Kauno regiono savivaldybių vicemerai dalyvavo tarptautinio bendradarbiavimo vizite Suomijoje

Rugsėjo 16–20 dienomis Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė dalyvavo Kauno regiono savivaldybių merų pavaduotojų tarptautinio bendradarbiavimo vizite Suomijoje. Vizitas organizuotas įgyvendinant Regioninės plėtros strategiją (2019 m. VšĮ Kauno regiono plėtros agentūros darbo planą) ir joje numatytą Kauno regiono tarptautinio bendradarbiavimo programą, skirtą plėtoti geros kaimynystės ryšius, formuoti palankų Kauno regiono įvaizdį tarptautinėje arenoje, skatinti nevyriausybinio sektoriaus bendradarbiavimą su užsienio partneriais ir įgyvendinti darnią regiono ekonominę ir socialinę plėtrą, vystant tarptautinio bendradarbiavimo ryšius įvairiose veiklos sferose.


Kauno regiono delegacija lankėsi dviejuose Suomijos miestuose: Tamperė ir Turku. Lankydamasi Tamperėje delegacija turėjo galimybę stebėti Tamperės miesto tarybos posėdį, taip pat apsilankė Suomijos tarptautinėje mokykloje, susipažino su Suomijos švietimo sistema. Suomijoje mokykla ir darželiai yra nemokami, vaikai taip pat gauna nemokamą maitinimą, nepriklausomai nuo tėvų pajamų. Mokykloje, kurioje lankėsi Kauno regiono delegacija, taikoma švediško stalo maitinimo sistema, vaikai taip pat gali pasirinkti vegetariškus patiekalus. Didelis dėmesys skiriamas mokinių praktiniams gebėjimams ugdyti – mokykloje įrengtos šiuolaikiškos darbų, amatų klasės. Pradinių klasių mokinių pasiekimai, kaip ir Lietuvoje, nėra vertinami pažymiais. Be to, vyresnėse klasėse pačios mokytojos gali nuspręsti, kaip įvertinti mokinių pasiekimus – t.y. gali nuspręsti, ar mokiniai turės atlikti žinių patikrinimo testus, ar ne, kadangi vieningos egzaminų sistemos Suomijoje nėra. Mokykloje mokiniams yra sudarytos puikios sąlygos ilsėtis – įrengti minkštasuoliai koridoriuose, taip pat atskiros patalpos poilsiui, kuriose yra stalo teniso inventorius, įrengtos pasisėdėjimų vietos.
Po apsilankymo mokykloje Kauno regiono vicemerai susitiko su Tamperės regiono tarybos atstovu, kuris papasakojo apie Regiono tarybos vaidmenį, įgyvendinant regioninę politiką, ES finansuojamus projektus, palaikant bendradarbiavimą su verslininkais, kurių prašoma prisidėti prie įgyvendinamų projektų mažiausiai 50 proc.
Kauno regiono merų pavaduotojai taip pat turėjo galimybę susipažinti su Tamperės darnaus transporto sistema. Svarbiausias transporto sistemos pertvarkymo tikslas – sumažinti naudojimąsi asmeniniais automobiliais, taip sumažinant užterštumą CO2. Norint pasiekti užsibrėžtus tikslus, mieste vykdomi infrastruktūros projektai: statomos tramvajaus linijos, tiesiami dviračių takai, įrengiamos automobilių stovėjimo aikštelės, kuriose palikę automobilius, gyventojai miesto centrą pasiekia visuomeniniu transportu.
Kauno regiono delegacijai buvo pristatyta ir Kultūrinio ugdymo programa pagrindiniame lavinime. Ši programa šiek tiek panaši į Lietuvoje vykdomą Kultūros paso programą, tik Suomijoje į kultūrinio ugdymo programą įtrauktos tos įstaigos, kurios atspindi tam tikros vietovės kultūrinę įvairovę, o kultūrinio ugdymo planą sudaro savivaldybė.
Turku mieste Kauno regiono delegacija susipažino su Suomijos ir Turku miesto savivaldos sistema. Savivaldybių vykdomos veiklos yra finansuojamos iš mokesčių, centrinės valdžios išmokų, įvairių rinkliavų ir pajamų už pardavimus. Vietinis gyventojų pajamų mokestis, nekilnojamojo turto ir įmonių pelno mokesčiai sudaro beveik pusę savivaldybės gaunamų įplaukų. Kiekviena savivaldybė pati sprendžia dėl pajamų mokesčio tarifo – vidutinis pajamų mokesčio dydis yra 20 proc. nuo apmokestinamų pajamų. Pagrindinis ir vidurinis išsilavinimas yra nemokamas ir finansuojamas savivaldybių. Vyriausybė taip pat suteikia savivaldybėms finansines išmokas, kurios skirtos viešųjų paslaugų vykdymui užtikrinti. Vyriausybės išmokų sistema užtikrina finansinių netolygumų tarp savivaldybių mažinimą ir vienodą paslaugų prieinamumą visoje šalyje.
Kauno regiono delegacija taip pat buvo susitikusi su Baltijos miestų sąjungos Darnių miestų komisijos sekretoriato vadovu Bjorn Gronholm. Sąjunga įkurta 1991 metais ir vienija 90 miestų iš 10-ties šalių, o jos tikslas – skatinti bendradarbiavimą ir apsikeitimą patirtimi tarp miestų, siekiant tvarių sprendimų ir gyvenimo kokybės, sukurti ryšius Baltijos jūros regione, taip kuriant pridėtinę vertę; skatinti miestų vystymąsi ir atstovauti miestų interesams. Daug bendrų projektų vykdoma aplinkosaugos srityje, ypač vandens gerinimo ir plastiko mažinimo sferose.
Paskutinio susitikimo Turku metu Kauno regiono vicemerai apsilankė Turku mokslo parke, kuriame susitiko su šio parko atstovu ir Lietuvos garbės konsulu Turku mieste Tomi Taipale. Turku mokslo parkas – tai inovatyvių įmonių inkubatorius bei vieta, kurioje visi norintys gali susipažinti su Turku miesto plėtros vizija, verslo galimybėmis bei rasti verslo partnerius. Kauno regiono delegacijai buvo pristatytas Turku miesto verslo potencialas bei aptartos bendradarbiavimo su Kauno regionu galimybės.
Parengta pagal Kauno regiono plėtros agentūros informaciją

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *