Ir puošia, ir lydi…

Austinė juosta lietuvių kultūroje atliko ir tebeatlieka ne vieną funkciją: puošia, lydi žmogų džiaugsmingomis ir liūdniausiomis gyvenimo akimirkomis. Tai – ir knygos skirtukas, ir įvaizdžio detalė, ir brangus atsiminimas. Pagal audimo būdą juostos skirstomos į keletą grupių: beraštes, vytines, pintines, rinktines ir staklėmis austas plačiąsias juostas. Ypač buvo mėgstamos rinktinės juostos.


Naujosios Ūtos bibliotekoje rugsėjo mėnesį veikė Anelės Zurlienės austų rinktinių juostų paroda „Kas juostoj tautinėj sudėta“. Anelė Zurlienė – taip pat knygų „Nors ąžuolus palik!..“, „Minties erdvė“, „Neatpažintoji“, „Atstumtieji“ autorė,taip pat knygos apie mokytoją, poetę Danutę Zieniūtę sudarytoja (kartu su Danute Andrulevičiene), aktyvi renginių dalyvė. Šalia tokios veiklos Anelė Zurlienė įgyvendino dar vieną pomėgį – austi juostas. Parodoje eksponuojamos juostos žavi spalvų natūralumu, raštų vingrumu ir begaliniu kruopštumu.
Rugsėjo 25 d. parodoje svečiavosi Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos Naujosios Ūtos pradinio ugdymo centro 1-4 klasių mokiniai kartu su mokytojomis Daina Kandrotiene ir Gitana Rutkauskiene. Susitikimo metu Naujosios Ūtos bibliotekininkė Sonata Milušauskienė susirinkusiems papasakojo, kaip audžiamos juostos, bei apžvelgė autorės kūrybą. Renginio metu buvo apdovanoti akcijos „Vasara su knyga“ visas penkias Skaitymo iššūkio užduotis įveikę Naujosios Ūtos bibliotekos skaitytojai.
Sonata Milušauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *