Europos dienos šventėje Birštone – dėmesys kultūros paveldui ir Nepriklausomybei

Birštonas – neabejotinai europietiškas miestas! Gegužės 9 d., jau dešimtą kartą čia vyko puiki Europos dienos šventė „Mūsų paveldas – praeities ir ateities gijų pynė“, kurioje ypatingas dėmesys skirtas Europos Sąjungos (ES) šalių taikai, vienybei, kultūros paveldui, Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos, Estijos), Lenkijos ir Rumunijos nepriklausomybės šimtmečiams.

Į iškilmingą dainomis, eilėmis ir senosiomis lietuvių tradicijomis persipynusią šventės atidarymo ceremoniją Birštono savivaldybės aikštėje pakvietė projektą organizuojanti Birštono viešoji biblioteka, šventinę programą pristatė Birštono gimnazijos mokiniai ir Nemajūnų bendruomenės santalkos etnografinis ansamblis.

Šventėje dalyvavo, susirinkusius sveikino pats Airijos ambasadorius Lietuvoje David Noonan su žmona Cliodhna Noonan, mero pavaduotojas Vytas Kederys, tarptautinio teatrų festivalio „LABAS” kūrybinė komanda.

Ambasadorius savo kalboje paminėjo, jog jam labai džiugu, kai tautos vienijasi, keičiasi, suburia žmones. Itin svarbu nepamiršti savo šaknų, o priimant europietiškas vertybes, išlikti autentiškiems. Renginio metu pristatytas ir tarptautinis festivalis „Labas!“.

Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasidžiaugė puikia švente, geranoriškais partneriais, galimybe švęsti Europos dieną, kartu su projekto vadove Solveiga Pempiene išreiškė padėką partneriams, padėjusiems organizuoti šią šventę.

Po iškilmingos atidarymo ceremonijos visi norintys pakviesti į kūrybines dirbtuves pinti ES šalių, Lenkijos ir Rumunijos vėliavų spalvų draugystės apyrankes, kurti bendryste žydinčią pievą, pasipuošti skruostus ES šalių spalvomis…

Šventė tęsėsi restorane „Old Town Grill“. Kultūra, tradicijomis bei skoniais persipynęs vakaras buvo skirtas Europos kultūrinio paveldo metams, Baltijos šalių, Lenkijos ir Rumunijos nepriklausomybės šimtmečiams paminėti.

Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė trumpai pristatė Europos dienos šventės koncepciją, kultūros paveldo metus, svarbiausias, įsimintiniausias ES datas, sukaktis, pakvietė pasimėgauti prasminga vakaro programa, jaukia atmosfera, Lietuvos ir kitų šalių kultūra, maistu bei muzika.

Žurnalistė, vertėja iš estų kalbos Kristina Bačiauskaitė Bykovienė pasidalijo įdomiomis patirtimis Estijoje, o literatūrologė, žurnalistė Rasa Derenčienė ir maisto stilistė, fotografė Giedrė Barauskienė pristatė savo autorinę unikalią, Lietuvoje analogų neturinčią kulinarinę knygą „Prie stalo su rašytoju“, pakvietė paragauti joje aprašytų senoviškų, autentiškų patiekalų, kuriuos pagamino puiki restorano šefų komanda.

Vakaro dalyviai ir svečiai mėgavosi lietuvišku obuolių sulčių ir kmynų arbatos gėrimu, naminiais lašinukais, duona su sėmenimis, estiška bulvių koše su miežiais ir spirgais, lenkišku Bigosu, Velykų boba, latvišku Slandrausiu, rumuniškais balandėliais.

Renginį sušildė profesionalaus muzikanto, pučiamųjų instrumentų virtuozo, multiinstrumentalisto Sauliaus Petreikio muzika.

Vakaras buvo nuostabus! Europos gimtadienio šventė ne tik padėjo iš naujo atrasti ES, suprasti jos svarbą ir teikiamą naudą, iš arčiau susipažindino su kultūriniu paveldu, bet dovanojo daug malonių ir geranoriškų atsiliepimų, šiltų akimirkų…

Projektą finansavo Europos komisija.

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *