Žygis Jiezno seniūnijos partizanų takais

Jiezno seniūnijoje, apie 2 kilometrus nuo Jiezno miesto, yra Linkgėniškių kaimas. Anksčiau būta nemažo kaimo, o dabar išlikusios tik kelios sodybos. Medinis kryžius, paminklinis akmuo, vienas kitas ąžuoliukas buvusių sodybų vietoje byloja apie 1945m. balandžio 23 d. įvykius.

Spalio 17 dieną Jiezno miesto seniūnas Algis Bartusevičius, LŠS Kauno Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės Prienų 206 kuopa ir Kašonių biblioteka organizavo žygį į Jiezno seniūnijoje Linkgėniškių kaime esantį kančių kalnelį, kur 1945 metais balandžio 23 dieną apleistame Joneliūno name Jiezno valsčiaus stribų gyvi buvo sudeginti Pelekonių kaimo gyventojai Jonas Zencevičius, Martynas ir Juozas Mickai, Mediniškių kaimo gyventojas Julius Traidaras ir Paverknių kaimo gyventojas Juozas Ginkus. Nepriklausomybės laikais partizano Jono Zaparacko iniciatyva pastatytas laukų akmuo, granitinė lenta su iškaltomis kankinių pavardėmis.
Žygyje dalyvavo šio renginio iniciatorius, Jiezno seniūnijos seniūnas Algis Bartusevičius, jaunieji šauliai iš Jiezno ir Stakliškių gimnazijų bei Išlaužo pagrindinės mokyklos, taip pat LŠS Kauno Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės šaulys Julius Proškus.
Buvo sutvarkyta tragedijos vieta, pagerbti čia žuvę partizanai.
Šaulys Julius Proškus supažindino susirinkusius su tragedijos archyvine medžiaga, o Kašonių bibliotekininkė papasakojo, kaip šią tragediją mena dar gyvos Pelekonių kaimo gyventojos Marijona Žuromskaitė-Subatienė, gimusi 1926 metais, ir Alfonsa Stankevičiūtė- Bajorienė, gimusi 1923 metais, bei kiti Pelekonių kaimo gyventojai.
Taip pat buvo pagerbti žuvę ir nukankinti partizanai Jiezno miesto kapinėse.
Danutė Bajorienė

Rubrikoje Vakar, šiandien, rytoj.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *