„Prie Ringio ir Peršėkės“

Liepos 19 – 21 d. tolumoje linguojanti Balbieršgirė ir pro šalį tekanti Peršėkė Balbieriškio gyventojus kvietė į tradicinę vasaros šventę „Prie Ringio ir Peršėkės“, kurioje kasmet, vidurvasarį, susitinka ir vietos žmonės, ir kraštiečiai, nepamirštantys įsišaknijusių Balbieriškio tradicijų.


Šiais metais šventė buvo skirta Lietuvos vietovardžių metams paminėti: „Vietovardžiai – tai atminties ir kalbos lobynas, o kartu ir mūsų protėvių kūrybingumo išraiška. Iš kur atsirado vardas Balbieriškis? Sakoma, kad prieš 500 metų šiame krašte buvusi miškakirčių ir sėlininkų gyvenvietė, vadinta Hanusiške, kurioje bėgant laikui iškilo dvaras, šalia jo pradėjo plėstis miestelis. Teigiama, kad miestelio vardą galėjo nulemti akmenuota Barbės rėva Nemune, iš kurios atsirado Barbieros upė, o iš jos – pirmasis miestelio vardas Barbieriškis, kuris vartotas ir gyvojoje kalboje, ir raštuose, o dar vėliau miestelis buvo pavadintas Balbieriškio vardu. Kiekvienas išsaugotas ar užrašytas vietovardis yra tarsi laiškas iš praeities, išsaugotas ateinančioms kartoms“, – it gražią pasaką apie miestelio vardo kilmę pasakojo renginio vedėja Ligita Gediminienė.
Penktadienio vakarą prasidėjusi šventė stebino užsiėmimų gausa. Pirmąją „Prie Ringio ir Peršėkės“ dieną Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centre buvo pristatyti spalvingi kraštietės Birutės Švedienės darbai „Gimę nakties spalvos“. Vėliau šventės dalyviai buvo pakviesti į kino filmo „Be 5 minučių vedę“ peržiūrą po atviru nakties dangumi.
Šeštadienį nuo pat ankstyvo ryto Balbieriškio pagrindinės mokyklos sporto aikštyne ir parko stadione vyko sportiniai užsiėmimai. Miestelėnai savo jėgas galėjo išbandyti krepšinio, tritaškių metimo, badmintono, smiginio ir futbolo turnyruose. Vakaro programos metu Balbieriškio parke buvo apdovanoti turnyrų nugalėtojai, iškovoję pereinamąsias taures: krepšinio ir tritaškių metimo turnyro pereinamąją taurę vyrų pogrupyje iškovojo komanda „Ąžuoliniai“, vaikų turnyre – „Grėsmingieji“, badmintono rungtyse nugalėjo Rasa Radžiūnaitė (moterų pogrupyje) ir Dainius Zinkus (vyrų pogrupyje), smiginyje pirmąją vietą užėmė Elvyra Mitrulevičienė, o futbolo varžybose antrus metus iš eilės laimėjo komanda „Giminės ir Ko“.
Svarbiausias Balbieriškio šventės akcentas – miesteliui nusipelniusių žmonių pagerbimas. Šiais metais už ypatingus nuopelnus Garbės ženkleliai įteikti: Balbieriškio pagrindinės mokyklos direktoriui Stasiui Valančiui – už aktyvią visuomeninę veiklą, nuolatinį bendradarbiavimą, nuoširdžią pagalbą, organizuojant Balbieriškio seniūnijos vasaros šventes ir kitus renginius; Balbieriškio bendruomenės „Abipus Peršėkės“ pirmininkui Algiui Gustainiui – už nuolatinį bendradarbiavimą, pagalbą visuose seniūnijos darbuose, Balbieriškio parko scenos remontą, nuoširdų darbą administruojant bei įgyvendinant projektą „Balbieriškio krašto tradicijų puoselėjimas, organizuojant vasaros šventę „Prie Ringio ir Peršėkės“; ir Ritai Markovskajai bei Markui Poter – už nuolatinę finansinę paramą Balbieriškio pagrindinei mokyklai, kurių dėka šiemet įsigyti tautiniai kostiumai, skirti vaikų liaudiškų šokių kolektyvui „Ringutis“. Prienų r. savivaldybės atstovai ir šventės organizatoriai dėkojo ir Garbės ženklelį jau turinčiam žurnalistui Justinui Adomaičiui – knygos „Abipus Peršėkės“ sudarytojui.
Vakaro šventės dalyvius ir svečius sveikino Prienų r. savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, administracijos direktoriaus pavaduotojas ir šventės globėjas Algis Marcinkevičius, Balbieriškio seniūnė Sigita Ražanskienė. Koncertinę programą dovanojo vietiniai meno kolektyvai bei kviestiniai svečiai. Vakaro kulminacija tapo atlikėjo „Mino“ koncertas ir, žinoma, šventinis fejerverkas.
Paskutinę šventės dieną balbieriškiečiai rinkosi į Šv. Magdelenos atlaidus Balbieriškio parapijos bažnyčioje, kurioje Šv. Mišias aukojo vienos iš didžiausių lietuvių parapijų už Lietuvos ribų – Čikagos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios – klebonas Jaunius Kelpšas.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *