Oninės Veiveriuose

Tarp javapjūtės rūpesčių nutolo Veiverių krašto vasaros šventės šurmulys. Dvi praėjusio savaitgalio dienos po Jokūbinių ir Oninių žemdirbiams leido kiek atsipūsti, pasilinksminti, atlikti simbolines apeigas, nuo seno siejamas su rugiapjūtės kaime pabaigtuvėmis, vasaros derliaus pagarbinimu. Tiesa, amžių sandūroje jau pakitusias, pritaikytas pagal šiuolaikinių žmonių supratimą ir pasikeitusį gyvenimo būdą.
Veiverių miestelio šventės šeštadieninė programa buvo labiau orientuota į užsiėmimus jaunimui ir visai šeimai: vyko gatvės krepšinio ir orientavimosi po miestelį varžybos, netrūko linksmų pramogų vaikams, buvo konsultuojama sveikos mitybos, sveikatingumo, teisingo atliekų tvarkymo klausimais, propaguojama tarnyba krašto apsaugos savanorių pajėgose, koncertavo vietiniai ir kviestiniai atlikėjai.
Sekmadienio rytmetį žmonės plūdo į Veiverių Šv. Liudviko bažnyčią – joje vyko Šv. Onos atlaidai. Gausus būrys veiveriškių dalyvavo iškilmingoje procesijose aplink bažnyčią – ėjo susikaupę, giedodami, su vėliavomis, gėlėmis. Bažnyčioje buvo pašventintos šiųmetės vietinių ūkininkų darbu sukurtos gėrybės – duona, sūris ir medus.

Po pamaldų klebonas Kęstutis Vosylius visus parapijiečius pakvietė į A.Kučingio meno mokyklos kiemelį pabendrauti, pasivaišinti bei pažiūrėti meno mėgėjų kolektyvų programos. Pradėdamas agapę, klebonas pasveikino susirinkusiuosius, padėkojo visiems šventės rėmėjams, o varduvininkėms Onutėms palinkėjo, kad dangiškoji globėja jas lydėtų visą gyvenimą. Vėliau jis priėjo prie kiekvieno, pakalbindamas ir padalindamas po riekelę bažnyčioje pašventintos duonelės.
Veiverių krašto politikai, Prienų rajono savivaldybės Tarybos nariai – Martynas Butkevičius, Cezaras Pacevičius ir Juozas Krikštolaitis, seniūnas Vaclovas Ramanauskas pakilo į sceną gėlėmis pagerbti Onučių. Prie jų prisijungė ir Seimo narys Kazimieras Starkevičius, kurio nepavadinsi svečiu, pirmiausia tai žmogus, kuriam rūpi šio krašto problemos, vykdomi projektai ir kuris realiai prisideda prie jų įgyvendinimo. Pagerbęs Onutes, Seimo narys, pats ūkininkas, šio krašto žemdirbiams linkėjo sklandžios javapjūtės, gero derliaus ir jiems palankių įstatymų.
Šv. Onos atlaidai tradiciškai sutapo su 1954 metų abiturientų laidos susitikimu. Baigusieji Veiverių mokyklą, paskatinti aktyvaus klasės draugo klebono Kazimiero Skučo, beveik tris dešimtmečius puoselėja šią tradiciją. Į Veiverius renkasi iš visos Lietuvos, bendrauja, dalinasi džiaugsmais ir skausmais, bendraamžius palydi Anapilin. Ir taip kasmet, nepaisant vis retėjančių gretų… Iš viso mokyklą baigė 75 abiturientų laida, į šių metų susitikimą atvyko 16 -ka. Nebepamena, kuris iš a, o kuris iš b klasės, 84 -erių senjorams svarbiausia yra bendravimas – tai jų gyvenimo duona ir druska.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *