Projekto ,,Misija Sibiras“ dalyviai kryždirbystės mokėsi Prienuose

Praėjusį šeštadienį nuo Birštono Nemuno pakrantėmis Prienų link žygiavo „Misija Sibiras“ dalyviai, į Prienus atvykę pas vieną žymiausių tautodailininkų Lietuvoje, medžio skulptorių Algimantą Sakalauską.
,,Misija Sibiras“ dalyviai liepos 17 – ąją, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, išvyks į Sibirą tvarkyti lietuvių trėmimų vietas ir apleistas tremtyje žuvusiųjų kapines. Vienas iš kelionės tikslų – atnaujinti jau pasenusius kryžius, o tam reikia specialių žinių ir įgūdžių, todėl projekto dalyviai ir atvyko į VšĮ „Meninė drožyba“, įsikūrusią Prienuose, pasimokyti kryždirbystės subtilybių. Jos vadovas Algimantas Sakalauskas svečiams surengė ekskursiją po medžio dirbtuves bei papasakojo apie patį drožybos amatą.
„Kryždirbystė itin svarbi ekspedicijos dalis, todėl mums buvo labai svarbu atvykti pas Algimantą pasimokyti. Daugelis dalyvių nėra dirbę su medžiu, nes, renkant grupę, nereikalaujama būti medžio meistru. Pas mus renkasi jaunimas, kuris yra ypač motyvuotas ir noriai mokosi. Kryždirbystėje labai svarbios proporcijos, pati filosofija, ką gerbiamas Algimantas ir perteikia, nes daug paprasčiau, kai teorines žinias įsisavini ir praktikoj pabandai. Būtent čia yra puikios sąlygos, o Algimantas Sakalauskas ne tik daro gražius kūrinius, bet ir puikiai moka paaiškinti, kas yra labai svarbu. Jau trečius ar ketvirtus metus mes dirbame kartu“, – pasakojo ,,Misija Sibiras“ vadovas Arnoldas Fokas.
Vėliau atvykusieji galėjo prisiliesti prie kryžių gaminimo meno savo rankomis. Išsidalinę įrankius, jaunuoliai kibo į darbus. Nepabūgo ir merginos, kurios savo darbu ir motyvacija niekuo nenusileido vaikinams. ,,Tai pirmas mano bandomasis žygis ir va, kažkaip ėmė ir pavyko. O tarp vaikinų tikrai nėra baisu. Mano veiklos visada būdavo tokios, kur daugiau vaikinų, tai man viskas tikrai gerai“, – šypsojosi ekspedicijos dalyvė Viltė.
Viešnagės metu ,,Meninės drožybos“ kieme netrūko šypsenų ir darbingų nuotaikų. Jaunimas su dideliu susidomėjimu klausėsi tautodailininko pasakojimų, ypač daug dėmesio skirdamas kryžių gamybos subtilumams.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *