Miškasodis subūrė profesinei bendrystei ateities miškų vardan

Balandžio 8 dieną Prienų miškų urėdija visus kvietė prisidėti prie talkos ir taip pratęsti pernai pradėtą nacionalinio miškasodžio tradiciją.


Lietuvos rekordus registruojančios agentūros „Factum“ duomenimis, per pirmąjį nacionalinį miškasodį 2016 metų balandžio 16 dieną pasodintas iki tol didžiausias miškų plotas – 80,53 hektaro, beveik pusė milijono medelių. Prienų miškų urėdijos pernykštis indėlis – apželdintas 0,9 ha plotas Birštono girininkijos Matiešionių miške (4600 pušies želdinių). Urėdijos darbuotojams talkino Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyriaus nariai, vietos bendruomenės, gyventojai, medžiotojai, politikai.
Šiemet urėdijos darbuotojai talkininkų laukė Meškapievio girininkijoje, kurios girininkas Robertas Tarasevičius buvo numatęs atkurti vieną iš Prienų šilo kirtaviečių. Buvo paruošta ir pirštinių, ir darbo priemonių, ir lauko vaišių. Laukymės pakraštyje ant degančio kelmo gardų kvapą skleidė žuvienė, troškuliui numalšinti labai tiko šviežia sula.
Deja, miškininkų iniciatyva liko neišgirsta. Iš talkininkų į miškasodį vienintelis atvyko Seimo narys Vytautas Kamblevičius, kuris juokavo dirbsiąs už tris, medelius sodinsiąs pagal taisykles, juolab kad studijų metais, be agronomijos pagrindų, įgijo ir miškininkystės srities žinių. Urėdas Robertas Judickas pasveikino susirinkusius urėdijos administracijos ir girininkijų darbuotojus, palinkėjo nuoširdaus ir prasmingo darbo. Pasak jo, nepaisant neraminančios miškininkystės sektoriaus pertvarkos, jame dirbantys žmonės nepraranda tikėjimo savo darbo prasme, profesines pareigas atlieka su didele atsakomybe, rūpindamiesi dabartiniais ir ateities miškais. Jo teigimu, apie šio miškasodžio metu pademonstruotą profesinę bendrystę po daugelio metų primins ošiantis brandus miškas.
Meškapievio miškų šeimininkas girininkas Robertas Tarasevičius visus instruktavo, kaip ir kokiais atstumais sodinti daigus. Esant geram orui ir pakiliai nuotaikai, per pusdienį ir negausiomis pajėgomis plyna biržė buvo atkurta: 0,5 ha plote buvo pasodinta 1000 sodinukų: eglaičių ir pušelių.
Meškapievio girininkijoje šį pavasarį bus atsodinta 30 ha miško. 23 ha daugiau miško bus įveista didžiausios N.Ūtos girininkijos valdose, kirtaviečių ir buvusių pievų vietose.
Prienų miškų urėdijos vyriausiojo miškininko Tado Zubavičiaus teigimu, iš viso urėdija šiemet numačiusi pasodinti 200 ha miško: atkurs 115 ha kirtaviečių, įveis 5 ha naujų želdinių pievose, savaiminiam atžėlimui paliks 62 ha plynes, dar 18 ha miško bus atkurta mišriu būdu. Iš viso urėdijos miškuose bus pasodinta per 600 tūkst. sodinukų, daugiausia eglių, pušų, ąžuolų, sudėties paįvairinimui – beržų, juodalksnių, liepų, įvairių krūmų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *