Įsisukus koronavirusui, Veiveriuose sergantis personalas izoliavosi su ligoniais, prireikė pagalbos iš šalies

Vos ne per vieną praėjusios savaitės dieną Veiverių PSPC slaugos ir palaikomojo gydymo skyrius tapo koronaviruso židiniu. Lapkričio 13-osios duomenimis, jame susirgo vienuolika darbuotojų ir vienuolika pacientų. Apie sudėtingą situaciją buvo informuota Prienų rajono savivaldybė, kreiptasi pagalbos į kolegas medikus, Užimtumo tarnybą, savanorius, prašant padėti rūpintis sveikais pacientais.
Penktadienį kalbinta Veiverių PSPC direktorė Lina Kazlauskienė patvirtino, kad įstaigoje susiklostė sunki padėtis: darbuotojai ir pacientai sergantys, personalas pervargęs.
– Darome tai, ką galime, pacientams stengiamės užtikrinti pagalbą, kurios reikia. Visas personalas išėjo iš rikiuotės, susirgo maždaug pusė pacientų. Visi serga lengva forma, viena pacientė, paūmėjus terapinio pobūdžio problemoms, buvo perkelta į rajoninės ligoninės stacionarą, – sakė L.Kazlauskienė.
(Redakcijos žiniomis, minėta pacientė mirė, po mirties jai patvirtintas teigiamas COVID-19 testas, tačiau mirties priežastimi gali būti nurodytos kitos ligos, – aut. past.)
Anot Veiverių PSPC vadovės, susirgus darbuotojams, į jos pagalbos prašymą atsiliepė keletas žmonių, kurie panoro dirbti savanoriais.
– Žmonės šaunūs. Skambino mums iš Marijampolės, pasisiūlė dirbti studentas iš Kauno. Sulaukėme reikiamos pagalbos iš Savivaldybės, gavome pagalbininkų iš Socialinių paslaugų centro. Savanoriauti pasiryžo mūsų sesutės iš Pirminės sveikatos priežiūros centro. Suformavome atskiras komandas, sudėliojom darbo grafikus, dirbam, ką reikia… – dėl didelio užimtumo įstaigos vadovė nedaugžodžiavo.
Slaugos ir globos namai yra padidintos koronaviruso plitimo rizikos, todėl, pasak Prienų rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vyr. specialisto (savivaldybės gydytojo) Virginijaus Slautos, tyrimai darbuotojams ir pacientams juose atliekami periodiškai.
Po to, kai vienam medikui buvo patvirtintas teigiamas COVID-19 testo atsakymas, buvo patikrinti visas Veiverių slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės personalas ir pacientai. Sergantys pacientai skubiai atskirti ir gydomi izoliuotose patalpose „burbulo“ principu.

Mobilizavo jėgas darbui ligoninėje ir ambulatorijoje
Prienų rajono savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų valdymo komisijos ir Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovė, Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė teigė, kad ketvirtadienį vykusiame ESOC posėdyje buvo aptarta neeilinė situacija Veiverių PSPC, surastos pagalbos šiai įstaigai galimybės. Darbui su sveikais ir ambulatoriniais pacientais Veiverių PSPC COVID-19 ligos protrūkio metu suformuotos mobilios komandos iš rajono sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų įstaigų darbuotojų.
Taip pat leista atšaukti VšĮ Veiverių PSPC darbuotojus, šiuo metu turinčius laikinojo nedarbingumo pažymėjimus. J.Zailskienės teigimu, besimptome COVID-19 forma sergantys darbuotojai (gavus jų sutikimą) ir toliau liko dirbti skyriuje, jie izoliuojasi kartu su užsikrėtusiais ligoniais.
V.Slauta patikslino, kad Veiverių PSPC medikams į pagalbą ateis kitų dviejų rajono sveikatos priežiūros įstaigų –„Veiveriečių sveikata“ ir Balbieriškio PSPC – gydytojai, kurie ambulatoriniams pacientams išrašys receptus nuotoliniu būdu.
Du Prienų socialinių paslaugų centro darbuotojai skyriuje dirba slaugytojų padėjėjais – rūpinasi senelių maitinimu ir kitais jų poreikiais.
Svarstomos ir kitos galimybės, pavyzdžiui, vieną ligoninės pacientą, įsitikinus, jog jis neserga COVID-19, ketinama perkelti į socialinės globos namus.

Infekcija neaplenkė ir Prienų globos namų
Pokalbio metu Savivaldybės administracijos direktorė J.Zailskienė neturėjo duomenų apie tai, ar kitose rajono slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėse buvo nustatyta koronaviruso atvejų.
Ji buvo susirūpinusi, kad infekcija neišplistų Prienų globos namuose, nes praėjusią savaitę vienam darbuotojui buvo nustatyta COVID-19 liga.
Pirmadienį Prienų globos namų direktorė Inga Barkauskienė „Gyvenimui“ patvirtino žinanti jau penkis užsikrėtimo atvejus įstaigoje – koronavirusas patvirtintas vienam gyventojui ir keturiems darbuotojams (kai kurie iš jų dirbo ir kitose įstaigose). Direktorės teigimu, lengva ligos forma sergantis gyventojas yra perkeltas į izoliacinę palatą, juo rūpinasi atskira darbuotojų komanda. Dar trys gyventojai, kurie turėjo kontaktų su sergančiąja, izoliuoti ir stebimi, ar nepasireikš ligos požymių. Saviizoliacijoje yra ir septyni darbuotojai, daugiausia slaugytojų padėjėjai, juos darbe pavaduoja bendradarbiai. I.Barkauskienė patikino, kad situacija kol kas kontroliuojama, tačiau darbuotojai gyvena įtampoje ir nežinioje. Per dvi praėjusios savaitės dienas buvo paimti ėminiai 74, o pirmadienį – tokiam pat skaičiui gyventojų, jų atsakymų laukiama.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *