Svarbi ne tik kelių būklė, bet ir gyvenamoji aplinka

Mums rūpi

Patogioje geografinėje vietoje prie regioninio kelio įsikūręs Išlaužas turi daugelį bruožų, pagal kuriuos galėtų būti priskirtas miestelių kategorijai. Kol kas tai yra kaimiškoji vietovė, ir seniūnijos aktyvas deda pastangas, kad gyvenimas ne tik centrinėje gyvenvietėje, bet ir nuo jos nutolusiuose kaimuose taptų dar patogesnis ir saugesnis. Išlaužo gyventojai planuoja naujas laisvalaikio erdves, kelia klausimus dėl kelių remonto darbų finansavimo, prašo dėmesio saugumo priemonėms gatvėse. Šios aktualijos atsispindėjo ir kovo 2 d. Išlaužo seniūnijoje surengtame ataskaitiniame susirinkime. Prieš seniūno Tomo Skrupsko veiklos ataskaitą už 2019 metus bendruomenių bei seniūnaitijų atstovai turėjo galimybę savo rūpesčius ir lūkesčius išsakyti tiesiai Prienų rajono savivaldybės vadovams, kurie vėliau atsakė ir į gyventojams rūpimus klausimus.

Svarbūs seniūno pagalbininkai
Pasak Išlaužo seniūno T.Skrupsko, per pastaruosius dvejus metus, sprendžiant vietos reikalus, planuojant naujus darbus, nustatant svarbiausius prioritetus, itin išaugo seniūnaičių vaidmuo. Praėjusiais metais vyko dvigubai daugiau – net dešimt – jų sueigų. Išplėstinėse seniūnaičių sueigose, dalyvaujant ir Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenės bei Purvininkų kaimo bendruomenės atstovams, buvo aptarti kelių tvarkymo, gatvių asfaltavimo darbų eiliškumo, gatvių apšvietimo, socialinių pašalpų skyrimo, viešųjų erdvių tvarkymo ir kiti klausimai.
Seniūnijos, seniūnaičių ir bendruomenių atstovai brandina parko aplink seniūnijos pastatą sutvarkymo planą. Bendradarbiaujant su Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistais, parengta parko vizualizacija su pasivaikščiojimo takais, suoleliais, vaikų žaidimo aikštelėmis, lauko estrada, želdiniais. Gyventojai per seniūnaičius gali teikti ir savo pastabas bei pasiūlymus.
Kaip sakė seniūnas, turint suderintą teritorijos sutvarkymo planą, bus ieškoma įvairių finansavimo šaltinių, greičiausiai parkas bus tvarkomas etapais. Šiais metais planuojama įteisinti parko sklypą.
Konkretų indėlį, įgyvendinant šią svajonę, įnešė Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenė, kuri europinėmis lėšomis vykdo vietos veiklos projektą. Šiemet bendruomenė įsigijo mobilią sceną renginiams organizuoti, ketina surengti medžio drožėjų plenerą, kurio metu sukurtas koplytstulpis papuoš būsimą parką. Seniūnija praėjusiais metais, padedant savivaldybei, suremon-tavo į administracinį pastatą vedantį taką.
Išlaužo gyvenvietės centras pamažu gražėja. Seniūnas pasidalino planais dar šiemet atstatyti kapinių tvorą nuo automobilių aikštelės pusės, joje bus panaudotos išsaugotos senosios tvoros metalinės dalys, įstatyti pagrindiniai vartai. Nugriovus suirusią tvorą ties Mokyklos gatve, atsivėrusioje erdvėje svarstoma nutiesti pėsčiųjų taką, įrengti apšvietimą, pasodinti tujų.
Seniūnas padėkojo visiems seniūnijos pagalbininkams, verslininkams, prisidėjusiems gerais darbais ir palaikantiems gražias idėjas.

Nustatė kelių ir gatvių remonto prioritetus
Išlaužo seniūnijos teritorijoje – 62 km vietinės reikšmės žvyrkelių, 5,3 km asfaltuotų kelių. Jie priskirti tvarkyti seniūnijai – kiek leidžia turimos lėšos, jie greideriuojami, žvyruojami, pakelėse kertami krūmokšniai. Pastaraisiais metais užlygintos duobės Alytaus, Dainavos, Sodų, Šventupės, Lapupio kaimo gatvėse, ties įvažiavimu į Linksmakalnį.
Seniūnaitijų atstovų teigimu, reikėtų atkreipti dėmesį ir į šlapias bei duobėtas kelių atkarpas atokesnėse kaimo vietovėse, kur geltonasis autobusiukas bei nuosavas transportas sunkiai pravažiuoja.
Seniūnas informavo, kad, Prienų rajono savivaldybės tarybai patvirtinus Savivaldybės kelių (gatvių) rekonstrukcijos ar remonto trejų metų prioritetinių objektų sąrašą, dar šiais metais numatyta atlikti kapitalinį Liepų gatvės Purvininkų kaime remontą ir pakloti asfaltbetonio dangą, taip pat suremontuoti Maironio gatvės šaligatvį Išlauže, įrengiant ir lietaus vandens surinkimo sistemą. Šiems darbams numatyta 110 600 eurų.
Kitais metais Vytauto Gurevičiaus gatvėje, Išlauže, suplanuota įrengti šaligatvį ir automobilių stovėjimo aikštelę, asfaltuoti Lelijų gatvę Purvininkų kaime. 2022 metais į darbų planą įtraukti Šilo gatvės Pakumprio kaime ir M.Šalčiaus gatvės Čiudiškių kaime remonto ir asfaltavimo darbai.
T.Skrupskas viliasi, kad šiais metais Kelių direkcija pradės Žvejų gatvės šaligatvio su lietaus nuotekų surinkimu įrengimo darbus. Projektas buvo viešinamas gyventojų susirinkime, išklausyti jų pasiūlymai, daromos korekcijos. Savivaldybės iniciatyva, suradus finansavimo šaltinį, rengiamas Kaimynų gatvės asfaltavimo darbų projektas. Taigi gerinant kelių infrastruktūrą ir būklę, teigiamų pokyčių yra.
Mero A.Vaicekausko teigimu, tai, kad pastaraisiais metais buvo pakeista kelių tvarkymo ir finansavimo taktika, atsisakant jų remonto trumpomis atkarpomis, susitelkiant į didesnės apimties darbus, pasiteisino. Deja, kaip ir pernai ar užpernai, meras prisipažino neturintis naujienų iš Vyriausybės dėl labai apkrauto ir avaringo kelio Alytus – Prienai – Kaunas rekonstrukcijos darbų pradžios.
Per pastaruosius metus seniūnijos gatvėse įrengtų šviestuvų padaugėjo pustrečio karto – iki 205. Tačiau, pasak kai kurių gyventojų, šis skaičius nėra pakankamas. Sutvarkytos Aušros gatvės Purvininkuose gyventoja kėlė klausimą dėl šviestuvų įrengimo joje. „Auga maži vaikai, ir gatvėje yra nesaugu,“ – akcentavo ji.
Seniūnas negalėjo pažadėti, kad į prašymą bus greitai atsižvelgta. Šiemet svarstytas Mokyklos gatvės Išlauže apšvietimo klausimas, o sąraše savo eilės gatvių „elektrifikavimui“ laukia Gražučių, Laukiškių, Čiudiškių, Purvininkų, Šiauliškių ir kitų kaimų bei kai kurių Išlaužo gatvių gyventojai. Anot seniūno, apšvietimas – tai ne tik lempučių įsukimas, bet ir atramų pastatymas bei linijos nutiesimas – tokių projektų parengimui reikia turėti daugiau lėšų.
Gyventojai susirinkime kėlė klausimą dėl vairuotojų ir pėsčiųjų saugumo, prašydami baigti gatvių Išlauže žymėjimo darbus, kelių ženklais nurodant eismo dalyvių pirmumą, anot jų, tai įneštų daugiau aiškumo ir padėtų išvengti nelaimių. Savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė pakvietė seniūnijos atstovus šiuo klausimu kreiptis į Savivaldybės saugaus eismo ir pavėžėjimo komisiją.

Kultūriniai renginiai išsiskyrė masiškumu
T.Skrupskas galėjo pasidžiaugti, kad praėjusiais metais seniūnijoje vykę kultūriniai renginiai pasižymėjo masiškumu. Jo nuomone, pasiteisino Valstybės dienai švęsti pasirinkta vieta ant Pačiudiškių piliakalnio, kur susirinko daugybė žmonių. Patrauklumo nestokojo seniūnijos vasaros šventė, kuri subūrė 500 dalyvių. Prasmingas buvo Dambravos koplytėlės 100-mečio minėjimas. Pažymėtos pagrindinės valstybinės šventės: Vasario 16-oji, Kovo 11- oji, įžiebta Kalėdinė eglė. Kasmet organizuojami tradiciniai krepšinio „3×3“ ir stalo teniso turnyrai.
Kultūriniame gyvenime atsirado naujas saviveiklos daigelis – Ausmos Sakalauskaitės vadovaujamas moterų ir mergaičių vokalinis ansamblis, kuris koncertavo ir šio susibūrimo dalyviams.
Seniūnijos gyventojai kviečiami gausiai susirinkti ir į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos 30- mečio šventę, kuri vyks kovo 10 d. 17 val. Išlaužo seniūnijos salėje.
Šios šventės išskirtinumas tas, kad antrajame seniūnijos administracinio pastato aukšte žadama atidengti lentą su nepriklausomybės laikotarpiu seniūnijoje dirbusių seniūnių – Janinos Kuncevičienės (1990 – 1995 m.), Stefanijos Juodienės (1995 – 2000 m.) ir Filomenos Ruseckienės (2000 – 2011 m.) pavardėmis ir nuotraukomis. Anot dabartinio seniūno, buvusios seniūnijos vadovės sutiko dalyvauti šventėje, tarti sveikinimo žodžius ir pasidalinti prisiminimais apie savivaldos kūrimąsi.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *