Vaikai 12-tus metus kūrė kojinių dizainą: gyvūnų ir herojų gretas pildo emociniai ženklai iš socialinių tinklų

UAB „Skinija“ komisija paskelbė šių metų taikomojo dizaino konkurso „Nusipiešk sau kojinytes“ laimėtojus. Kojinės, kurias it meno kūrinius išpaišė vaikai, nustebino savo kūrybiškumu ir netradiciniu požiūriu. Konkursui buvo pateikta ne tik tradicinėmis piešimo priemonėmis margintų kojinių, bet ir dekoruotų džiovintais prieskoniais ir vaisiais: lauro lapais, slyvomis, gvazdikėliais, pipirais. Iš tradicinių piešinių temų išsiskyrė socialiniuose tinkluose naudojami emociniai ženklai, kompiuterinių žaidimų elementai, kojinės netgi pasitelktos kaip erdvė populiarinti sveiką mitybą. Septynis konkurso laimėtojų piešinius bendrovės technologai perkėlė ant pėdkelnių ir netrukus jos galės puošti Lietuvos vaikų kojas.

UAB „Skinija“ generalinis direktorius ir konkurso globėjas Kęstutis Rudgalvis pasakoja, kad šiemet konkursui buvo užregistruota beveik 13 tūkst. piešinių. „Konkursas organizuojamas jau dvyliktą kartą, tačiau jo aktualumas toli gražu nemenksta, atvirkščiai, kasmet sulaukiame itin didelio dalyvių skaičiaus. Dalyvių piešiniai maloniai nustebina kūrybiškumu, taip pat savotiškai atspindi, kokiomis aktualijomis gyvena auganti karta“, – pastebi K. Rudgalvis. Jis priduria, kad konkursu siekiama vaikus supažindinti su taikomuoju dizainu, jo galimybėmis saviraiškai. Tiesa, projektas tuo pačiu malonių iššūkių kelia ir pačiai „Skinijai“, nes vaikų kūrybinių minčių perkėlimui į mezginius tenka sugalvoti išties novatoriškų techninių ir dizaino sprendimų.

UAB „Skinija“ marketingo projektų vadovė Lina Želionienė pasakoja, kad metai iš metų vaikų piešiniuose dominuoja gamtos, populiarių herojų, tautiniai motyvai. Mergaitės dažniausiai piešia saldainius, gėles, paukščius, berniukai – mašinas, herojus, drakonus. Vyresnio amžiaus vaikai dažniau piešia įvairius, net labai sudėtingus ornamentus. „Tiesa, šiemet pastebėjome naują tematiką – vaikai piešiniuose pradėjo naudoti emocijų ženkliukus, kurie populiarūs socialiniuose tinkluose. Piešti „Google“, „Facebook“ prekiniai ženklai. Ne iš vienos mokyklos buvo pateikta piešinių, susijusių su sveikos mitybos tema – kojinės buvo puoštos vaisiais ir daržovėmis“, – tikina L. Želionienė. Ji teigė, kad vaikų kūrybiškumas maloniai nustebino. Buvo gauta piešinių, kurie išpildyti įvairiomis priemonėmis, pavyzdžiui, apklijuoti lauro, klevo lapais, pipirais, džiovintomis slyvomis ir t. t.  

Komisija išrinko šešis piešinius, dar vieną piešinį išrinko gyventojai „Skinijos“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Laimėtojais tapo 15 m. Simona Butkutė iš Palangos, nupiešusi kojinytes „Linijų magija“, 16 m. Liudvikas Gumbinas išAntašavos , nupiešęs kojinytes „Kosminiai vorai“, 10 m. Marija Laurinaitytė iš Kauno, nupiešusi kojinytes „Paukščiukai“, 14 m. Neila Nastulevičiūtė iš Alytaus, nupiešusi kojinytes „Vakaras“, 11 m. Beata Prakaitytė iš Kauno, nupiešusi kojinytes „Kaukolė“, 9 m. Josvita Sujetaitė iš Alytaus,  nupiešusi kojinytės „Žiemužė“, ir 11 m. Rokas Šiškus iš Šiaulių, nupiešęs kojinytes „Žaibas“.

11 m. Rokas iš Šiaulių sukūrė pėdkelnes su žaibais. Jis teigė, kad žaibas yra jo vaikystės mylimiausio filmuko herojaus – Žaibo Makvyno – simbolis. Šio personažo ryžtas ir ištvermė siekti tikslų tapo jam pavyzdžiu, kaip įgyvendinti vaikystės svajones. Žaibas visada primena Rokui jo tikslą. 10 m. Marija iš Kauno ant pėdkelnių nupiešė paukščiukus. Ji pasakojo, kad prie jos namų auga daug senų medžių ir kiekvieną rytą jai pabudus girdimas tuose medžiuose tupinčių paukščių čiulbėjimas. Marija norėjo, kad čiulbantys paukšteliai nutūptų ant visų vaikų kojinyčių. 11 m. Beata iš Kauno nupiešė kaukolę su mintimi, kad senovėje žmonės tikėjo, jog kaukolės saugo nuo blogio ir yra laimės bei harmonijos simbolis. Tuo tarpu 16 m. Liudvikas iš Kupiškio rajono nupiešė kosminius vorus. Liudvikas mėgsta žaisti kompiuterinius žaidimus, ypač tokius, kurie susiję su kosmosu. Jo nupiešti kosminiai vorai yra blogiečiai, tačiau jo tikinimu, jie kartais būna linksmi ir išradingi. Liudvikui smagu su jais kovoti ir džiaugtis, kad galaktikos likimas yra jo rankose.

Septynių laimėtojų piešiniai buvo pritaikyti pėdkelnių gamybai. Kartu su nauja „Skinijos“ kojinių kolekcija šios pėdkelnės pasirodys prekyboje jau nuo spalio 10 d. Prie pėdkelnių bus nurodyti pėdkelnių dizaino autoriai. Rokas Šiškus paklaustas, koks jausmas matyti savo piešinį išmegztą ir žinoti, kad jis puoš daugybės vaikų kojas, kukliai teigė, kad jam tikrai dėl to smagu.

Komisija taip pat išrinko laimėtojus ir papildomose kategorijose. Prizai vaikams buvo įteikti už taikomojo dizaino išmanymą, netikėtus kūrybinius sprendimus, lietuviškų motyvų naudojimą, aktyvumą bei komandiškumą. Apdovanojimai skirti net 44 vaikams ir 6 mokykloms ar darželiams.

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *