Ką Jums reiškia pilietiškumas?

Interviu vienu klausimu

20160818_193514Lina Suchorukovienė, mokytoja, Prienai:
– Pilietiškas žmogus – aktyvus, atsakingas bendruomenės narys, kuriam rūpi kitas žmogus, kuriam rūpi aplinka, kurioje jis gyvena, kuriam rūpi Lietuvos ateitis. Pilietiškas žmogus mato toliau „savo kiemo“. Savo gebėjimais ir veikla jis prisideda prie tautos vertybių išsaugojimo, kultūros puoselėjimo.
Pilietiškumas neatsiranda iš niekur. Jaunam žmogui pagrindus turi padėti šeima, o toliau jį ugdo mokykla. Kad mokinys taptų pilietišku, reikia, kad pilietiškas būtų ir jo mokytojas.

Linas Bagdanavičius, gimnazistas, Stakliškės:
– Pilietiškumas, mano požiūriu, nėra griežta pareiga. Tačiau tai taip pat negali būti vien tik besąlygiška meilė ar atsidavimas savo šaliai. Tai yra sudėtinga sąvoka, į kurią telpa daug dalykų. Žinoma, mylėti savo valstybę ir žinoti jos didingą istoriją privalo kiekvienas. Sunkiai iškovotos pergalės praeityje nutiesė mums Linas Bagdanavičius, gimnazistas, Stakliškėskelią į tokį gyvenimą, kokį gyvename dabar, todėl turime būti dėkingi ir stengtis lygiai tiek pat, kiek stengėsi didieji lietuvių tautos žmonės. Bet tai nėra viskas. Vien tik puoselėti tą, kas jau sukurta, yra pražūtinga. Reikia kurti ir kloti kelią ateičiai. Taip atsiskleidžia dar kelios pilietiškumo pusės. Būti lietuviu yra garbė, bet ar visą kūną šiurpuliukais nupurtantis Lietuvos himnas žmogų paverčia pilietišku? Iš dalies taip, nes pagarba ir meilė jau rusnoja kažkur giliai širdyje. Norint, kad ugnis neužgestų, reikia įdėti darbo. Vien tušti žodžiai jos pakurstyti neįstengs. Būtina, jog jie turėtų prasmę. Negalima laukti, kol kažkas kitas padarys už tave. Reikia įdėti kuo daugiau pastangų, kiekvienam, be išimties. Sąžiningai dirbti, aktyviai dalyvauti svarbiuose įvykiuose, laikytis moralės normų. Tokiu būdu viskas susidėlioja į vietas. Man tai labai svarbu, nes noriu, kad Lietuvos vardas niekada nenustotų skambėti plačiame pasaulyje, o kiekvienas, turintis bent lašelį lietuviško kraujo, galėtų didžiuodamasis savomis šaknimis žengti Lietuvos žemėmis be jokių rūpesčių ar sunkumų. Tik susivieniję ir dirbdami kartu žmonės pasieks pilietiškumo ir gerovės viršūnę.

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *