„Išauginti – žmones, kūrybą, Lietuvą“

„Diena atrištom akim“, – taip apie Valstybės atkūrimo dieną 1989-ųjų vasario 16-ąją šiai iškiliai ir svarbiai datai skirtame eilėraštyje rašė poetas Justinas Marcinkevičius. O ir vėlesniuose savo tekstuose poetas dažnai kalbėjo apie Vasario 16-ąją, žyminčią Lietuvos naujosios istorijos pradžią, grindžiamą iš esmės dviem žodžiais: nepriklausomybė ir demokratija.
  Į šias, o ir kitas žymaus mūsų kraštiečio išsakytas mintis rėmėmės ir remiamės ir šiandien, nors šių metų Vasario 16-oji jau buvo trylikta, kai negirdime paties Justino Marcinkevičiaus balso.
Už išėjusį Amžinybėn poetą kalba jo kūryba, jo knygos. Todėl labai prasminga, kad vasario 13-ąją Valdovų rūmuose vykusiame kultūros vakare „Išsaugoti – žmones, kūrybą, Lietuvą“, skirtame Justinui Marcinkevičiui atminti, svarbiausiu akcentu tapo jo dešimties tomų Rinktinių Raštų pristatymas. Raštus parengė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.
Rinktiniuose Raštuose publikuojami jau žinomi Justino Marcinkevičiaus kūriniai, rinktinė papildyta ir iki šiol nespausdintais tekstais, ir tais, prie kurių autorius buvo palikęs prierašą – „skelbti po mirties“. Raštų rengėjų ir mecenatų – Nijolės ir Česlovo Karbauskių šeimos įsitikinimu, rašto žmogui prasmingiausias paminklas yra knyga bei skaitytojas,

„Raštų“ sutiktuvėse dalyvavęs Prezidentas Gitanas Nausėda, nesenos viešnagės Prienuose metu lankęsis ir Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje, padėkojo prieniškiams už gražų poeto atminimo įprasminimą, už puoselėjamą ryšį su jaunąja karta.

kuris atranda ir naujas kūrinio prasmes. O jas atrasti padės ir poeziją, poemas, dramas palydintys literatūros mokslininkų įvadiniai straipsniai. Kaip Raštų šventės metu kalbėjo hab. dr. prof. Viktorija Daujotytė, kruopščiai parengti Rinktiniai Raštai – tai ypatinga galimybė dar giliau pažinti vidinio kelio poetą. Profesorės manymu, Justino Marcinkevičiaus ėjimas vidiniu keliu prasidėjęs nuo pokario kompromisų išsitiesė į Sąjūdžo lyderio kelią, o nuo 1991-ųjų į dar vieną skaudaus egzistencializmo etapą. Skaudų, bet labai svarbų.
Prof. dr. Mindaugo Kvietkausko manymu, pamatiniai Justino Marcinkevičiaus tekstai nepalieka abejingų. Jie buvo ir bus diskusijų, derybų darbo centre. Gal dėl jų ir kyla didžiausi ginčai, nes tai ginčai ir apie mus pačius. Ypač gyvenant nuogų ideologijų laikais. Laikais, kai pamirštame poeto priesaką, kad turime ne tik eiti į priekį, bet ir grįžti prie ištakų, saugoti valstybę, sostinę, kalbą, kultūrą. Gal ir dėl to, ne tik dėl talento, pavydo šiandien „laužomos ietys“, bandoma sumenkinti poetą ne tik kaip asmenybę, bet ir jo kūrybą.

Apie poeto kūrybinį kelią renginio metu mintimis dalijosi literatūrologai: prof. hab. dr. Viktorija Daujotytė, prof. dr. Mindaugas Kvietkauskas, prof. dr. Aušra Martišiūtė, dr. Salomėja Bandoriūtė-Leikienė ir Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro vadovas Gytis Vaškelis.

Į IX ir X tomus sugulė Justino Marcinkevičiaus kūryba vaikams, dienoraščiai ir laiškai. Juos rengusi poeto anūkė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslo darbuotoja dr. Salomėja Bandoriūtė-Leikienė prisiminė, jog ją išgelbėjo tai, kad diedukas buvo preciziškai tvarkingas. Jis pirmiausia laišką parašydavo ranka, pataisydavo ir tik tada atspausdintą išsiųsdavo. Tad apie pusę laiškų jai pavyko parengti iš juodraščių. Salomėja taip pat dėkinga Justino Marcinkevičiaus bičiulių šeimoms, išsaugojusioms draugams rašytus laiškus. Tarp laiškų – ir nemažas pluoštelis, rašytas buvusiai auklėtojai ir globėjai, Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokytojai Genovaitei Andrašiūnienei.
Ne mažiau įdomios ir rašytojo dienoraščiuose sugulusios mintys, net ir septyniolikmečio gimnazisto mokykliniuose sąsiuviniuose.
– Laiškai, dienoraščiai padėjo dar geriau pažinti gyvenimo idealu tapusį man labai brangų žmogų, labai harmoningą asmenybę, kuriai svarbiausia buvo pagarba ir gerumas žmogui, – Raštų sutikimo šventėje sakė dr. Salomėja Bandoriūtė-Leikienė.
Labai simboliška, kad Raštų sutiktuvės vyko būtent Valdovų rūmų didžiojoje renesanso salėje. Valdovų rūmų direktoriaus Vydo Dolinsko teigimu, ši vieta Justinui Marcinkevičiui buvo labai svarbi ir brangi. Čia dar praėjusio šimtmečio pabaigoje išlikusiuose rūsiuose buvo vaidintas „Mindaugas“, pastačius rūmus atgimęs ir Didžiajame kieme. Valdovų rūmų

Prieš renginį aplankėme Justino ir Genovaitės Marcinkevičių Amžinojo poilsio vietą Antakalnio kapinėse.

Didžiojoje renesansinėje menėje 2010 m. lapkričio 9 d. poetas skaitė poeziją. Tai buvo paskutinis viešas rašytojo susitikimas su skaitytojais. O ir įėjus į rūmų ansamblį, ant sienos šalia Prezidento Algirdo Brazausko, rėmusio Valstybės simboliu buvusių rūmų atstatymą, minčių pasitinka ir Justino Marcinkevičiaus žodžiai, kad Valdovų rūmai – tai vieta, kurioje telpa labai daug Lietuvos – praeitis ir ateitis. Kaip ir visoje rašytojo kūryboje.
Vakaro metu mokslininkų mintis palydėjo solistų Rasos Juzukonytės ir Deivido Staponkaus atliekamos dainos Justino Marcinkevičiaus tekstais, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų ir studijos „Gal meno?“ skaitovų skaitomos eilės bei ištraukos iš poemų.
Džiaugiamės, kad pirmojoje Rinktinių Raštų sutiktuvių šventėje turėjome galimybę dalyvauti ir mes, Justino Marcinkevičiaus kraštiečiai.
Antras susitikimas su poeto Raštų rinktine – Vilniaus knygų mugėje.
Ramutė Šimukauskaitė

Išankstinė RINKTINIŲ RAŠTŲ prenumerata
Lengvatinė komplekto kaina – 100 eurų.
Komplektą užsisakyti galima:
. Parašius laišką el. pašto adresu justinas@llti.lt
. LLTI bibliotekoje darbo dienomis, darbo valandomis, užpildžius anketą.
. Vilniaus knygų mugėje 2024 m. vasario 22–25 d. LLTI stende Nr. 3.10 (3 salė).
Anketoje ar laiške tereikia įrašyti savo duomenis (Vardas, Pavardė, tikslus adresas, pašto indeksas, el. paštas, telefonas), gavus 100 eurų išankstinio mokėjimo sąskaitą ją apmokėti, atsiųsti pavedimo kopiją ir balandžio mėnesį Raštų komplektą gausite per kurjerių firmą.
Išankstinės RINKTINIŲ RAŠTŲ prenumeratos galiojimas
Lengvatinė 100 eurų prenumerata galioja nuo 2024 m. vasario 14 d. iki 2024 m. kovo 17 dienos.
Vėliau komplekto kaina kils.
Parduodamas tik 10 tomų Rinktinių raštų komplektas.
Daugiau informacijos apie Rinktinius raštus galite gauti el. paštu: justinas@llti.lt

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *