Vienos dienos kelionė laiku – nuo „Revuonos“ ištakų iki šiandienos

Gegužės 12 dieną Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos bendruomenė buvusius ir esamus mokinius, mokytojus, žmones, vienaip ar kitaip susijusius su šia mokykla, gausų būrį svečių subūrė į jubiliejinę šventę „100 metų, kai augame ir auginame kitus“. Ji vyko ir mokykloje, ir netradicinėse erdvėse, kviesdama prisiminti pirmosios miesto pradinės mokyklos ištakas, garbingą istoriją, ją kūrusius žmones, pasidžiaugti dabartiniais jos pasiekimais. Įvairių kartų žmonėms, kurie skirtingais laikotarpiais augo ir brendo kartu su mokykla, tai buvo proga vėl sugrįžti ten, kur viskas prasidėjo, susitikti buvusius mokytojus ir klasės draugus, palyginti, kiek daug permainų įvyko mokyklos gyvenime.


Šventė prasidėjo dvasinio susikaupimo valanda Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje, kur šv. Mišių aukoje už „Revuonos“ mokyklos bendruomenę kartu su klebonu Jonu Baliūnu meldėsi ir du buvę mokyklos mokiniai, kunigai Algirdas Gudaitis ir Sigitas Bitkauskas, susirinkusiųjų širdis nuostabiomis giesmėmis pakylėjo buvusi revuoniškė Aurelija Sinicienė.
Šventei persikėlus į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą, pakako laiko vieniems su kitais pabendrauti, įsiamžinti prie mokyklos logotipais ir fotografija papuoštos sienelės. O visiems gausiai susirinkus į salę, scenoje prasidėjo užburiantis reginys, kviečiantis pakeliauti po šimtametę mokyklos istoriją kartu su Prienų šile prasidedančiu, per samanų patalus vinguriuojančiu, medžių išvartas ir slenksčius įveikiančiu bei skubančiu įsilieti į Nemuną Revuonos upeliu. Filmuoti upelio vaizdai su komentarais tapo kompozicine scenarijaus jungtimi, kuri sujungė mokyklos istorijos faktus, jos vadovų pasakojimus, mokytojų prisiminimus, moksleivių meninę programą ir svečių sveikinimus.
Vykusiai pasirinkta gamtos ir žmogaus paralelė, upelio ir mokyklos kelionė laiku pabrėžė nuolatinę istorijos, visuomenės, žmogaus, ugdymo įstaigos kaitą. 1918 metais Povilo Garmaus pastangomis įkurta Prienų pradinė mokykla augo, plėtėsi ir stiprėjo. 1952 metais buvo įsteigta septynmetė mokykla, 1961 metais ji perorganizuota į aštuonmetę, o 1975 m. – į vidurinę mokyklą. Vienu metu joje mokinių skaičius perkopė tūkstantį. 1999 m. vidurinei mokyklai suteiktas „Revuonos“ vardas. Mažėjant mokinių skaičiui, 2012 m. prie „Revuonos“ prijungiamos Specialioji ir Jaunimo mokyklos, po metų mokykla tampa pagrindine.
Nuėjusi ilgą ir vingiuotą išbandymų kelią šiandien Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla, turinti 350 mokinių, vienintelė Lietuvoje vykdo priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, specialiojo ugdymo ir produktyviojo mokymo programas, sėkmingai tęsia ir kuria naujas tradicijas, dalyvauja respublikiniuose ir tarptautiniuose projektuose, laimi įvairius apdovanojimus. Nuo 2004 m. mokykloje veikia muziejus, pavadintas mokyklos įkūrėjo Povilo Garmaus vardu.
Scenoje besikeičiantys vaizdai, veidai, meniniai numeriai atvedė iki kulminacinio momento, kuomet buvo padėkota šios šventinės programos ir filmo režisierei mokytojai Vytautei Kurtovienei, scenografijos autorei ir režisierei mokytojai Aušrai Deltuvienei ir kitiems prisidėjusiems prie šios programos parengimo. Muzikos mokytojos Ramunė Liutvynskienė ir Valė Gustaitienė ruošė dainininkus, mokytojos Daiva Jonykienė ir Danutė Baranauskienė – šokėjus. Filmą kūrė buvęs mokyklos mokinys Romualdas Prokofjevas, kai kuriuos filmo epizodus montavo Mindaugas Račaitis, filmą įgarsino Pijus Deltuva. Programą papuošė Aurelijos Sinicienės ir Gabrielės Garmutės dainos. Mokytojai V.Kurtovienei renginį padėjo vesti auklėtinis Splendid Didla. Visi išvardintieji – buvę ir esami „Revuonos“ mokiniai.
„Ši šventė – tai puiki proga pažvelgti į ilgą ir prasmingą nueitą mokyklos kelią. Nuolatinė kaita ir tobulėjimas tapo mūsų kasdienybe, o mokyklos aurą kuriame visi kartu: buvę ir esantys mokiniai, dirbę ir dirbantys mokytojai. Džiaugiuosi, kad mokykla buvo ir išliko bendruomeniška,“- sveikindama visus susirinkusiuosius su pirmosios Prienų valstybinės mokyklos šimtmečiu, pabrėžė dabartinė mokyklos direktorė Ilona Balčiukynienė.
Visų vardu ji padėkojo buvusiems mokyklos vadovams Juozui Andriuliui, Irenai Vincekienei, direktoriaus pavaduotojams: Sigitui Kurui, Danutei Radkevičienei, Stasiui Teišerskiui, Vilijai Juodsnukienei, Janinai Venslavičienei, Aldonai Juocevičienei, dabartinėms savo pavaduotojoms Rasai Alaburdienei, Daliai Skučienei, Kristinai Belenavičienei ir buvusiems mokytojams.
Savo dalyvavimu, sveikinimo ir padėkos žodžiais, dovanomis šeimininkus pagerbė LR Seimo narys Andrius Palionis, LR Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus atstovai, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Tarybos nariai, Švietimo skyriaus darbuotoja, miesto ir rajono ugdymo įstaigų atstovai, partneriai ir kiti svečiai.
Seimo narys A.Palionis, be savo padėkų mokyklos mokytojams, taip pat įteikė švietimo ir mokslo ministrės padėkas. Už ilgametį, nuoširdų ir kūrybingą darbą apdovanotos Danutė Baranauskienė ir Vytautė Kurtovienė.
LR Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus padėjėjas Žilvinas Labanauskas ir Prienų rajono savivaldybės tarybos narė Loreta Jakinevičienė politiko padėkomis paskatino visus šventinės programos rengėjus.
Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas skyrė padėkas septyniems mokyklos pedagoginiams darbuotojams ir dešimčiai mokyklos aptarnaujančiojo personalo darbuotojų. Švietimo skyriaus padėkomis apdovanoti septyni pedagogai, jas įteikė vyriausioji specialistė Laimutė Jančiukienė.
Šeimininkai svečius apdovanojo kalendoriais, kurių autorės – 10 klasės mokinė Dovilė Rasimaitė, dailės mokytoja Rasa Uleckienė, informacinių technologijų mokytoja Rasa Alaburdienė, bei keramikos būrelio vadovo Vido Radzevičiaus sukurtais medaliais.
Mokyklos himnu šventinės iškilmės nesibaigė. Pirmosios mokyklos direktoriaus Povilo Garmaus vaikaitis, buvęs šios mokyklos mokinys Giedrius Garmus iš kartos į kartą perduoto smuiko garsais visus pakvietė į „Revuonos“ mokyklą, kur buvo atidengta ir pašventinta mokyklos šimtmečiui skirta skulptūra „Augimas“.
Skulptūros eskizo autorė – dailės mokytoja Aušra Deltuvienė, ją iš metalo nukalė kalvis Ričardas Grekavičius. Pagrindinis šio atminties ženklo rėmėjas – Prienų rajono savivaldybė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *