Nemuno kilpų regioninis parkas mini veiklos 25 -metį

Prieš 25 metus prasidėjo Lietuvos regioninių parkų istorija, kai 1992 metais Aukščiausiosios Tarybos sprendimu buvo įsteigta 30 regioninių parkų: Anykščių, Asvejos, Aukštadvario, Biržų, Dubysos, Dieveniškių istorinis, Gražutės, Kauno marių, Krekenavos, Kurtuvėnų, Labanoro, Metelių, Nemuno deltos, Neries, Nemuno kilpų, Pagramančio, Pajūrio, Panemunių, Pavilnių, Rambyno, Salantų, Sartų, Sirvėtos, Tytuvėnų, Varnių, Veisiejų, Ventos, Verkių, Vištyčio ir Žagarės.


Svarbiausias jų tikslas – išsaugoti gamtos ir kultūros paveldo vertybes, kraštovaizdį, biologinę įvairovę. Šie parkai užima daugiau kaip pusę visų šalies saugomų teritorijų ploto, turi lankytojų centrus, gamtos mokyklas, į kurias kviečia norinčius pažinti gamtą ir tradicijas.
Šia proga regioninių parkų direkcijos kartu su etnografiniais ansambliais, vietos amatininkais gegužės 26 dieną susirinko Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse. Renginys įsiliejo į muziejaus po atviru dangumi organizuotą šventę „Amatų diena su regioniniais parkais“. Lietuvos liaudies buities muziejaus miestelio aikštėje esančioje bažnyčioje prasidėjęs renginys vėliau pasklido po visą Lietuvą – po etnografinių regionų sodybas. „Kieminėdami“ regionų sodybose muziejaus svečiai turėjo galimybę susipažinti su regioninių parkų išskirtine verte ir ypatumais. Regioninių parkų direkcijų atstovai linksmai, išradingai ir žaismingai šurmuliavo, pristatydami gamtos ir kultūros vertybes, papročius ir tradicijas.
Nemuno kilpų regioninio parko direkcija kartu su Vištyčio, Panemunių ir Kauno marių regioninių parkų direkcijomis šurmuliavo Suvalkijos kiemelyje, pristatydama edukacines programas, žaidimus, vaišindama svečius mineraliniu vandeniu iš Birštono šaltinių. Atvykusiems svečiams buvo pristatomos parkų vertybės, kelionių maršrutai, paslaugos, teikiamos teritorijoje. Suvalkiečiai vaišingi, todėl savo sodyboje vaišino panemunių kepta namine duona ir čia pat sumuštu sviestu, o ištroškusieji galėjo paskanauti Nemuno kilpose gamintos naminės giros. Vištyčio etnografinis ansamblis linksmino dainomis, visus viliojo į žaidimus, o kas nenorėjo klausytis dainų, dalyvavo virvės traukimo varžybose, komandinėse „slidinėjimo“ varžybose.
Pirmasis 25-mečio renginys nuvilnijo Rumšiškėse, o į naujus renginius regioniniai parkai kvies visą vasarą.
Ramutė Milušauskienė
NKRP direkcijos vyr. specialistė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *