„Knyga – tiltas per laiką ir erdves“

Jau pasibaigė graži, saulėta vasara, o kartu su ja ir paskutinieji renginiai, skirti knygai. Antrus metus Birštono vienkiemio bibliotekoje pagal Vaikų socializacijos ir tautinio ugdymo programą „Vasara su knyga 2019“ vyko renginiai tema „Knyga – tiltas per laiką ir erdves“.

Pirmasis renginys „Lietuvos valstybės simboliai“ vyko birželio 5 dieną. Prie mainų bibliotekėlės bibliotekininkė Gražina Andrulevičienė pasitiko gausų būrį vaikų, atskubėjusių iš Birštono lopšelio-darželio „Giliukas“. Renginys vyko Birštono seniūnijos salėje. Bibliotekininkė papasakojo vaikams, kad Lietuva turi svarbiausius simbolius: vėliavą, herbą ir himną. Apie kiekvieną simbolį vaikams buvo skaitoma iš Editos Minkuvienės ir Aušros Didžgalvienės knygos „Kelionė po Lietuvą“. Smagiai laiką leidome kūrybinėse dirbtuvėse, bandėme nupiešti Gediminaičių stulpus, Lietuvos vėliavą.
Birželio 12 dieną vyko antrasis renginys „Graži ir garbinga mūsų kalba“. Nors buvo dar ankstyvas rytas, tačiau termometro stulpelis rodė 30 laipsnių karštį. Tad atskubėję vaikai iš Birštono lopšelio-darželio „Giliukas“ sugužėjo į Birštono seniūnijos salę. Bibliotekininkė Gražina papasakojo vaikams apie lietuvių kalbos kilmę, lietuvių tarmes, kartu su vaikais mokėmės kalbėti aukštaičių ir žemaičių tarmėmis. Bibliotekininkė supažindino vaikus su garsiu kalbininku Jonu Kazlausku, kilusiu iš Birštono savivaldybės, Matiešionių kaimo. Vėliau Birštono lopšelio-darželio „Giliukas“ auklėtoja Gitana Marčiukaitienė skaitė vaikams ištrauką „Birštonas: stebuklingas vanduo ir išgelbėta voverytė“ iš Rasos Kuncaitės knygos „Gandriuko Kuko kelionės po Lietuvą“. Vėliau vaikai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse „Mokomės rašyti žodžius apie Lietuvą“. Buvo tokių, kurie nelabai pažino raides, tai naudojomės Makso Melmano ir Olego Aleksejevo knyga „Abėcėlė“. Rašėme žodžius „Lietuva“, „Kalba“, „Birštonas“. Kai kurie vaikai jau mokėjo parašyti savo vardus.
Birželio 19 dieną vyko renginys „Mūsų valstybinės ir kalendorinės šventės“. Renginyje dalyvavo Birštono lopšelio-darželio „Giliukas“ „Ančiukų“ ir „Drugelių“ grupių auklėtiniai su savo auklėtojomis ir auklėtojų padėjėjomis.
Birštono padalinio bibliotekininkė papasakojo vaikams apie tai, kokios valstybinės ir kalendorinės šventės yra švenčiamos Lietuvoje. Vėliau vyko diskusija, su vaikais aptarėme, kokias šventes vaikai švenčia su tėveliais ir seneliais. Kūrybinėse dirbtuvėse vaikai mokėsi piešti ant akmenėlių, kuriuos bibliotekininkė buvo pririnkusi prie Baltijos jūros. Ant akmenėlių vaikai piešė ir vėliavą, ir žvaigždes.
Birželio 26 dieną vyko renginys ,,Pažinkime Lietuvos gyvūnus“. Po to – kūrybinės dirbtuvės vaikams ,,Mokausi lipdyti gyvūnus iš plastilino“. Mažuosius renginio dalyvius bibliotekininkė supažindino su nuostabia knygele, skirta mažajam gamtos mylėtojui, tai Selemono Paltanavičiaus ,,Lietuvos gyvūnai“. Šioje knygelėje išsamiai aprašomi įvairūs gyvūnai: lapė, vilkas, elnias, stirna, šernas ir kiškis, pelė ir kiti. Iš šios knygelės sužinojome, ar žiogas iš tiesų turi smuiką, ir kada medžioja vilkas, ar lapė iš tikrųjų tokia gudri, kaip apie ją sekamos pasakos. Visi atidžiai žiūrėjome paveikslėlius knygelėje, kad kūrybinėse dirbtuvėse galėtume nulipdyti iš plastilino įvairius gyvūnus. Lipdyti gyvūnus sekėsi neblogai, kai kurie gavosi labai juokingi.
Liepos 3 dieną Birštono vienkiemio padalinyje vyko renginys ,,Kas gyvena po žieve?“. Bibliotekininkė Gražina susirinkusiems vaikams papasakojo apie įvairius vabzdžius, skaitė Selemono Paltanavičiaus knygą ,,Eime į gamtą“. Sužinojome, kad po žieve gyvena kinivarpos, žievėgraužiai. Kūrybinėse dirbtuvėse ,,Mokausi piešti įvairius vabzdžius“ vaikai stengėsi nupiešti vabzdžius, su kuriais susipažinome knygelėje.
Paskutinis renginys ,,Jų namai – Nemunas“ ir kūrybinės dirbtuvės ,,Mokausi lipdyti vandens gyvūnus iš plastilino“ vyko rugpjūčio 28 dieną bibliotekoje. Daug naujo sužinojome iš Selemono Paltanavičiaus knygos ,,Eime į gamtą“. Susipažinome ne tik su upės akmenimis, nendrėmis ir meldais, bet ir su Nemuno žuvimis, paukščiais, kitais gyvūnais.
Šiame projekte dalyvavo iš viso 92 dalyviai. Esame labai dėkingi Birštono savivaldybei už paramą. Vaikai renginių metu buvo vaišinami gardžiais skanėstais, gavo dovanėlių. Visi smagiai leidome vasaros laiką, skaitydami knygeles, piešdami, lipdydami, daug ko išmokome.

Birštono padalinio vyresn. bibliotekininkė Gražina Andrulevičienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *