Jaunimo surengtuose debatuose ne visi kandidatai sužibėjo „supergaliomis“

Rugsėjo 23 dieną pilietinė iniciatyva „Žinau, ką renku“ kartu su Atvira jaunimo erdve „Prienas“ pakvietė prieniečius susipažinti su kandidatais į LR Seimą Dainavos apygardoje ir po debatų nešališkai apsispręsti, už kurį iš devynių kandidatų atiduoti savo balsus. Diskusiją moderavo, kandidatams nuo tiesių atsakymų neleido išsisukti žurnalistė Roberta Tracevičiūtė. Pagal tai, kad į renginį Prienų kultūros ir laisvalaikio centro didžiojoje salėje susirinko nedaugelis susidomėjusių žiūrovų, galima prognozuoti ir žemą rinkėjų aktyvumą. Galbūt žmonės tapo atsargesni, o gal tiesiog „kaltas“ vasariškas oras?


Trumpai prisistatė, į jaunimo suformuluotus, vienas kitam užduotus, iš salės pateiktus klausimus atsakinėjo Antanas Bartusevičius (Lietuvos liaudies partija), Loreta Jakinevičienė (partija „Laisvė ir teisingumas“), Rita Keturakienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Andrius Kupčinskas (Tėvynės sąjunga-LKD), Paulius Minajevas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Leonas Sakalavičius (Krikščionių sąjunga), Gintautas Sodaitis (Darbo partija), Jūratė Zailskienė (Lietuvos socialdemokratų partija). Vieni – politikos senbuviai, kiti – drąsos ir noro mokytis nestokojantys naujokai. Tarp jų yra vienas, principingai nežiūrintis LRT; antras prisipažino labai mėgstantis Selinos Dion atliekamą dainą iš kino filmo „Titanikas“; trečias įkvėpimo semiasi iš britų politiko Vinstono Čerčilio biografijos… X partijos atstovas iš jam pasiūlytų rinktis „supergalių“ norėjo įgyti gebėjimą suvienyti žmones, kad Lietuva nebūtų tokia susiskaldžiusi.
Buvo kandidatų, kurie žiniomis ar gebėjimais išsisukti iš situacijos pasirodė nepriekaištingai. Keli kandidatai „suklupo“, jų paklausus apie vyraujančią valstybinę religiją, kas yra LR Ginkluotųjų pajėgų vadas, kiek veikia ministerijų Lietuvoje, kas kandidatuoja į JAV viceprezidentus.
Nors vienas iš labai rimtai dirbti Parlamente nusiteikusių ir imtis teismų sistemos reformos iš esmės ketinančių kandidatų debatus pavadino „linksmąja viktorina“ (reikėtų suprasti, tuščiu laiko švaistymu), visgi kandidatai sulaukė ir labai tiesių, ir provokacinių klausimų dėl buvusių teistumų (jie įrašyti dviejų kandidatų biografijose), dviem „perbėgėliams“ teko aiškintis dėl politinių įsitikinimų ir partijų mainymo.
Debatai daugmaž vyko etiškai, visgi kandidatų vienas kitam užduotuose klausimuose buvo ir paslėptų „razinkų“, kad ir galimai dėl tarnybinės etikos pažeidimų, viršenybės šeimoje ar „prarastų“ pozicijų Kaune. Tačiau beveik visi skirtingų partijų atstovai vienu klausimu sutarė: kelio „Prienai–Kaunas“ rekonstrukcijos paspartinimas, nelaukiant 2030 metų, būtų pirmaeilis jų uždavinys, patekus į Seimą.
Debatuose nedalyvavo Andrius Palionis (Lietuvos socialdemokratų darbo partija).
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *