VASAROS KAITRA ALINA IR GYVŪNUS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį į tai, kad atėjus vasarai yra gana karšta ir rekomenduoja gyvūnų laikytojams bei gyvūnų vežėjams saugoti gyvūnus nuo perkaitimo ir saulės smūgio. Staigus oro temperatūros pakilimas kelia papildomų rūpesčių tiek gyvūnų laikytojams, tiek gyvūnų vežėjams ir veterinarijos gydytojams.

Ūkinių gyvūnų laikytojams. Esant karštiems orams padidėja iš organizmo išskiriamų skysčių kiekis. Dėl šių priežasčių pakinta gyvūno organizmo kraujotakos, nervų sistemos ir kitų organų bei audinių fiziologinės funkcijos, todėl tiek ganyklose, tiek gyvūnų laikymo patalpose laikomi gyvūnai turi turėti galimybę pakankamai atsigerti arba bent jau reguliariai, kelis kartus per dieną turi būti pagirdomi. Gyvūnų laikytojai turėtų pasirūpinti, kad gyvūnai nebūtų laikomi saulės atokaitoje karščiausiu dienos metu. Tam puikiai pagelbėtų medžių paunksnė ganykloje, vidurdienį gyvulių pargynimas į tvartus, gyvūnų aplaistymas vandeniu. Jei gyvuliai nuolat laikomi tvarte, o taip pat paukščių fermose, turi būti užtikrinama pakankamai efektyvi vėdinimo sistema .

Gyvūnų laikytojai, pastebėję šiluminiam perkaitimui bei saulės smūgiui būdingus gyvūnų elgsenos pakitimus: dažną paviršinį kvėpavimą, stiprų prakaitavimą, neramius su sutrikusia judesių koordinacija gyvūnus, visų pirma, privalo apsaugoti gyvūnus nuo tiesioginių saulės spindulių, atvėsinti gyvūnus įrengiant pavėsines, apipilant vandeniu ir dėl tolimesnio gydymo kreiptis į privačius veterinarijos gydytojus.

Karščių metu gyvūnus puola kraujasiurbiai vabzdžiai. Gyvulį sugeltą uodų vargina niežėjimas, patinimas. Kraujasiurbiai gyvūnus ir erzina, nes nuolat aplink suka ratus, lenda į akis, šnerves. Bitės, širšės, vapsvos. Šių vabzdžių įkandimas gyvuliui sukelia labai stiprų skausmą, patinimą, įvairias alergines reakcijas, kurios gali nusinešti net gyvybę. Bičių nuodams ypač jautrūs jauni kumeliukai. Labai svarbu pastebėjus įgėlimo požymius (paraudimą, ištinimą, pasunkėjusį kvėpavimą, pakilusią temperatūrą, viduriavimą, traukulius), kuo greičiau kreiptis į veterinarijos gydytoją.Gyvūnų laikytojai turėtų pasirūpinti gyvūnų apsauga nuo vabzdžių. Ganyklose ganomiems gyvuliams šios priemonės turėtų būti naudojamos reguliariai, atsižvelgiant į priemonių naudojimo instrukcijose nurodytus naudojimo reikalavimus. Apsaugos nuo vabzdžių priemonių galima įsigyti veterinarijos vaistinėse.Šalyje kasmet nuo vabzdžių nukenčia nemažai gyvulių, atskirais atvejais vabzdžių antpuoliai baigiasi gyvulių mirtimi.

Gyvūnų vežėjams. Aukšta lauko temperatūra bei drėgmė keičia gyvūnų gerovės sąlygas juos vežant. Gyvūnų vežėjai ir gyvūnų palydovai turėtų atkreipti dėmesį į transporto priemonių būklę, naudoti sunkvežimius su šviesiais stogais, kad mažiau sugertų saulės šilumos. Vežimo metu transporto priemonėje suteikti didesnį plotą gyvūnams, padidinti aukštį virš gyvūnų galvų, kad pagerėtų oro cirkuliacija, ypatingai ilgų kelionių metu. Turi būti pakankamas kiekis pakratų, pašarų, daugiau vandens atsargų. Nereikėtų planuoti ilgų kelionių karščių metu, planuoti jas vėlesniu paros metu. Trumpų kelionių metu, vežant gyvūnus į skerdyklas, jas planuoti anksti ryte ar vakare.

Gyvūnų augintinių laikytojams.Per karščius niekada jokiomis aplinkybėmis nepalikite šuns ar katės automobilyje. Žmonės neretai planuoja užbėgti į parduotuvę tik kelioms minutėms ir mano, kad gyvūnui nieko nenutiks.Kitiems atrodo, kad pakanka palikti per centimetrą pravertus langus ir viskas bus gerai. Tačiau realiai palikti agintinį kaistančioje mašinoje yra netgi labai negerai. Net ir minutei. Spiginant vasarinei saulei automobilio stogas greitai stipriai įkaista, o parkavimo aikštelėse, kaip taisyklė, medžių ir pavėsio būna retai. Šilumos smūgis „trinkteli“ labai netikėtai ir kartais išgelbėti gyvūną jau gali būti per vėlu.Gyvūno palikimas įkaitusiame automobilyje gali būti traktuojamas kaip žiaurus elgesys su gyvūnais. Važiuojate apsipirkti-palikite augintinį namuose.

Vasara-puikus metų laikas.Bet tuo pačiu joje slypi ir nemažai pavojų.Saugokimės patys ir nepamirškime saugoti savo gyvūnus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos informacija

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *