Keliauti į Birštoną kvies kulinarinis žemėlapis

Kovo 22 d. Birštono kurorte pirmą kartą vyko gastronomijos konkursas „Kulinarinis Birštono žemėlapis“. Jame dėl skaniausio, estetiškiausio, netikėčiausio, tinkančio reprezentuoti Birštoną patiekalo titulo varžėsi aštuonios kurorte veikiančios maitinimo įstaigos.

Renginio globėja merė N.Dirginčienė apdovanoja „Vytautas Mineral SPA“ virtuvės šefą Darių Dabrovolską, tapusį konkurso nugalėtoju.

Pristatys gastronomijos tradicijas
Birštonas pagal turistų skaičių augantis kurortas, todėl šio renginio tikslas – išrinkti patiekalus, dėl kurių suteikiamų naujų pojūčių ragaujant, pasak ekspertų, verta vykti į Birštoną. Ne paslaptis, pasaulyje formuojasi panašios turizmo tendencijos – žmonės keliauja, lanko mažiau žinomas vietoves ne tik dėl lankytinų objektų, bet ir norėdami paragauti gardaus vietinio maisto.
Panašūs kulinariniai renginiai – degustacijos Birštone vyko anksčiau, tačiau jiems buvo keliami mažiau ambicingi tikslai. Pasak šio gastronomijos konkurso globėjos, Birštono merės Nijolės Dirginčienės, garsinant kurortą, svarbu ne tik sutvarkyta jo aplinka, patogūs viešbučiai, išskirtinio mineralinio vandens procedūros, bet ir tai, kaip priimame ir kuo vaišiname savo svečius.
„Artėjant vasaros sezonui, šiuo konkursu siekiame paskatinti Birštone veikiančias maitinimo įstaigas atsinaujinti, sukurti naujus patiekalus ar patobulinti jau esamus. Tikimės, jog šis renginys padės susipažinti su skirtingų įmonių gaminamais patiekalais, pasisemti naujų idėjų bei kelti mieste veikiančių maitinimo įstaigų kulinarinę kultūrą“, – teigė Birštono savivaldybės merė.

Konkurse – aštuonios maitinimo įstaigos
Pirmajame konkurse dalyvavo aštuonios Birštono kurorto maitinimo įstaigos iš „Vytautas Mineral SPA“, „Royal SPA Residence“, „Eglės“, „Versmės“ sanatorijų, „Tulpės“ sanatorijos gydyklų kavinės, „Kurhauzo“, svečių namų „Audenis“ ir kavinės „Skonių svetainė“.
Konkurso metu maitinimo įstaigų atstovai pristatė po kelis savo gaminamus patiekalus trijose kategorijose: geriausio užkandžio, geriausio karšto patiekalo bei geriausio deserto.
Pačius gardžiausius ir verčiausius dėmesio patiekalus atrinko specialiai sudaryta kompetentinga vertinimo komisija: Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, virtuvės šefas, „Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslavas Orševskis, Valstybinio turizmo departamento, vietinio turizmo poskyrio vedėja Indrė Trakimaitė – Šeškuvienė bei „MyHero“ įkūrėjas ir treneris Ignas Bakėjus.
Kaip teigė viena iš vertinimo komisijos narių Indrė Trakimaitė – Šeškuvienė, kulinarija ne tik tampa kelionių tikslu, save reklamuojančioms vietovėms, taip pat ir Birštonui, ji suteikia galimybę per maistą papasakoti savo krašto istoriją, intriguojančią legendomis. Todėl dauguma kurorto maitinimo įmonių šefų, ruošdami konkursinius patiekalus, ne tik naudojo vietinius produktus – Nemuno žuvį, vėžius, elnieną, grybus, putpelių kiaušinius, miško uogas, daržoves, lietuvišką sūrį, medų, obuolius, riešutus, mineralinį vandenį, bet ir stengėsi kurortą reprezentuojančiais patiekalais atspindėti idėją, vietinę tradiciją, gyvuojančią nuo tų laikų, kai Birštono giriose medžiojo kunigaikščiai.

Konkurso nugalėtoja – „Vytautas Mineral SPA“ komanda
Virtuvės žinovų ir komisijos teigimu, užkandžio, karšto patiekalo ir deserto kategorijose sau lygių neturėjo „Vytautas Mineral SPA“ virtuvės komanda, vadovaujama Dariaus Dabrovolskio.
Estetiškiausio užkandžio titulas atiteko „Kurhauzo“ restorano paruoštam skanėstui, o netikėčiausias sudedamąsias dalis, ruošdami desertą, panaudojo „Royal SPA Residence“ meistrai.
Tris pirmąsias vietas „Vytautas Mineral SPA“ virtuvei pelnęs žymus Lietuvos šefas D.Dabrovolskis, šiuo metu dirbantis Birštone, stebino ir išradingumu, patiekiant maistą, ir netikėtais patiekalų pavadinimais. Pavyzdžiui, užkandžiui pateiktas starkio tartaras buvo pavadintas „Kaip Barbora tapo vegetare“. Desertas komisijai pristatytas apgaubtas azoto garų, čiurlenant mineraliniam vandeniui.
Komisijai teko nemenka užduotis išragauti po penkis karštus patiekalus ir užkandžius. Desertus ruošė aštuonios maitinimo įstaigos. Ragaujant desertus Birštono merė Nijolė Dirginčienė prisipažino nelabai mėgstanti saldėsius. Vaikystėje jai buvo skaniausias mamos keptas kalėdinis pyragas, kurio kvapas asocijuodavosi su šventėmis.
Estetiškiausio užkandžio titulas atiteko „Kurhauzo“ restorano paruoštam skanėstui – brandintos jautienos ir aštuonkojo karpačio.
Netikėtu deriniu nustebino „Royal Spa Residence“ meistrai, desertui „Sanitas per agua“ panaudodami juodą duoną su druska, lazdyno riešutus, medų, varškės sūrį, prie jo patiekdami taurę mineralinio vandens.
Karštojo patiekalo kategorijoje antra liko „Kurhauzo“ virtuvė, trečia – „Skonių svetainė“. Gardžiausius užkandžius ir desertus pagamino „Vytautas Mineral Spa“, „Kurhauzas“ ir „Royal Spa Residence“.
Konkurse įvertinti patiekalai bus įtraukti į „Birštono kulinarinį žemėlapį“, kuriame bus sužymėtos visos konkurse dalyvaujančios maitinimo įstaigos bei jų geriausieji patiekalai. Naujai sukurto žemėlapio pažymėtos vietos padės Birštono gyventojams ir svečiams lengviau išsirinkti vietą, kurioje verta apsilankyti ar paragauti geriausiai įvertintų patiekalų.

„Royal SPA Residence“ komanda.

Birštono kurorte veikia 22 maitinimo vietos, kuriose gyventojai ir miesto svečiai gali pavalgyti. Maitinimo įstaigų įvairovė pritaikyta kuo įvairiausiam skoniui: restoranai, kavinės, barai, picerijos, burgerių baras, kepyklėlė. Vasaros metu mieste taip pat veikia lauko terasos bei mobilios kavos stotelės.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *