Sklandukai nerimsta

Buvę Prienų sklandytuvų gamyklos darbuotojai: Algimantas Blekaitis, Vytautas Mekšriūnas, Pranas Šnioka, trys Jonai Janušauskas, Paulauskas, Stuknys ir dar keletas kitų jau pensininkai. Atrodo, džiaugtųsi namais, anūkais, bet vis dar nerimsta ir, retkarčiais susitikę, prisimena jaunystę, dienas, praleistas kuriant lietuviškus sklandytuvus, pamini žymesnes datas. Taip jiems gimė mintis įamžinti sklandytuvų gamyklos įkūrėjo ir direktoriaus Vytauto Pakarsko bei kartu dirbusių žymių žmonių atminimą.


Sugalvojo ir padarė. Jų rūpesčiu 2017 m. V. Pakarskui (1930–1995 m.) suteiktas Prienų miesto Garbės piliečio vardas, 2018 m. sklandytuvų konstruktoriaus Balio Karvelio (1911–1996) tėviškėje, Anykščių r. Žaliosios kaime, atidengtas atminties akmuo. Šiemet sumanyta įamžinti V. Pakarsko atminimą ir Radviliškyje. Čia jis gimė, čia baigė Lizdeikos gimnaziją. Proga neeilinė – šiemet rugpjūčio 26 d. V.Pakarskui būtų sukakę 90.
Prašymą Radviliškio r. savivaldybei prieniškiai išsiuntė dar sausio mėnesį, bet įvykius pristabdė koronavirusas. Atšaukus karantiną, liepos mėn pradžioje prieniškiai buvo pakviesti į neeilinį Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdį. Nuvyko trise: A. Blekaitis, J. Stuknys bei Lietuvos aviacijos muziejaus istorikas Gytis Ramoška. Jie papasakojo apie V. Pakarską, jo nuopelnus Lietuvos aviacijai, iki šiol gyvuojančią sklandytuvų gamyklą ir paprašė prisidėti prie šios asmenybės įamžinimo jo gimtinėje. Komiteto pirmininkas Justinas Kvėglys su pavaduotoju Kęstučiu Dambrausku, nariais: Pauliumi Kabliu, Jonu Praviloniu buvo sužavėti prieniškių entuziazmu ir pažadėjo prašymą pateikti Tarybos nariams. Neabejojo, kad jie pritars, nes mano, kad visi Lietuvai nusipelnę Radviliškio krašte gimę žmonės turi būti pagerbti ir įamžinti. Mano, kad šio aviatoriaus atminimą atminties lenta, istoriniu stendu ar dar kitaip prasmingiausia būtų įamžinti Lizdeikos gimnazijoje. Ir, anot J. Kvėglio, ką gali žinoti, gal V. Pakarsko gyvenimas bus kelrode žvaigžde jaunimui… Beje, nė vienas apie V. Pakarską nebuvo girdėjęs…
Šios asmenybės nuopelnai aviacijai neįkainojami. Jis ne tik 1969 m. įkūrė Prienų eksperimentinės sportinės aviacijos dirbtuves, išaugusias į UAB „Sportinė aviacija ir Ko“, bet jo rūpesčiu 1968 m. pradėtas leisti žurnalas „Sparnai“, įamžintos transatlantinių lakūnų Dariaus ir Girėno tėviškės. Kartu su bendraminčiais Kaune įkūrė Aviacijos muziejų, padėjusį pamatus dabartiniam Lietuvos aviacijos muziejui, daug nuveikė išsaugant „Žemaičių garlėkio“ konstruktoriaus Aleksandro Griškevičiaus, 1934 m. Atlantą perskridusio lakūno Felikso Vaitkaus atminimą ir kt.
P.S. Dažnai rašoma, kad V. Pakarskas gimė rugpjūčio 8 d. Jo sesers Kristinos Pakarskytės prisiminimuose V. Pakarskas gimė rugpjūčio 26 d.

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *