Kaip inovatyviai kalbėti apie profesijas?

Išlaužo pagrindinėje mokykloje vyko Vytauto Didžiojo Universiteto mokymai mokytojams „Kaip inovatyviai pristatyti mokiniams įvairias profesijas ir įdomiai papasakoti apie profesinės veiklos sritis?“ Tai Erasmus + projektas, apjungiantis Lietuvos, Latvijos ir Estijos universitetus. Projekto tikslas – paruošti moki-niams ir mokytojams metodinę medžiagą, kuri leistų inovatyviai susipažinti su profesijomis, kurios orientuotos į darbo rinką ir sėkmingą profesinę karjerą. 


Susitikimo pradžioje Išlaužo pagrindinės mokyklos psichologė Ieva Žukovienė papasakojo apie tai, kaip jų mokykloje mokiniams yra sudaromos galimybės įgyvendinti ugdymo karjerai programą. Jiezno gimnazijos mokytoja Joalita Jurkevičienė kartu su Išlaužo pagrindinės mokyklos mokytoja Rita Dereškevičiene perskaitė pranešimą „Mokomės ir gyvename žaliai“. Pranešimo tikslas – supažindinti su galimybėmis, leidžiančiomis mokiniams ugdytis miškininko karjeros kompetencijas, būtinas sėkmingam mokymosi krypties ar profesijos pasirinkimui. Abiejų mokytojų profesinė karjera jau daugiau kaip dvidešimt metų yra neatsiejama nuo Jaunųjų miško bičiulių sambūrio veiklų. Todėl jos turėjo daug įdomaus ir prasmingo gerosios patirties pasidalinimo su mokytojais iš Lietuvos mokyklų ir kolegomis iš VDU bei Latvijos universitetų, apie tai, kaip Neformaliojo mokinių švietimo metu galima ugdyti kompetencijas, kurios būtinos jauniems žmonėms, norint sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje. Valstybinių miškų urėdija daugiau kaip prieš keturiasdešimt metų įsteigė ir iki šių dienų ne tik globoja mokinių sambūrius mokyklose, bet ir inicijuoja tarptautinius, respublikinius konkursus, kuriuose dalyvaudami mokiniai gali ugdytis kompetencijas, kurių šiandien prašo darbdaviai: komandinio darbo įgūdžių, užsienio kalbų mokėjimo, IT, gebėjimo mokytis. Be šių kompetencijų, darbo rinkoje labai svarbios ir asmenybės savybės, tokios kaip atsakingumas, žalingų įgūdžių neturėjimas, emocinis stabilumas. Pamokos, įvairios veiklos miške: medelių sodinimas, inkilų kėlimas, žvėrelių globa žiemą, pokalbiai su miškininkais šias savybes puikiai ugdo.
Antra mokymų dalis buvo organizuota netradicinėje aplinkoje – Prienų krašto muziejaus filiale „Davatkyne“, prieglobstį radusiam šimtamečio miško pakraštyje. Svečiai susipažino su unikalia vietovės istorija bei pamaldžių moterų, davatkėlių, gyvenimo būdu, jų gebėjimu neatlyginamai rūpintis kaimo bendruomene. Čia susitikome su Šilavoto girininkijos girininku Vidu Dereškevičiumi, kuris gyvai papasakojo apie savo profesijos subtilybes ir ateities perspektyvas. Diskusijos metu svečiai iš Latvijos pasidalino savo šalies miškininkystės planais. Dalyviai kritiškai įvertino skirtingą abiejų valstybių požiūrį į mišką: lietuviams miškas vis dar ne tik pajamų šaltinis, bet ir mūsų šalies tautinės tapatybės dalis. Latvijoje vis dažniau formuojamas vien tik komercinis požiūris į mišką.
Įsijungusios į šio projekto veiklas, mokyklos turės galimybę pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su VDU. Universitetas įsipareigoja kviesti mokyklų atstovus dalyvauti VDU organizuojamose konferencijose, seminaruose, mokymuose ir kituose renginiuose. Bendradarbiauti organizuojant VDU studentų mokomąsias praktikas, rengiant bendrus projektus. Mokyklos pagal galimybes bendriems projektams įgyvendinti ir renginiams organizuoti sudarys sąlygas VDU pasinaudoti mokyklų kūrybiniais bei organizaciniais ištekliais. Galės kviesti VDU darbuotojus bei studentus dalyvauti organizuojamose konferencijose, seminaruose, mokymuose ir kituose renginiuose. Bendradarbiaus organizuojant VDU studentų meistriškumo pamokas, mokomąsias praktikas bei įgytų žinių pritaikomumą. Ačiū Išlaužo bendruomenei, kuri taip gražiai priėmė šių mokymų dalyvius. Ačiū abiejų mokyklų – Jiezno gimnazijos ir Išlaužo pagrindinės – administracijoms, palaikiusioms mokytojų iniciatyvą dėl mokymų organizavimo ir bendradarbiavimo užmezgimo su VDU.
Joalita Jurkevičienė
Jiezno gimnazijos mokytoja

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *