Europos savaitė bibliotekoje

IMG_6226 (Large)Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka kartu su partneriais, siekdama skatinti Prienų krašto bendruomenės aktyvumą, bendruomeniškumą ir domėjimąsi Europos Sąjungos aplinkos ir klimato kaitos politika, įtraukti vietos bendruomenes į veiklas ir diskusijas apie Lietuvos (ir kiekvieno piliečio atskirai) galimybę prisidėti prie Europos Sąjungos raidos procesų, ekologiško tvaraus augimo ir vystymosi, organizavo Europos savaitę „ESu ir aš! ESu – dėl ateities!“.

Savaitės metu bibliotekoje veikė Euroinfokioskas, paroda „Europos Sąjunga – galimybių bendrija visiems“, vyko kūrybinės Euro- Eko-dirbtuvės, paskaita „Aplinkosaugos naujovės Europos Sąjungoje“, edukacinis užsiėmimas „Rūšiuoju atliekas – saugau gamtą“, susitikimas su klimatologe, fizinių mokslų daktare Audrone Galvonaite.

IMG_0570 (Large)Prienų Justino Marcinkevičius viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriaus Periodikos skaitykloje gegužės 3–9 d. veikusiame Euroinfokioske bei spaudinių parodoje Europos lentynoje „Europos Sąjunga – galimybių bendrija visiems“ pavieniai lankytojai galėjo susipažinti su spausdintine informacija lentynoje, o lankytojų grupėms parodą pristatė ir su eksponuojamais spaudiniais bei juose pateikta informacija supažindino bibliotekininkė Marytė Pačėsienė. Parodos lankytojai sužinojo vertingos informacijos apie atliekų rūšiavimą ir perdirbimą, Europos Sąjungos veiklą vystymosi, aplinkos ir klimato kaitos politikos srityse.

Vaikų literatūros skyriuje bei bibliotekos padaliniuose veikė kūrybinės Euro-Eko-dirbtuvės. Kūrybinių dirbtuvių lankytojai žiūrėjo edukacinius filmukus apie ES, gamino Europos Sąjungos vėliavėles ir kitą atributiką. Euro-Eko-dirbtuvėse apsilankė Prienų miesto lopšelių-darželių „Gintarėlis“, „Saulutė“, „Pasaka“ (auklėtojos Loreta Radzevičienė, Danutė Ivanauskienė, Sandra Leonavičienė, Asta Struckienė) vaikučiai, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos 1b kl. (mokytoja Rima Lyberienė), IIb kl. (mokytoja Rasa Bartkutė), IIIc kl. (mokytoja Rima Juodsnukienė), Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos 4b kl. (mokytoja Danutė Baranauskienė), IIIb kl. (mokytoja Asta Simanaitienė), IIIa kl. (mokytoja Neringa Matuizienė) mokiniai. Kūrybinės Euro-Eko-dirbtuvės taip pat veikė Jiezno, Veiverių, Stakliškių, Balbieriškio, Išlaužo, Šilavoto, Strielčių, Ašmintos bibliotekose. Kūrybinėse Euro-Eko-dirbtuvėse Europos savaitės metu iš viso apsilankė 375 vaikai.

IMG_6230Gegužės 5 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko paskaitos ir edukaciniai užsiėmimai aktualiais Europos Sąjungos plėtros, vystymosi, aplinkosaugos politikos klausimais. Paskaitą „Aplinkosaugos naujovės Europos Sąjungoje“ Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje skaitė Kauno Europe Direct informacijos centro vadovė Diana Lukoševičiūtė-Burneikienė. Paskaitoje dalyvavo ne tik suaugę bibliotekos lankytojai, bet ir mokiniai iš Prienų „Žiburio“ gimnazijos, „Ąžuolo“ progimnazijos. Vaikų literatūros skyriuje su jaunesniais bibliotekos lankytojais susitiko ir vedė edukacinį užsiėmimą „Rūšiuoju atliekas – saugau gamtą“ Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro specialistė Kristina Lastauskienė. Pradinukams ji pasakojo apie atliekas, jų susidarymą ir tvarkymo būdus. Paaiškino vaikams, kodėl reikia rūšiuoti atliekas ir kaip teisingai jas rūšiuoti. Renginio pabaigoje patys aktyviausi moksleiviai buvo apdovanoti simboliniais ARATC suvenyrais.

Aplinkosauginio švietimo renginys „Kita forma bibliotekose“ suteikė žinių bibliotekų darbuotojams, mokytojams, socialiniams pedagogams apie ES politiką atliekų rūšiavimo klausimais, apie ekosistemai kylančias grėsmes dėl netinkamo atliekų tvarkymo. VšĮ RV agentūros ir VšĮ „Žaliasis taškas“ lektoriai skaitė pranešimus „Rūšiuoti – tai nesudėtinga“ ir „Kita forma. Kitoks požiūris į aplinką“ apie šių dienų žmonių propaguojamą besaikį vartojimą, apie tai, kaip galima keisti vartojimo įpročius, kad jie nekeltų grėsmės gamtai, pristatė niekam negirdėtą meno rūšį – ekodizainą, mokė kūrybingai naudoti įvairias atliekas, kurti dirbinius iš buitinių atliekų.

Baigiamieji Europos savaitės renginiai – gegužės 9 d. Europos dienos šventė Prienų miesto Laisvės aikštėje ir paskaita-diskusija „Klimato kaita ir ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai ir migrantai“ Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje.

Klimatologe dr. Audronė Galvonaitė papasakojo apie įvairius metereologinius reiškinius, klimato kaitą, globalinio atšilimo problemas, diskutavo su bendruomene apie klimato kaitos priežastis, pasekmes bei visuomenės gebėjimą prisitaikyti ir prisiimti atsakomybę už gamtinėje aplinkoje vykstančius pokyčius.

 Pagrindinis renginių rėmėjas – Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.
Partneriai: Prienų rajono administracijos Kultūros, jaunimo ir sporto skyrius, Prienų rajono administracijos Švietimo skyrius, Prienų kultūros ir laisvalaikio centras, Prienų švietimo centras, Prienų bendrojo ugdymo mokyklos.

 Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *