Seni langai – ne kuras ir ne komunalinės atliekos

DSC09028Artėjant pavasariui daugelis pradeda planuoti būsto remontą. Vieni perdažys sienas, pakeis grindų dangą, kiti užsiims santechnikos įrenginių atnaujinimu, treti nuspręs pakeisti langus. Pastariesiems be rūpesčio, kokio gamintojo langus įsigyti, iškyla ir klausimas, kur dėti senuosius.

Tik ne į krosnį!

Kartais gyventojai senus dažytus medinius langų rėmus degina krosnyje. Tai, pasak aplinkosaugininkų, yra griežtai draudžiama ir net nedidelis tokio „ kuro“ kiekis gali užtraukti baudą iki 57 eurų.
Senų langų, kaip ir senų baldų bei kitų stambiųjų atliekų, negalima palikti ir prie komunalinių atliekų konteinerių.
Dar blogiau, jei stambiosios atliekos numetamos pamiškėje, kur jos nesuirusios gali išgulėti labai ilgai – pavyzdžiui, plastikas nepakitęs gali išsilaikyti net iki 300 – 500 metų. O suirti stiklui, vienų mokslininkų teigimu, prireiks 500 metų, o kitų – net… milijono.

Stambiagabarites, statybos atliekas – į specialias aikšteles

Seni mediniai ar plastikiniai langai yra stambiagabaritės atliekos ir turi būti šalinamos specialiose aikštelėse. Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse veikia penkios stambiųjų atliekų surinkimo aikštelės: Birštono vienkiemyje, Prienuose, Pramonės g. 3, Veiveriuose, Kauno g. 34A, Balbieriškio seniūnijos Gerulių kaime ir Jiezno seniūnijos Jiezno Kolonijų kaime.
Pasak Prienų stambiųjų atliekų aikštelės vadovės Onos Žiūkienės, geriausia, jei atvežami langų rėmai be stiklų, tačiau ne bėda, jei atvežami ir su stiklais – stiklas nuo medienos atskiriamas jau aikštelėje.
Į šias aikšteles gyventojai nemokamai gali atvežti ne tik senus langus, bet ir statybos bei remonto metu susidariusias atliekas: betoną, plytas, mineralinę, akmens ir stiklo vatą, gipso, izoliacines, statybines medžiagas, ruberoidą, plastiką, stiklą, popierių iš statybų, sukietėjusius dažus, lakus, grindų dangas, medieną iš statybų, namų ūkio santechnikos įrenginius ir kt. Vienu metu į aikštelę galima pristatyti iki 300 kg tokių atliekų.

Langų gamintojai ir pardavėjai senus langus privalo išvežti

Gyventojai kartais skundžiasi, kad naujų langų gamintojai, atvežę ir pakeitę langus, senųjų, tapusių atliekomis, pasiimti nenori ir palieka juos namų savininkams. Pakalbinti keli Prienų rajone veikiančių langų gamybos ir prekybos įmonių atstovai tai paneigė.
– Jei gyventojai nori pasilikti senus langus ir iš jų, pavyzdžiui, statyti šiltnamį ar panaudoti kur nors kitur, jie juos pasilieka, o iš tų klientų, kuriems seni langai nebereikalingi, išvežame, – teigė vienos įmonės administratorė Daiva Černevičiūtė.
Apie tai, kad Lietuvoje galioja gamintojo ir/ar importuotojo atsakomybės principas, reiškiantis, jog už atliekų (šiuo atveju, senų langų) išvežimą ir tinkamą jų pašalinimą yra atsakingos langus gaminančios ar importuojančios įmonės, ne kartą yra priminęs ir aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Laima Duoblienė

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *