V. Mykolaičio – Putino literatūros premijos laureatas – hum. m. dr. Eugenijus Žmuida

Birželio 8 -ąją Pilotiškėse, Vinco Mykolaičio – Putino gimtojoje sodyboje – muziejuje, buvo paminėtos rašytojo 125 -osios gimimo metinės. Šventėje dalyvavo ir vietos žmonės, ir atvykę iš kitų miestų žymaus mūsų kraštiečio talento gerbėjai, tarp jų – kraštietis rašytojas Vytautas Bubnys su žmona Elena Kurklietyte. Renginio metu buvo pasveikintas ir 2013 metais

N.Ūtos laisvalaikio salės mėgėjų teatras, atlikęs literatūrinę kompoziciją „Ant tėviškės kalnelio“, kurią jie pristatys ir dainų šventėje Vilniuje.

P.Dumšienė ir T.Vencius.

Svarbiausi hum.m.dr. Eugenijaus Žmuidos moksliniai darbai yra susiję su V.M.Putino kūrybos tyrinėjimais.

Rašytojai E.Kurklietytė ir V.Bubnys, laureatą bei renginio dalyvius sveikinęs meras A.Vaicekauskas ir konkurso vertinimo komisijos pirmininkas A.Marcinkevičius.

įsteigtos V.Mykolaičio – Putino literatūros premijos laureatas.
Pirmoji premija buvo įteikta rašytojui Stasiui Lipskiui. Nuo 2017 m. Prienų rajono savivaldybės įsteigta Vinco Mykolaičio – Putino literatūros premija skiriama už reikšmingus poezijos, prozos, literatūros kritikos, vertimų bei publicistikos darbus, V. Mykolaičio – Putino kūrybos tyrinėjimą, sklaidą ir jo idėjų tęstinumą bei propagavimą. Konkursas  premijai  gauti  organizuojamas  kas  penkerius  metus  (jubiliejinėms V. Mykolaičio – Putino gimimo metinėms  pažymėti).
Šiemet buvo pasiūlyta 11 kandidatų. Pateiktus pasiūlymus 2018 m. balandžio 25 d. svarstė Prienų r. savivaldybės mero potvarkiu sudaryta V. Mykolaičio – Putino literatūros premijos skyrimo komisija. Jos sprendimu konkurso nugalėtoju tapo humanitarinių mokslų daktaras, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslo darbuotojas Eugenijus Žmuida. Jam įteikta 1700 Eur premija ir atminimo dovana. Beje, E. Žmuida – taip pat mūsų kraštietis, jis yra baigęs Veiverių vidurinę mokyklą. Laureato teigimu, dauguma jo mokslinių tyrinėjimų yra susiję su Putino kūryba, kurios pamatinės vertybės: autentiškumas, laisvės siekis, valia gyventi, laisvė mylėti ir kitos, artimos ir pačiam mokslininkui, norėjusiam tyrimo objektu pasirinkti artimo europietiškajai pasaulėžiūrai autoriaus kūrybą. Būtent tai, ko ieškojo, paakintas savo mokslinių darbų vadovo prof. Juozo Girdzijausko, jis ir surado Putino kūriniuose, kurių bene svarbiausias leitmotyvas – gyvenimo įprasminimas kūryboje. E. Žmuida sakė, kad ir toliau gilinsis į V. Mykolaičio Putino kūrybos ypatumus.
Paskatinamuoju Prienų r. savivaldybės prizu – 100 Eur vertės čekiu – apdovanotas jauniausias konkurso dalyvis, talentingas kūrėjas, skaitovas, daugelio krašto literatūrinių renginių dalyvis, V. Mykolaičio – Putino žemietis ir renginio vedėjas Tautvydas Vencius.
Atminimo dovanos įteiktos ir keletui šventėje dalyvavusių konkurso dalyvių, pretendavusių į V. Mykolaičio – Putino literatūros premiją. Į šventės programą gražiai įsiterpė ir Naujosios Ūtos laisvalaikio salės mėgėjų teatro (vad. A. Vaišnienė ir A. Lukjančiuk) poetinė kompozicija „Ant tėviškės kalnelio“, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro vokalinio ansamblio „Aksomas“, svečio S. K. Stankūno dainos, poeto provaikaičio Juliaus Mykolaičio skaitomi eilėraščiai. Ypatingos dovanos sulaukė ir Prienų krašto muziejus. Viena iš viešnių – Perpetua Dumšienė muziejui padovanojo iš Friburgo (Šveicarija) atvežtas V. Mykolaičio – Putino disertacijos titulinio lapo ir viršelio kopijas.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *