Prienų krašto muziejuje eksponuojama skiautinių paroda

Lietuvoje gerai žinome tokias rankdarbių technikas, kaip siuvimas, mezgimas, vėlimas ir pan., tačiau kovo 14 dieną Prienų krašto muziejaus lankytojai turėjo galimybę susipažinti ir su kiek rečiau sutinkama rankdarbių rūšimi – skiautiniais.
Skiautiniai – tai iš medžiagos gabalėlių rankomis ar siuvimo mašina sukurtas rankdarbis, reikalaujantis ypatingo kruopštumo bei meninio pajautimo. Ir nors dėl savo panaudojimo universalumo įvairiais laikotarpiais skiautiniai buvo paplitę visame pasaulyje, Lietuvoje didesnis susidomėjimas šia rankdarbių rūšimi kilo tik XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje.
Šiuo laikotarpiu skiautiniais susidomėjo ir Prienų krašto muziejuje eksponuojamos skiautinių parodos „Tarpukario Lietuvos architektūros detalės“ autorė Regina Marija Vaškevičiūtė-Bagdonienė.
Kaip parodos pristatymo metu pasakojo pati Regina, užsiimti įvairiais rankų darbeliais ji mėgo nuo vaikystės, paauglystėje ji jau mezgė sau pirštines, kojines ir megztukus. Vėliau ir kone visą garderobą pati nusimegzdavo ar pasisiūdavo, ir rankų darbo drabužėliais savo vaikus aprėdydavo. 1995 m., jau būdama garbaus amžiaus, Regina susidomėjo ir skiautiniais. Pirmieji jos darbai buvo liemenės iš vyriškų kaklaraiščių.
Bėgant metams, rankų darbai tapo vis kruopštesni ir sudėtingesni, o Prienų krašto muziejuje eksponuojamoje parodoje autorė įamžinusi pagrindinius Kauno architektūros pastatus, jų puošybos elementus.
Į Prienus Regina atsivežė ir daugiau savo darbų bei pati pasidabino savo kurta suknele. Moters kruopštumui gražių žodžių negailėjo ir gausus būrys muziejuje susirinkusių moterų, ir kartu atvykęs vyras, kurio teigimu, iš geodezininkės profesijos perėmusi kruopštumą ir smulkų darbą, žmona ir dabar iš smulkiausių detalių gali gražiausių dalykų padaryti.
Kruopštus darbas, žinoma, reikalauja ir laiko, tačiau paklausta, kiek užtrunka padaryti vieną ar kitą darbelį, moteris sako, darydama skiautinius, laiko neskaičiuojanti.
Tam, jog siuvant ir dygsniuojant laikas lėkte pralekia, pritaria ir kartu su savo darbais parodoje dalyvavusi Reginos mokinė prienietė Aldona Tadaravičienė, kurios darbai taip pat puošė jau ne vieną parodų salę.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *