Debiutavo Baltijos gitarų festivalyje

Iš kairės: Prienų meno mokyklos mokinės Amanda Lyberytė ir Karolina Grigaravičiūtė su gitaros vyr. mokytoju Ričardu Matulevičiumi po konkurso ir seminaro Birštono kurhauze.

Savo formos grakštumu, skaidriu ir gana santūriu skambesiu gitara jau seniai yra patraukusi daugelį žmonių, jos atsiradimui nušviesti sukurta romantiškų legendų.

Lietuvoje minime klasikinės gitaros 50 -metį, jis siejamas su pedagogu, kompozitoriumi, Lietuvos klasikinės gitaros mokyklos įkūrėju Jurgiu Rimkevičiumi. 1968 m. jis inicijavo gitaros klasės įkūrimą Kauno 1-ojoje vaikų muzikos mokykloje ir jai vadovavo. Po penkerių metų jo dėka tokia specialybė atsirado J. Gruodžio konservatorijoje, o vėliau ir kitose didžiųjų Lietuvos miestų muzikų kalvėse, kuriose J. Rimkevičius dėstytojavo.
Gitara skamba ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio scenose – festivaliuose bei konkursuose, tai svarus Baltijos gitarų kvarteto bei jo įkūrėjo S.Krinicino indėlis. Jo pastangų bei atsidavimo šiam instrumentui jo dėka 2009 m. pradėtas organizuoti tarptautinis Baltijos gitarų festivalis. Tai padėjo gitarai klasikinės muzikos scenoje užimti pelnytą vietą.
Nuo 2016 m. klasikinės gitaros lopšiu tapo Birštonas ir neatsitiktinai, nes dar XIX a. antroje pusėje čia koncertavo legendinis lenkų kilmės lietuvių gitaros virtuozas, kompozitorius Markas Sokolovskis (1818 – 1883), kuriam plojo ne tik Birštono, bet ir kitų Lietuvos bei užsienio miestų klausytojai.
2018 m. Baltijos gitarų festivalyje bei konkurse dalyvavo jaunieji talentai iš Lietuvos ir kitų šalių – Baltarusijos, Estijos, Rusijos, Lenkijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos – atlikėjai.
Tarp Lietuvos jaunųjų gitaristų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos sėkmingai pasirodė ir Prienų meno mokyklos I klasės mokinė Amanda Lyberytė, V kl. mokinė Karolina Grigaravičiūtė.
Viliuosi, kad debiutas tokio lygio konkurse mūsų jaunosioms atlikėjoms bei pedagogams bus gera pamoka ateičiai. Ugdant būsimuosius gitaristus, parengiant atitinkamą programą, reikėtų ypatingai atsižvelgti į instrumento originalias akustines, kokybiško garso savybes bei instrumento menines išraiškos priemones.
Ričardas Matulevičius
Prienų meno mokyklos klasikinės gitaros vyr. mokytojas

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *