Vilniaus universitete paminėtos Jono Kazlausko 90-osios gimimo metinės

Prof. Jonas Kazlauskas – vienas iškiliausių Nemuno krašto žmonių, visą save atidavęs Lietuvai bei savo darbais įnešęs didelį indėlį į lietuvių kalbos kūrimą bei puoselėjimą. „Jonas Kazlauskas buvo gimęs kalbos mokslui, jis galėjo dienomis ir savaitėmis aiškintis, mano akimis žiūrint, kokį visai nežymų tarmės ar senųjų raštų faktą, vartyti jį visaip, pasitraukti, užmiršti ir vėl prie jo grįžti su naujomis hipotezėmis ir nauja aistra“, – taip kalbininką kadaise apibūdinęs jo bendraklasis ir bendramokslis poetas Justinas Marcinkevičius.
Vilniaus universitete baigęs lietuvių kalbą ir literatūrą, J. Kazlauskas daug metų dirbo dėstytoju, vėliau tapo Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakulteto dekanu. Prieš 55-erius metus (1965 m.) kalbininko dėka įsteigtas tarptautinį pripažinimą pelnęs baltų kalbotyros žurnalas „Baltistica“, kuris leidžiamas iki šiol. Jo pastangomis daugiau nei prieš 50 metų Vilniuje surengtos baltistų konferencijos jau tapo tradicinėmis ir nuo 1980 m. pakaitomis vyksta Vilniuje ir Rygoje.
J.Kazlauskas buvo atsidavęs kalbos mokslui, o jo darbai buvo matomi visame pasaulyje. Dar 1970 m. kalbininkas pakviestas skaityti baltų kalbotyros kurso Pensilvanijos universitete. Deja, į Jungtines Amerikos valstijas jis taip ir neišvyko, nes mįslingai dingo.
Šiemet J. Kazlauskui būtų suėję 90 metų, o jo įkurtas tarptautinis baltų kalbotyros žurnalas „Baltistica“ mini 55-ąsias metines. Gruodžio 4 dieną Vilniaus universitete buvo organizuojami renginiai šioms progoms paminėti. Diena prasidėjo Snieguolės Misiūnienės parengta paroda iš Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomų archyvų medžiagos. Čia buvo pateikiami kalbininko rankraščiai, laiškai, nuotraukos, įvairūs dokumentai bei, žinoma, prisimenama žurnalo „Baltistica“ pradžia.
Po parodos atidarymo visi, besidomintys baltistikos mokslu, turėjo galimybę jungtis prie nuotolinės mokslinės konferencijos „Jono Kazlausko diena: istorinės gramatikos dalykai“, kurioje pranešimus skaitė Birštono savivaldybės įsteigtos kalbininko Jono Kazlausko premijos laureatai, tęsiantys kalbininko pradėtus darbus: prof. habil. dr. Bonifacas Stundžia, prof. dr. Birutė Jasiūnaitė, doc. dr. Vytautas Rinkevičius ir doc. dr. Miguelis Villanueva Svenssonas.

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *