prenumeratos. Paruošėme ir Savivaldybei pateikėme 2021 metų bendrijos veiklos programą.
„Bočių“ bendrija ir „Carito“ organizacija yra sudariusios trišalę bendradarbiavimo sutartį su Birštono trečiojo amžiaus universitetu – dalyvavome jo organizuotuose mokymuose ir nuo šios savaitės įsitraukėme į nuotolinius užsiėmimus, transliuojamus internetu.
Bočiai – aktyvūs žmonės, spalį, dar iki paskelbiant karantiną, suspėjome surengti talkas mūsų prižiūrimose senose Panemunio ir Gudakalnio kaimo kapinaitėse, prieš Vėlines, tęsdami ilgametę tradiciją, kartu su Birštono ikimokyklinukais ir kitais bendruomenės nariais aplankėme Birštono miesto kapines, floristinėmis kompozicijomis papuošėme seniai palaidotų birštoniečių kapus. Škėvonių ir Nemajūnų kapinėse uždegėme žvakes, atmindami Anapilin išėjusius „Bočių“ bendrijos narius, žinomus kraštiečius, už juos sukalbėdami maldas.

Birštono TAU nariai džiaugiasi, kad prieš karantiną spėjo įgyti nuotolinio bendravimo internetu įgūdžių.

Šiemet nemažam skaičiui bendrijos narių sukanka jubiliejai. Vienus spėjome pasveikinti, kitiems dėl karantino apribojimų negalėsime paspausti rankų ir pasveikinti žodžiu. Įprastai metų sukaktuvininkus pagerbdavome pirmosios Advento vainiko žvakės įžiebimo renginyje, todėl gruodžio mėnesį jubiliatus ketiname nudžiuginti mažomis dovanėlėmis – rasime būdą, kaip jas pristatyti į namus saugiai, su nuoširdžiausiais mūsų linkėjimais ir viltimi vėl susitikti, pasibaigus pandemijai…

Julija Senavaitienė, Birštono neįgaliųjų draugijos pirmininkė:
– Neįgalieji – itin pažeidžiama grupė. Saugodami kitus ir save šiuo laikotarpiu labai apribojome tiesioginius kontaktus su draugijos nariais, kalbėdamasi su jais telefonu palaikau psichologiškai, nuolat primenu apie tai, kad būtų sąmoningi, vengtų bereikalingo bendravimo, dėvėtų kaukes, laikytųsi asmens higienos. Jeigu visi būsime atsakingi, greičiau galėsime susitikti, sugrįžti prie įprastinės veiklos ir užimtumo.
Laikinai sustabdėme vokalinio ansamblio repeticijas, floristikos būrelio užsiėmimus. Vyresnio amžiaus žmonės ir patys vengia susibūrimų. Jaunus žmones buvimas tarp keturių sienų slegia, jiems rei-kia veiklos, savirealizacijos. Dviems mūsų narėms sudarėme palankias sąlygas užsiimti rankdarbiais Dienos centre – čia jos gerai jaučiasi, yra motyvuojamos tobulinti meninius gebėjimus, gauna užduočių darbui namuose.
Darbo dienomis budime Neįgaliųjų dienos centre, nes būtinųjų paslaugų teikimas gyventojams nenutrūko. Kaip ir anksčiau, teikiame skalbimo bei pavėžėjimo paslaugas. Praktiškai nėra tos dienos, kai Centro autobusiukas kur nors neriedėtų – tris ar net keturis kartus per savaitę juo vežiojame pacientus į dializių procedūras Prienuose, gyventojams prisireikia nuvažiuoti pas gydytojus, juos tenka parvežti iš Kauno ir kitų ligoninių.
Birštono savivaldybė nėra didelė, senyvus, vienišus, neįgalius draugijos narius globoja, jų buitimi ir kitais poreikiais pasirūpina Nemajūnų dienos centro socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai.
Pagal vykdomą projektą draugijos narius kvietėme mankštintis, užsiėmimai organizuoti individualiai. Neįgaliųjų departamentui ir Birštono savivaldybei jau pateikėme kitų metų užimtumo programą, stengsimės išlaikyti visas iki šiol vykdytas veiklas ir teikiamas paslaugas. Ketiname pasiūlyti ir naują informavimo bei konsultavimo paslaugą šeimoms.
Kitais metais sukanka 30 metų nuo Birštono neįgaliųjų draugijos susikūrimo. Tikimės, kad iki to laiko pandemija baigsis, ir mes visi kartu bendruomeniškai galėsime paminėti šią sukaktį.

Nijolė Jakimonienė, Birštono trečiojo amžiaus universiteto (TAU) direktorė:
– Dar prieš karantiną TAU studentams suspėjome surengti internetinius mokymus ir supažindinti juos su nuotolinio mokymo(si) galimybėmis. Už tai dėkojame universiteto dekanei Astai Ferevičienei.
Birštono trečiojo amžiaus universitetas dalyvavo paskelbtame Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo konkurse ir teikė paraišką projekto „Išmokim, atraskim, sukurkim drauge“ finansavimui gauti. Projekto partneriais tapo Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Birštono miesto bendrija ir Birštono parapijos Caritas. Projekto lėšomis įsigijome asmens saugos ir dezinfekcinių priemonių, galėjome apmokyti 60 senjorų.
Todėl, apribojus tiesioginį bendravimą, šiuo metu turime galimybę naudotis Microsoft Teams aplinka, kuri pasižymi saugumu, joje galima saugoti ir talpinti aktualią informaciją, bendrauti komandomis, organizuoti vaizdo konferencijas.
Senjorai koja kojon žengia su laikmečiu. Šią savaitę išbandėme, kaip veikia internetinis ryšys, į vieną komandą susijungė 30 senjorų. Studentai džiaugėsi įsidiegę TEAMS į namuose turimus įrenginius – mobiliuosius telefonus bei kompiuterius, susikūrę asmenines paskyras. Tai skatina juos su bičiuliais bendrauti virtualioje erdvėje, taip pat dalyvauti TAU nuotoliniuose užsiėmimuose.
Antradienį virtualiai dalyvavome pirmajame nuotolinio terapinio rašymo užsiėmime su psichoterapeute Jovita Klevinskiene – šį mėnesį Birštono viešoji biblioteka mums surengs keturis tokius užsiėmimus.
Prieškalėdiniu laikotarpiu, siekdami praskaidrinti nuotaiką, planavome TAU studentus pakviesti į kalėdinių papuošimų, kitos atributikos gamybos dirbtuvėles, kurias maloniai sutiko organizuoti floristė Rūta Bekešienė. Tikimės, kad iki to laiko karantino apribojimai bus sušvelninti. Norėtume prieš didžiąsias metų šventes savo rankdarbiais pradžiuginti vienišus ir sergančius Birštono gyventojus.
Kalbino Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *