Europos dienai – muzika, linkėjimai ir diskusija

Gegužės 9 -tąją, kaip Taikos, Europos dieną pradėta švęsti nuo 1985 m. Lietuvoje Europos gimtadienį švenčiame nuo 2002 m. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka kartu su partneriais – Prienų rajono savivaldybe, Prienų kultūros ir laisvalaikio centru, rajono švietimo įstaigomis – gegužės 3 – 9 d. organizavo Europos savaitę „EUROPOS ATEITIS – MANO ATEITIS!“. Jos metu vyko įvairūs renginiai, supažindinantys su Europos Sąjunga, jos istorija, Europos Sąjungos institucijomis, Europos piliečių teisėmis. Pagrindinis renginių rėmėjas – Europos komisijos atstovybė Lietuvoje.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje, teritoriniuose – struktūriniuose padaliniuose ikimokyklinukai bei jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikai Kūrybinėse Eurodirbtuvėse gamino ES atributiką, spalvino ES šalių simbolius, žaidė edukacinius žaidimus, supažindinančius su Europos Sąjunga. Aptarnavimo skyriaus Periodikos skaitykloje veikė mobilus Europos informacijos centras.
Rajono gyventojams  gegužės 3 d.  paskaitą  apie Europos vartotojų teises ir Europos vartotojų centro veiklą  „Europos vartotojų centras Lietuvoje ir vartotojų teisių apsauga Europos Sąjungoje“ skaitė Europos vartotojų centro Lietuvoje teisės specialistė Miglė Akulevičienė.  Edukacinį užsiėmimą „Pažink Europą“ jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams gegužės 5 d. vedė Kauno Europe Direct informacijos centro vadovė Diana Lukoševičiūtė – Burneikienė.
Europos dieną šurmuliavo ir Prienų miesto Laisvės aikštė. Skambant Europos Sąjungos himnui, buvo pakelta Europos vėliava. Susirinkusiuosius sveikino Prienų rajono mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius, kuris kartu su prieniečiais džiaugėsi, kad Europos Sąjungos Bendrijoje jaučiamės laisvi ir laimingi. Laisvi, nes turime savo kalbą, savo dainas, laimingi, nes turime galimybę elgtis taip, kaip norime, turėti savo pomėgius, kalbą, papročius. Jis linkėjo ir toliau išlikti laisviems, veržliems ir nepamiršti savo krašto.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka ir šiais metais organizavo Europos savaitę „Europos ateitis – mano ateitis“. Bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė trumpai pristatė projektą, pasidžiaugė, kad suaugusieji ir mažieji bibliotekos lankytojai aktyviai dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose, paskaitose, euro dirbtuvėse ir linkėjo kiekvieną dieną ryžtingai ir sėkmingai spręsti problemas: šeimos, krašto, šalies, sąjungos, būti išdidiems, oriems, gyventi darnoje ir ramybėje su savimi, artimaisiais, kraštiečiais, tautiečiais ir viso pasaulio žmonėmis.
Iš vaikų rankų į dangų pakilo spalvoti balionai su linkėjimais visos Europos šalims. Šventės dalyviams koncertavo Saulius Petreikis (multiinstrumentalistas), Donatas Petreikis (gitara ir balsas), Vytautas Mikeliūnas (smuikas).
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos organizuotus Europos savaitės renginius baigė susitikimas su žurnalistu, prodiuseriu, laidų vedėju Edmundu Jakilaičiu.
Buvo diskutuojama ne tik apie politinę situaciją Europoje ir Lietuvoje, ES perspektyvas, bet ir „žemiškesniais“ klausimais. E.Jakilaitis juokavo, kad apie Prienus jis daug girdėjo iš Prienuose gimusio LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus, todėl jam smagu čia vėl atvykti.
Kadangi vasarą E.Jakilaitis į Prienus buvo užsukęs kartu su Nacionalinės ekspedicijos dalyviais, pokalbis vyko apie tolimesnius ekspedicijos etapus. Jau beveik pasiruošta birželio 22 d. startuoti Marijampolėje ir pradėti kelionę per Lenkiją – nuo Augustavo iki Gdansko. Jau planuojamas ir kitų metų plaukimas, kuris užbaigs ekspediciją. Kitais metais ketinama plaukti nuo Smolensko iki Juodosios jūros.

E.Jakilaitis su prieniečiais diskutavo ir apie Europos, ir apie Lietuvos problemas.

LRT televizijoje jau baigiamas „brandinti“ naujas projektas „Šiandien prieš 100 metų“. Anot E.Jakilaičio, Lietuvos valstybės šimtmetis nėra ne vien Vasario 16 -toji, – ir prieš šią datą, ir po jos įvyko labai daug svarbių įvykių, kuriems taip pat sukanka šimtas metų. Tai ir Vilniaus konferencija, kurios jubiliejų minėsime rugsėjį, ir šimtmečio veiklą skaičiuojančios įvairios valstybinės institucijos. E.Jakilaitis šių laidų ciklą rengs kartu su profesoriumi Liudu Mažyliu, jau numatyta 18 temų.
Susitikime buvo diskutuota ir apie Seimo nario P.Gražulio įregistruotas įstatymų pataisas, kurias priėmus LRT kontroliuotų Seimas, ir apie teigiamą ir neigiamą informaciją žiniasklaidoje, Astravo atominės elektrinės statybą, alkoholio prieinamumo mažinimą, jaunimo laisvalaikio leidimo būdus ir pan.
Kalbėdamas apie Lietuvos politikus, E.Jakilaitis visus ragino netikėti pažadais, turėti sveiko kritiško mąstymo: juk naujas – ne visada geresnis. E.Jakilaičio manymu, labiausiai reikia tyliai, ramiai ir profesionaliai dirbančių politikų, kurie kokybiškai rengtų įstatymus.
Jis išdavė ir vieną naujausių žinių – kol Vilniaus politikai ir visuomenė ginčijasi, ar statyti Lukiškių aikštėje paminklą Vyčiui, vietą paminklui (vietoje kadaise stovėjusio Lenino) pasiūlė Kauno meras V.Matijošaitis.
Laima Duoblienė

Rubrikoje Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *