Gatvės muzikos dieną Prienai skambėjo

Prienuose pirmą kartą organizuota Gatvės muzikos diena į miesto centrą sukvietė gausybę prieniškių bei miesto svečių. Šios šventės metu atlikėjai ne tik dovanojo surepetuotus savo pasirodymus, bet ir kartu su susirinkusiaisiais ekspromtu juos kūrė.

Vyko trijose erdvėse
Pirmą kartą Prienuose organizuota Gatvės muzikos diena neapsiribojo viena miesto erdve. Pasirodymus atlikėjai atliko net trijose miesto erdvėse. Prie užeigos „Guogis“ gatvės muzikos dieną pradėjo grupė „Nemuno krantai“. Puikiai žinomas dainas kartu su grupe dainavo ir žiūrovai.
Kiek vėlėliau šventė persikėlė į Laisvės aikštę, kur susirinkusiuosius džiugino mergaičių vokalinis ansamblis „Vitaminas D“ (vadovė Daiva Radzevičienė). Vienas iš ansamblio pasirinktų kūrinių – Gatvės muzikos dienos idėjos iniciatoriaus Andriaus Mamontovo daina „Kitoks pasaulis“. Ansamblis ne tik dainavo, bet dovanojo ir jautrias pianino melodijas. Solistė Vytautė Radzevičiūtė Laisvės aikštėje pakilti iš vietų skatino jaunimą, atliko populiarius kūrinius anglų kalba, o pasirodymą vainikavo eurovizine Polinos Gagarinos daina „A milion voices“. Kita solistė Milena Ruseckaitė pasirodymą pradėjo širdį virpinančia Ievos Zasimauskaitės daina „Kol myliu“. Dainuojantis aktorius Romualdas Zapasnykas dovanojo dainuojamosios poezijos pasirodymą. Aikštėje koncertavę muzikuojantys draugai Monika Janušauskaitė, Uma Stankevičiūtė bei Lukas Barkauskas žiūrovus kvietė ne tik pasiklausyti jų pasirodymo, bet ir dainuoti kartu. Žiūrovai negailėjo plojimų ir Rūtai Petty, atlikusiai pop-rock bei džiazo žanro kūrinius. Susirinkusiesiems savo dainas bei gerą nuotaiką dovanojo ir vokaliniai ansambliai „Pienė“ bei „Aksomas“.
Muzikos netrūko ir Beržyno parke. Čia prieniškiams koncertavo kapela „Sieliai“. Iš vietų pakilti žiūrovus paragino dainininkė ir muzikantė Roma Ruočkienė.
Nors šiais metais Gatvės muzikos diena skambėjo trijose miesto erdvėse, organizatoriai neatmeta galimybės, jog bėgant metams šią dieną muzika galėtų skambėti visame mieste. „Būtų smagu, kad Gatvės muzikos dieną Prienuose skambėtų visos gatvės“, – sakė Prienų kultūros centro direktorė Virginija Naudžiūtė.

Vieta pasirodyti visiems
Gatvės muzikos dieną savo pasirodymus prieniškiams paruošė net 40 muzikantų. Tarp vietiniams jau gerai žinomų atlikėjų pasirodė ir pradedantys dainininkai. Štai lietuvišką muziką atlikę muzikuojantys draugai Monika Janušauskaitė, Uma Stankevičiūtė ir Lukas Barkauskas kaip grupė viešumoje pasirodė pirmą kartą. „Smagu, kad Prienuose vyksta tokie renginiai, kuriuose gali pasirodyti visi muzikantai. Smagu, kad renginys toks laisvas, kiekvienas gali pasirodyti taip, kaip pats nori“, – galimybe dalyvauti renginyje džiaugėsi atlikėja Uma Stankevičiūtė.
Atliktais kūriniais nustebino ir muzikos mylėtoja Rūta Petty. Didžiąją dalį kūrinių atlikusi anglų kalba, Rūta klausytojus nustebino ir netradiciniu sprendimu – Laisvės aikštėje klausytojai išgirdo norvegų liaudies dainą.
O muzikos pedagogė Roma Ruočkienė visus kvietė ne tik klausytis muzikos, bet ir kartu atlikti kūrinius. „Juk gatvės muziką turime kurti visi kartu“, – taip žiūrovus prisijungti bei dainuoti kartu kvietė R.Ruočkienė. Atlikėjos pasirodymo metu žiūrovai pakilo nuo suolelių ir priėję arčiau prisijungė prie dainų.
Laisvės aikštėje baigiamajam akordui susirinkę atlikėjai gavo netikėtą padėkos dovaną – po pliauską su užrašu „ačiū“. „Tai ne tik malka, tai – muzikos instrumentas“, – patikslino renginio koordinatorė Zita Kuzminskienė. Tad su gautais instrumentais dalyviai ėmė kurti muziką, prie jų prisijungė ir Roma Ruočkienė, kuri pūtė dūdmaišį. Taip renginio dalyviai sukūrė unikalią melodiją, kuri tapo paskutiniu Prienuose vykusios šventės kūriniu.
Pirmą kartą Prienuose rengiama švente džiaugėsi ir susirinkusieji. „Tokie renginiai reikalingi Prienams, smagu pasiklausyti muzikos, išgirsti naujus atlikėjus“, – džiaugėsi Beržyno parko lankytoja. Pasiklausyti muzikos susirinkę prieniškiai tvirtino, kad tokie renginiai Prienams ypač reikalingi. „Tokios šventės suteikia galimybę parodyti savo talentą atlikėjams, o žiūrovams tuo pasimėgauti. Manau, kad reikėtų daugiau tokių švenčių“, – sakė mintimis apie renginį pasidalinęs Lukas.
Pirmą kartą Prienuose surengta gatvės muzikos diena Lietuvoje pirmą kartą nuskambėjo 2007 m. Vilniuje, kai idėjos autorius Andrius Mamontovas savo draugams išsiuntė elektroninį laišką ir pakvietė išeiti dainuoti į gatves. Vėliau prie iniciatyvos jungėsi vis daugiau Lietuvos. Šiais metais muzika skambėjo aštuoniolikoje Lietuvos miestų.
Šventė vyksta ir užsienyje. Ankstesniais metais tokią šventę organizavo Latvija, Armėnija, Gruzija, Olandija, Norvegija, Belgija, Ukraina, Rusija, Baltarusija ir Airija. O lietuvių bendruomenės analogišką renginį rengė Kopenhagoje, Sicilijoje, Paryžiuje, Punske, Los Andžele, Taline, Jorke, Notingeme, Barnslėjuje, Konektikute, Bergene, Insburge bei Londone.

Amanda Kiukytė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *