Įspūdinga tarptautinė fortepijono muzikos fiesta Prienuose

Birželio 7 -osios vakarą Prienų kultūros ir laisvalaikio centro scenoje iškilmingai buvo išdalinti paskutiniai diplomai, taurės ir prizai tris dienas vykusio tarptautinio III jaunųjų pianistų ir ansamblių konkurso „Musica pianoforte 2018“ diplomantams, prizinių vietų laimėtojams ir Grand prix laureatams, besivaržiusiems šešiolikoje kategorijų. Konkursą organizavo Veiverių A. Kučingio meno mokykla kartu su partneriais – Kauno krašto pianistų draugija, Prienų meno mokykla, Prienų kultūros ir laisvalaikio centru.

Meras A.Vaicekauskas su konkurso organizatoriais ir vertinimo komisijos nariais.

Tai buvo puiki šventė ir apdovanojimus nuotaikingais kūriniais apvainikavusiems konkurso nugalėtojams, ir daugybę valandų kartu su mokiniais repeticijose atlikimo techniką šlifavusiems mokytojams, ir šio konkurso organizatoriams – Veiverių A. Kučingio meno mokyklos pedagogams, ir iš Lietuvos, Vengrijos bei Prancūzijos aukštųjų muzikos akademijų, meno mokyklų atvykusiems vertinimo komisijos nariams. Drauge jie įrodė, kad viskas įmanoma turint didelę svajonę, dirbant darnioje komandoje, užsitikrinus palaikymą.

A.Kučingio meno mokyklos muzikines tradicijas garbingai tęsia trio „Veiverių triolė junior“ – Rugilė, Viktorija ir Gabija, kurios konkurse, savo amžiaus grupėje, užėmė antrą vietą.

Tiesa, tik nedaugeliui iš 257 jaunųjų atlikėjų, kantriu kasdieniu darbu siekiančiu meno aukštumų, pasisekė laimėti, bet ateityje jie turi daugybę neišnaudotų galimybių bandyti vėl ir vėl. Tuo tarpu vienas konkurso laureatas berniukas, per trejus metus laimėjęs visus įmanomus apdovanojimus, pagal konkurso nuostatus jau nebegalės sugrįžti į „Musica Pianoforte“… Bet kokiu atveju šis Prienuose rengiamas aukšto lygio konkursas, kuriame šiemet konkuravo Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Rusijos solistai ir ansambliai su fortepijonu jų sudėtyje, tapo dideliu įvykiu muzikuojančių vaikų gyvenime, dar vienu laipteliu kopiant į muzikinę karjerą.
Vertingos patirties konkurse įgijo, stimulą neapleisti muzikos gavo ir mūsų krašto jaunieji atlikėjai. Džiugu, kad tarp daugybės gabių, virtuoziškai instrumentus valdančių vaikų vertinimo komisija juos pastebėjo ir išskyrė.
Antrąsias vietas savo amžiaus grupėse pelnė Veiverių A.Kučingio meno mokyklos mokiniai: „Veiverių triolė junior“ narės Rugilė Macijauskaitė, Viktorija Kubiliūtė ir Gabija Tiškutė (mokytoja Rasa Derbutienė), taip pat duetas Beatričė Tūtlytė (fleita) ir Augustė Januškevičiūtė (fortepijonas) – jų mokytojos Rūta Bimbaitė ir Agnė Sipavičienė. Kamilė Žliobaitė (mokytoja Renata Morkūnienė) apdovanota diplomu.

Prieniečiai Nojus Kondrotas ir Ugnė Orinaitė su vertinimo komisijos pirmininku A.Emszt.

Konkurse, atskirose amžiaus kategorijose, varžėsi ir keletas Prienų meno mokyklos mokinių. Fortepijono antros klasės mokinė 9-erių Milda Dubinskaitė – pati jauniausia iš mokyklos mokinių, dalyvavusių konkurse, tačiau puikiai besimokiusi, daug koncertavusi, dalyvavusi festivaliuose ir konkursuose mokinė sėkmingai debiutavo ir užėmė antrą vietą tarptautiniame konkurse „Musica pianoforte“. Jos mokytoja – Tamara Speteliūnienė.
Pianistė Goda Sodaitytė (mokytoja Vitalija Aukštakalnienė) laimėjo trečią vietą. Diplomais apdovanoti: Emilė Dobilaitė (mokytoja Vitalija Aukštakalnienė), duetas Nojus Kondrotas (smuikas) ir Ugnė Orinaitė (fortepijonas) – mokytojos Danguolė Kolpakovienė ir Vitalija Aukštakalnienė, duetas Karolis Pūkas (tūba) ir Goda Mikelionytė (fortepijonas) – mokytojai Rimantas Staliūnas ir Aušra Jaskutelienė.

Konkurso prizininkė prienietė Milda Dubinskaitė su mokytoja Tamara Speteliūniene.

Apdovanojimus pasikeisdami įteikė garbūs vertinimo komisijos pirmininkai: pianistė, Liono nacionalinės aukštosios muzikos ir šokio konservatorijos profesorė Svetlana Eganian ir pianistas, kompozitorius, Budapešto L.Veinerio konservatorijos dėstytojas Andras Emszt, kurie atminčiai nusifotografavo su kiekvienu atlikėju.
Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pasidžiaugė, kad tarptautinis konkursas „Musica pianoforte“ iš Kauno muzikinio teatro scenos, kur vyko ankstesniais metais, persikėlė į Prienus ir puikiai reprezentuoja miestą. Jo įsitikinimu, dalyviai ne tik pradžiugino klausytojus intelektualia muzika, sutiko naujų draugų, patobulėjo kaip atlikėjai, bet ir rado laiko pasigrožėti Nemuno kilpomis, pamatyti mūsų krašto grožį. Meras įteikė padėkos raštus šio konkurso sumanytojams ir organizatoriams – Veiverių A.Kučingio meno mokyklos mokytojams, vadovaujamiems direktoriaus Mindaugo Labanausko.

Duetas Beatričė Tūtlytė ir Augustė Januškevičiūtė su Veiverių A.Kučingio mokyklos mokytojais bei žiuri pirmininku.

M.Labanauskas, sveikindamas konkurso dalyvius ir dėkodamas mokytojams bei žiuri nariams, išreiškė įsitikinimą, jog šis konkursas jaunųjų atlikėjų širdyse pasiliks kaip įvykis, pakviesiantis juos į naujus konkursus ir festivalius, paskatinsiantis juos aktyviau muzikuoti, mylėti savo pasirinktą instrumentą, nes muzika, jo nuomone, yra gyvenimo kelias. Kreipdamasis į mokytojus, jis vylėsi, jog ši profesija realiai, ne tik lozunguose, taps prestižiškiausia valstybėje. Jo teigimu, muzikos mokytojai individualiame darbe formuoja jaunų šalies piliečių charakterį, vertybines nuostatas, ugdo ir augina ateities kartą. Gavę muzikinį išsilavinimą jaunuoliai paprastai renkasi mediko, mokytojo, teisininko ir kitas profesijas, kurios svarbios šalies valstybingumui ir socialinei gerovei.
Direktorius padėkojo konkurso informaciniams partneriams bei Prienų rajono savivaldybei, merui Alvydui Vaicekauskui už supratimą, dėmesį ir paramą.
Konkurso meno vadovė, mokytoja Rūta Derbutienė, apžvelgdama prabėgusias dienas, ir džiaugėsi, kad konkursas tapo toks populiarus, dovanojo nepamirštamų įspūdžių, ir liūdėjo dėl nuskambėjusių baigiamųjų jo akordų. Anot jos, konkursas „Musica pianoforte“ dar neišnaudojo viso potencialo, jo laukia graži ateitis, juolab kad savivaldybė tesėjo savo įsipareigojimą – Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui nupirktas naujas fortepijonas. Kitais metais nuomotis instrumento neteks, neliko ir abejonių dėl konkurso tęstinumo Prienuose.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *