Nauja politinė jėga vietoj tvarkos žada daugiau laisvės

Šeštadienį į Vilniaus parodų rūmų „Litexpo“ automobilių aikštelę iš visos Lietuvos susirinkę trijų partijų nariai įsteigė naują politinę jėgą – partiją „Laisvė ir teisingumas“. Ji sukurta buvusio sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pagrindu, prisidėjus Remigijaus Žemaitaičio likviduotos partijos „Tvarka ir teisingumas“ bei Artūro Paulausko vedamo judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ nariams.
Į partijos pirmininkus buvo pasiūlyti visų trijų atstovaujamų politinių jėgų lyderiai, bet A.Zuokui ir A.Paulauskui atsisakius kandidatuoti, naujos partijos vedliu išrinktas Remigijus Žemaitaitis. Pirmininko pavaduotojais tapo A. Paulauskas, A. Zuokas, „ArtVilnius“ įkūrėja Diana Stomienė, Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, teisininkas Vydūnas Sadauskas.
Dėl karantino apribojimų partijos steigiamojo suvažiavimo balsavimas vyko neįprastu būdu: garsiniais automobilių signalais, nariams sėdint automobiliuose.
Pasak R.Žemaitaičio, partija, atstovaujanti centro-dešiniųjų pažiūrų rinkėjams, savo veikloje vadovausis konservatyvaus liberalizmo idėjomis. Tai reiškia, kad žmogus yra laisvas pasirinkti, tačiau privalo paisyti tam tikrų taisyklių, būti atsakingas.
Iš naujos politinės jėgos lyderių pasisakymų aiškėja, kad partija pripažįsta krikščionybės svarbą viešajame ir šeimos gyvenime; pasisako už asmens privačią nuosavybę, ūkinę veiklą, verslo skatinimą; smerkia griežtų bausmių politiką; nesiekia kriminalizuoti lengvųjų narkotikų vartojimo; neprieštarauja tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimui Lietuvoje.
Partijos „Laisvė ir teisingumas“ programa sudaryta susijungusių politinių jėgų programų pagrindu. Į ją tikimasi pritraukti apie 5 tūkst. narių.

Prienuose formuos bendrą partijos skyrių

Steigiamajame naujos partijos suvažiavime dalyvavo ir reorganizuotos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) Prienų skyriaus pirmininkas Algis Marcinkevičius, ir likviduotos partijos „Tvarka ir teisingumas“ skyriaus lyderė Loreta Jakinevičienė su aktyviausiais atstovais. „Gyvenimas“ jų paprašė pakomentuoti, kokių politinių padarinių turės partijų susijungimas, kaip tai paveiks skyrių ir jų atstovų Prienų rajono savivaldybės taryboje darbą.
LLS (liberalų) skyriaus pirmininkas Algis Marcinkevičius teigė, kad steigiamajame partijos „Laisvė ir teisingumas“ suvažiavime skyriui atstovavo keturi nariai. Pasak jo, netrukus rajone turėtų būti sukviestas ir bendras abiejų skyrių susirinkimas, nes iki birželio 19 dienos, kuomet vyks partijos Tarybos posėdis, turi būti iškelti kandidatai į LR Seimą. Susirinkime taip pat bus patvirtinta partijos skyriaus programa, pakoreguoti įstatai, išrinkta valdyba, tariamasi dėl skyriaus pirmininko kandidatūros.
A.Marcinkevičius konkrečių kandidatų į Seimą pavardžių neįvardino, jo teigimu, be abejo, bus keliami rajone gerai žinomi ir didžiausią rinkėjų palaikymą turintys politikai.
Paklaustas, ar LLS (liberalai), prie jų prisijungus dviejų politinių jėgų atstovams, nepraras savo išskirtinumo, idėjų ir vertybių, pašnekovas neskubėjo su išvadomis, nes sakė dar gerai nepažįstantis visų žmonių, kurie įsilies į naujo politinio darinio skyriaus gretas. A.Marcinkevičiaus manymu, idėjinių prieštaravimų neturėtų kilti, nes buvę „tvarkiečiai“ yra atskilę nuo pagrindinės liberalų „šaknies“.
Tiesa, jis pabrėžė turintis nemažai politinio darbo patirties Prienų rajono savivaldybės taryboje su partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovais Loreta Jakinevičiene, Cezaru Pacevičiumi ir Vaidotu Kupstu – šiems esant ir opozicijoje, ir valdančiojoje koalicijoje.
Pasak jo, tikėtina, kad liberalai su dviem ir buvę „tvarkiečiai“ su trimis atstovais Savivaldybės taryboje sudarys bendrą penkių narių frakciją. Visgi A.Marcinkevičius pabrėžė, kad naujos politinės jėgos atstovai šioje kadencijoje aukštesnių politinių ambicijų nesieks, juolab nereikš kokių nors pretenzijų dabartiniams koalicijos partneriams.
„Bendras darbas valdančiojoje koalicijoje mus tenkina,“ – sakė jis.
A.Marcinkevičiaus vadovaujamas LLS (liberalai) Prienų skyrius turi 50 narių, o buvusi „tvarkiečių“ lyderė Loreta Jakinevičienė į naują politinį darinį atsiveda maždaug 180 narių – tiek žmonių jau užpildė narystės anketas.
Jos tiegimu, likviduotos partijos „Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyrius pagal narių skaičių buvo vienas iš gausiausių, todėl jam buvo skirta 16 delegatų kvota (iš visos Lietuvos į steigiamąjį suvažiavimą susirinko 111 atstovų).
– Esu įsitikinusi, kad dviejų politinių jėgų susiliejimas ir bendro skyriaus formavimas Prienuose neigiamų pasekmių neturės ir nebus skausmingas, juk esame panašūs vertybiniu požiūriu. Manau, kad skyrius taps stipresnis, ir, kaip partneriai, toliau sėkmingai bendradarbiausime, formuosime bendrą nuomonę Prienų rajono savivaldybės tarybos valdančiojoje koalicijoje, – pastebėjo Loreta Jakinevičienė.
Jos manymu, politinis atsinaujinimas – tai žingsnis į priekį, skatinantis įveiklinti sukauptą pozityvią patirtį, pasidalinti ja su būsimais partneriais. L.Jakinevičienė tikisi, kad naujas partijos pavadinimas nepakeis žmonių požiūrio į partinę veiklą, jų atsakomybės.
Pašnekovė patvirtino, kad kitą savaitę planuojama surengti bendrą partijos „Laisvė ir teisingumas“ narių susirinkimą, kuriame bus pateikta Prienų skyriaus pirmininko kandidatūra, skiriami jo pavaduotojai, adaptuota partijos programa, įvardinta, kas atstovaus partijai rinkimuose į Seimą. Konkrečių kandidatų į Seimą pavardžių ji neįvardino, sakė, kad dėl jų apsispręs partijos Taryba.
Preliminariais duomenimis, vienmandatėje apygardoje bus keliama Loreta Jakinevičienė, o Algis Marcinkevičius gali būti įtrauktas į daugiamandatininkų sąrašus.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *