Sveikas kaip ridikas…

Gera vidurvasarį gardžiuotis šviežiais traškiais ridikėliais. Kuo jie naudingi mūsų savijautai bei sveikatai? Ką gardaus galime pasigaminti? Pokalbis su Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologe Egle Kliukaite-Sidorova ir maisto technologe Zeta Štarkevičiene.
Pirmą kartą ridikėliai užderėjo Viduržemio jūros pakrantėje. Ypač jie buvo vertinami Senovės Graikijoje. Garsus gydytojas Hipokratas patardavo vartoti ridikus sutrikus virškinimui, nusilpus regėjimui, kosuliui raminti ar plaučių ligoms gydyti. XVI amžiuje ridikėliai paplito Europoje, pirmieji juos atrado prancūzai.

Ridikėliai atitolina aterosklerozę?
E. Kliukaitė: Ridikėliai turi vitaminų C, PP, B1, B2, kalio, kalcio, magnio, cinko, geležies, jodo, druskų, taip pat baltymų, angliavandenių, celiuliozės, organinių rūgščių, fermentų. Įdomu tai, kad ryšulėlyje ridikėlių vitamino C yra ne mažiau nei vienoje citrinoje. Ridikėliuose gausu antioksidanto, polifenolio – antocianino, kuris svarbus storosios žarnos vėžio profilaktikai. Ridikuose yra cholino – ši medžiaga reguliuoja cholesterino kiekį kraujyje ir riebalų apykaitos procesus. Ši daržovė naudinga sergantiesiems podagra, inkstų akmenlige, nes varo šlapimą bei tulžį. Ridikėlių ląsteliena padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį – tai labai svarbu aterosklerozės profilaktikai. Ridikus derėtų valgyti norintiems sustiprinti virškinamojo trakto veiklą, pagerinti apetitą po persirgtų ligų, sumažinti stresą.
Tačiau ridikai gali sukelti ir nepageidaujamų reakcijų, todėl jų patartina vengti sergantiems kepenų, širdies ligomis, gastritu, akmenlige, tulžies latakų uždegimu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige.
Įvairiems negalavimams palengvinti ar ligoms gydyti vartojamos ridikų šaknys bei sultys. Beje, stiprių antiseptinių savybių turi būtent ridikų sultys ir tarkiai.

Kaip išsirinkti šviežius ridikėlius?
Z. Štarkevičienė: „Šviežių ridikėlių lapai turi būti sodriai žali ir traškūs, o ridikėlių minkštimas – kietas ir stangrus. Pirkite mažus ar vidutinio dydžio ridikėlius, nes didesni – ne tokie sultingi ir skanūs, be to, gali būti tuščiaviduriai ar kartūs.
Šaldytuve ridikėlius derėtų laikyti maždaug savaitę, tik nepamirškite prieš tai nupjauti daržovių lapus. Ridikėliai ilgiau išliks švieži, jeigu juos laikysite polietileniniame maišelyje arba įsukus į drėgną rankšluostį.“

Kas dera su ridikėliais?
Z.Štarkevičienė: „Ridikėlius gardu valgyti vienus ar ruošiant salotas su svogūnų laiškais, pomidorais, saldžiomis paprikomis, morkomis, obuoliais, agurkais, kopūstais, salotų lapais. Tinka paskaninti aliejumi ar grietine, šviežiais krapais, petražolėmis, skrudintomis saulėgrąžų sėklytėmis, linų sėmenimis.
Naudingi ir ridikėlių lapai, nes juose vitaminų ir mineralinių medžiagų ne mažiau nei ridikėliuose, tad puikiai tinka įvairioms salotoms, sriuboms ar troškiniams gaminti.
Baltieji ridikai dera su morkomis, saliero šaknimi (jos dėkite daug mažiau negu ridiko), porais. Baltuoju ridiku skaninkite daržovių sriubas, troškinius.“

Verta žinoti:
. Jeigu kankina kosulys, padės paprastas, tačiau veiksmingas receptas: supjaustykite griežinėliais 4–5 ridikėlius ir juos užpilkite keliais šaukšteliais cukraus (geriau rudojo). Po kelių valandų išsiskirs ridikėlių sultys. Vartokite jų po šaukštelį keletą kartų per dieną, ir kosulys nurims.
. Kai sunkiai gyja ar pūliuoja žaizdos, jas patepkite ridikų tarkių košele arba uždėkite jos kompresą.

Žaliajam vasaros stalui…
Kiaušinių – ridikėlių salotos
250 g ridikėlių su lapais, 2 žali agurkai, 2 kiaušiniai, 50 g svogūnų laiškų, 70 g grietinės, truputis druskos.
Išvirtus kiaušinius supjaustykite kubeliais, ridikėlius ir agurką – griežinėliais, svogūnų laiškus – juostelėmis. Užpilkite grietinės, įberkite druskos ir viską sumaišykite.

Šaltsriubė
50 g dilgėlių, 50 g ridikėlių su lapais, 50 g šviežių agurkų, 30 g svogūnų laiškų, 0,5 l kefyro, truputis druskos, maltų juodųjų pipirų, 3 šaukštai grietinės.
Dilgėles nuplikykite ir susmulkinkite, supjaustykite ridikėlius, jų lapus, agurkus, svogūnų laiškus ir užpilkite kefyru. Pridėkite druskos, pipirų ir viską sumaišykite.
Galima pagardinti grietine.

Žaliosios salotos
10 ridikėlių, 100 g žalių salotų lapų, 30 g krapų, 1 obuolys, 2 šaukštai aliejaus, truputis druskos.
Ridikėlius, obuolį, salotas, krapus supjaustykite, įdėkite druskos, įpilkite aliejaus ir viską išmaišykite.

Užtepėlė
1 nedidelis baltas ridikas, 100 g žalių pievagrybių, 20 g krapų, 20 g petražolių, 2 kiaušiniai, 1 šaukštas grietinės, 2 šaukštai majonezo, druskos, pipirų.
Supjaustykite pievagrybius, kiaušinius, ridiką (šiaudeliais), susmulkinkite krapus, petražoles. Pridėkite druskos, pipirų, grietinės, majonezo ir viską sumaišykite.
Paruoštą masę tepkite ant duonos riekelių arba dėkite į tešlos krepšelius.

Rubrikoje Namų ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *