„Neeilinė situacija reikalauja didesnio susitelkimo…“

Šalies savivaldybės skelbia apie nesurenkamus mokesčius ir sumažėjusias įplaukas į biudžetus. Ar tai aktualu ir Prienų rajono savivaldybei? Apie koronaviruso plitimo laikotarpiu savivaldai kylančias finansines ir kitas problemas, veiklos prioritetus ir laikmečio diktuojamus darbus „Gyvenimas“ kalbėjosi su Prienų rajono savivaldybės administracijos direktore Jūrate ZAILSKIENE.

– Gerbiama Direktore, jei metų pabaigoje nebus surinkta pakankamai lėšų, kokios sritys labiausiai nukentės, kokie poreikiai nebus patenkinti?
– Prienų rajono savivaldybė tikrai nėra išskirtinė, ir pajamos į biudžetą šiais metais nerenkamos taip sklandžiai, kaip planuota. Bet Savivaldybė, matydama situaciją dėl COVID-19, labai atsakingai tvarko biudžeto pinigus. Situaciją šiuo metu kiek palengvina neišleisti pinigai renginiams, kvalifikacijos kėlimui, komandiruotėms ir pan. Manau, kad svarbiausios sritys – kelių tvarkymas, projektų įgyvendinimas, atlyginimai visų biudžetinių įstaigų darbuotojams – tikrai nenukentės. Bet apsidraudėme ir gavome Savivaldybės tarybos pritarimą dėl paskolos. Labai tikiuosi, kad pavyks sureguliuoti pinigų srautus ir kaip galima geriau užbaigti šiuos finansinius metus. Mano nuomone, sunkesni bus ateinantys metai, nes neaišku, kada bus suvaldyta ši pandemija, o verslas nualintas, ekonomikai atsigauti tikrai reikės laiko.

„Revuonos“ parke.

– Nepaisant karantino sunkmečio, Prienų miestas, miesteliai ir kaimiškos vietovės gražėja, pastaraisiais metais vykdoma daug investicinių projektų. Kokiais šių metų darbais ir baigiamais sutvarkyti objektais galite pasidžiaugti?
– Šiais metais ypatingai daug dėmesio skirta Jieznui – tvarkomos viešosios erdvės prie ežero, centre ir miesto prieigose, atnaujinamos gatvės. Veiveriuose atnaujintos Šaulių namų, seniūnijos administracinio pastato šildymo sistemos. Toliau vyksta Stakliškių gimnazijos, kitų rajono biudžetinių įstaigų remontai. Visose seniūnijose plečiamas apšvietimo tinklas, asfaltuojamos ir tvarkomos gatvės, viešosios erdvės.
Šiuo metu baigiama Prienų kultūros ir laisvalaikio centro renovacija, kurios metu atnaujiname ir jame esančią kavinę (po remonto bus skelbiamas naujas jos patalpų nuomos konkursas). Prienuose sutvarkytas Revuonos parkas, baigiami apžvalgos aikštelės

Baigiama Prienų kultūros ir laisvalaikio centro renovacija.

prie Nemuno, bendruomenių namų prie „Revuonos“ pagrindinės mokyklos įrengimo darbai.
Ruošiami turistiniai maršrutai, statomos informacinės rodyklės, tiesiami dviračių takai. Kaip tik šiuo metu vyksta balsavimas dėl Prienų krašto turistinio ženklo. Kviečiu užsukti į Prienų rajono savivaldybės „Facebook“ paskyrą ir išsirinkti gražiausią jo variantą. Juk karantinas amžinai nesitęs.
Visiems šiems darbams naudojame įvairius finansavimo šaltinius – Europos Sąjungos, Valstybės investicijų programos, valstybės ir Savivaldybės biudžetų lėšas.
– Ar Savivaldybei buvo didelė paspirtis lėšos, gautos pagal ekonomikos skatinimo priemones COVID-19 pandemijos sukeltos krizės padariniams švelninti?

– Šiomis lėšomis daugiausia pasinaudojo statybinės organizacijos, bet papildomas finansavimas leido ir Savivaldybei atlikti daugiau darbų. Iš prašytų ir gautų lėšų buvo

Apžvalgos aikštelė prie Nemuno.

sutvarkytos įvažos į kapines Veiveriuose ir Skriaudžiuose, atnaujinta Veiverių Mokyklos – Aušros gatvė, atlikta dalis Žemaitės gatvės kapitalinio remonto Prienuose, atnaujinta Trakų gatvė Jiezne.
Taip pat iš šios priemonės lėšų baigiame statyti baseiną Prienuose, modernizuoti VšĮ Jiezno PSPC ir Veiverių kultūros ir laisvalaikio centrą Skriaudžiuose, rekonstruoti Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą.
– Ar galite prognozuoti, kaip karantino apribojimai paveiks savivaldybės verslininkus, ar išgyvens smulkiojo verslo, ypač paslaugas teikiančios įmonės? Galbūt jos ieško pagalbos ir Savivaldybėje?
– Šis karantinas ir visa situacija, kuri tęsiasi jau nuo kovo mėnesio, labai sudėtingas laikotarpis visiems. Bet jis ypač sunkus mūsų verslininkams. Jau ne vieną verslo įmonę, kurios patyrė nuostolių ir nuomoja Savivaldybei priklausančias patalpas, Taryba yra atleidusi nuo nuomos mokesčio už karantino laikotarpį. Dar liepos mėnesį iš Verslo rėmimo programos paramą gavo keturios įmonės. Šiuo metu dėl paramos kreipėsi dar

Bendruomenių namai Prienuose.

dešimt įmonių. Natūralu, kad Savivaldybė neturi galimybių teikti tokio dydžio finansinę paramą, kokią šiuo metu valstybė skiria įmonėms. Bet kviečiu įmonių vadovus atidžiau pastudijuoti mūsų Verslo rėmimo programą, kurią rasite mūsų Savivaldybės svetainėje www.prienai.lt, ir kreiptis dėl paramos.
– Mieste ir seniūnijose augantis sergamumas, nustatyti koronaviruso atvejai ugdymo, socialinėse, gydymo ir kitose biudžetinėse įstaigose iš Savivaldybės komandos pareikalavo ir padidinto dėmesio, ir organizacinio darbo bei veiksmų koordinavimo. Kaip, padedant Savivaldybei, atskiros įstaigos susidoroja su kylančiais iššūkiais?
– Ši neeilinė situacija tikrai pareikalavo didesnio susitelkimo ir bendro darbo. Mūsų Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras koordinuoja veiksmus ir sprendimus, kurie reikalingi protrūkiui suvaldyti. Jau nuo pat pradžių Savivaldybė ėmėsi lyderystės ir rūpinosi apsaugos priemonių įsigijimu ne tik biudžetinėms, bet ir ne Savivaldybės pavaldume esančioms privačioms medicinos įstaigoms, organizavo gyventojų izoliaciją, parvežimus iš oro uostų, perkėlų ir pan.

Jiezno laisvalaikio erdvė.

Ir antrosios koronaviruso „bangos“ metu organizuojame sveikstančių COVID-19 ligonių parvežimą iš gydymo įstaigų į namus ar kitas gydymo įstaigas, žmones, neturinčius transporto, vežame į mobilųjį punktą ir Karščiavimo kliniką atlikti tyrimo. Esame sudarę sutartį su kaimo turizmo sodyba „Šaltupis“ dėl vietų nuomos asmenų saviizoliacijai, jeigu jie negali izoliuotis namuose. Užsakėme ir organizuojame susirgusiųjų COVID-19 daugiabučių gyvenamųjų namų laiptinių dezinfekciją, kuri gyventojams nekainuoja. Šiuo metu jau yra dezinfekuota apie 40 laiptinių.
Visas biudžetines įstaigas aprūpiname apsaugos priemonėmis, tariamės ir kartu sprendžiame problemas. Jeigu iškyla būtinybė, operatyviai sukviečiame ir biudžetinių įstaigų bei atsakingų institucijų vadovus, koordinuojame bendradarbiavimą tarp sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų įstaigų, padedame spręsti jiems iškilusias problemas. Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sprendimu, Savivaldybės biudžetinė įstaiga Visuomenės sveikatos biuras padeda Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Prienų skyriui atlikti COVID-19 atvejų epidemiologinius tyrimus. Savo pagalbą (jeigu tokios prireiktų) pasirengusi suteikti ir Savivaldybės administracija.
Visu pandemijos laikotarpiu nuolat teikiamos rekomendacijos gyventojams įvairiais prevenciniais klausimais. Bendradarbiaujame su policija dėl asmenų saviizoliacijos reikalavimų laikymosi ir kontrolės.
– Kas kelia didžiausią nerimą neminint to, kad ne visi gyventojai elgėsi atsakingai – teisingai ar išvis dėvėjo apsaugines kaukes, karantino metu šventė gimtadienius ir pan.?
– Labai tikiuosi ir prašau visų teisingai dėvėti kaukes viešose vietose, kiek įmanoma mažiau bendrauti. Susirgti galime kiekvienas, tik labai svarbu tokioje situacijoje neslėpti buvusių artimų kontaktų, kad ir kiti žmonės galėtų izoliuotis bei neplatintų viruso. Tokio atsakingumo tikiuosi ir iš darbdavių, ir iš darbuotojų.

Nemuno pakrantė Prienuose

– Ko gero, karantinas po dviejų savaičių bus pratęstas. Kaip manote, kokių neigiamų pasekmių Savivaldybei, jos gyventojams ir verslui turės toks ilgas „užsidarymo“ laikotarpis? Gal bus ir teigiamų pasekmių?
– Šis laikotarpis tikrai sudėtingas. Beveik neabejoju, kad karantinas bus pratęstas, o verslui vėl teks spręsti išlikimo problemą. Manau, kad aštrės bedarbystės problema. Visuomeninis ir kultūrinis gyvenimas bus ir toliau apribotas, tad negatyvus psichologinis nusiteikimas, vienišumas taps labai opia problema.
Teigiamų pasekmių kaip ir neįžvelgiu. Na, nebent tai, kad yra galimybė namuose ramiai atlikti vis atidėliojamus darbus – sutvarkyti nuotraukų albumus, peržiūrėti drabužių spintas, gal net ir kalėdines dovanėles pagaminti patiems.
Galima minusą paversti pliusu ir svajoti apie būsimas keliones, planuoti džiaugsmingus susitikimus ir laukiamas pramogas. Bet visa tai išsipildys tuomet, jei kuo atsakingiau laikysimės karantino reikalavimų. Tad visiems linkiu, kad kuo greičiau įgyvendintume savo svajones.
– Dėkoju už pokalbį.
Parengė Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *