Visuose krašto atsinaujinimo darbuose

Prienų miesto Garbės pilietė – taip norėtųsi apibūdinti ekonomistę, publicistę, visuomenės veikėją Gražiną Starkauskaitę-Kavaliauskienę, šių metų liepos 12 dieną švęsiančią garbingą 90 metų jubiliejų.

.

Gražina gimė 1929 m. Prienuose, girininko šeimoje. Girininkas Smetonos laikais priklausė visuomenės elitui. Matydavome girininką šalia burmistro, inžinieriaus C. Pšemeneckio, gimnazijos direktoriaus F. Martišiaus. Girininko šeimoje augo 4 vaikai: 3 dukros ir sūnus. Visi jie mokėsi Prienų „Žiburio“ gimnazijoje, įgijo aukštuosius mokslus.
Gražina 1949 m. baigė „Žiburio“ gimnaziją, studijavo ekonomiką Žemės ūkio akademijoje. Baigusi dirbo Kauno rajone (vyr. ekonomiste). Ištekėjo už rezistento Kavaliausko, su juo pasistatė namelį Garliavoje, užaugino sūnų, susilaukė anūkų, tapusių šauniais specialistais, besidarbuojančiais ir mokslo srityje bei tarptautiniuose projektuose.
Brolis Juozas studijavo istoriją, už rezistencinę veiklą buvo suimtas, įkalintas. Gražina lankydavo brolį kalėjime. Dabar Juozas yra Genocido centro archyvų darbuotojas. Apie jį skaitykite knygoje „Žmonės ir darbai“, 2007 m.
Sesuo Laima – anglų kalbos dėstytoja universitete, ištekėjo už kamerinio orkestro dirigento Donato Katkaus. Jiedu užaugino du sūnus: Lauryną ir Martyną. Laurynas Katkus tapo rašytoju (išleido du romanus), Martynas – irgi literatūrologas.
1940 m. Starkauskų namas, buvęs didžiausias J. Basanavičiaus gatvėje, buvo nacionalizuotas. 1944 m. šeima, turėdama giminaičių Vokietijoje, bandė pasitraukti iš Lietuvos. Tačiau išdidžiam, oriam girininkui nepatiko būti nusižeminusiam „dipukui“ ir laukti svetimųjų malonės. Tad grįžo į sovietų okupuotą Lietuvą. Apie girininkiją ir joje dirbusius puikius specialistus Gražina parašius gražų straipsnį („Žmonės ir darbai“, 1t., p. 202).
Prasidėjus Sąjūdžiui, Gražina visa širdimi įsitraukė į visuomeninę veiklą mūsų krašte: prisidėjo atstatant Kęstučio paminklą Prienuose, organizavo F. Martišiaus, ateitininko A.Šapalo, gydytojo J. Brundzos palaikų perkėlimą iš senųjų kapinių į naująsias.
Su mokytoja Danute Dvilinskaite parašė knygą „Atgimimo istorijos vingiai Prienų krašte“, 2015 m . Prisidėjo prie A. Aleknavičienės sunkaus darbo steigiant Prienų krašto muziejų, įamžinant partizanų žuvimo vietas. Bendraudama su šviesios atminties mūsų bendraklasio poeto Justino Marcinkevičiaus žmona Genovaite, daug prisidėjo, kad Justino Marcinkevičiaus asmeninė biblioteka būtų padovanota Prienų viešajai bibliotekai.
Gražina dalyvavo visuose Prienų krašto atsinaujinimo darbuose.
Jai priklauso garbės piliečio laurai, kaip ir rašytojams Justinui Marcinkevičiui, Vytautui Bubniui.
Daug sveikatos, energijos ir džiaugsmingo buvimo jubiliejaus proga linki buvę bendraklasiai Anarsija Mikalauskaitė, Jonas Vyšniauskas ir kiti.


Gerb. Gražinai Starkauskaitei-Kavaliauskienei!
Jūsų gyvenimas – tai didelis stebuklas. Jis kupinas meilės ir atsidavimo kitiems, gražių darbų, prasmingų ieškojimų bei rūpesčio gimtuoju kraštu. Tad tegul dar metų metai klaupiasi prieš Jus. Tegul juos lydi jaukių namų šiluma, žmonių pagarba ir dėkingumas, sveikata ir džiaugsmo akimirkos.
Ačiū Jums už pilietiškumo pamokas, atverstus Prienų krašto istorijos puslapius ir tiesos žodį, pasakytą susitikimuose bei „Gyvenimo“ laikraščio puslapiuose.
Su Jubiliejiniu gimtadieniu!
Kraštiečių vardu – Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas,
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė,
„Gyvenimo“ laikraščio redaktorė Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *