Birštono savivaldybės taryba susirinko į pirmąjį 2024 metų posėdį

Vasario 8 dieną vykęs pirmasis šių metų Tarybos posėdis prasidėjo sveikinimais, kurių metu apdovanoti gražiausiai kalėdiniu laikotarpiu gyvenamuosius namus, įmones ir įstaigas puošę asmenys: Kristina Stankevičienė, Jonas Pempė bei Birštono viešosios bibliotekos vadovė Alina Jaskūnienė. Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė taip pat tradiciškai pasveikino sausio mėnesį gimtadienį šventusį Tarybos narį Stanislovą Martinaitį bei Tarybai pristatė naująjį „Tulpės“ sanatorijos vadovą Paulių Jonavičių.
Prieš tvirtinant darbotvarkę, Tarybos nariai taip pat buvo informuoti apie pasikeitimus „Lik Birštone“ frakcijoje, mat iš mažumos frakcijos pasitraukė trys Tarybos nariai: Stanislovas Martinaitis, Vytautas Silevičius bei Daina Zdanavičienė.

Svarbiausias darbotvarkės klausimas – biudžetas
Posėdžio pradžioje Taryba patvirtino Birštono savivaldybės 2024–2026 metų strateginį veiklos planą bei pritarė 2024 metų biudžetui. Anot Biudžeto ir apskaitos skyriaus vedėjos Onos Grigonienės, šių metų biudžete numatyta 13811,9 tūkst eurų, iš kurių daugiausia planuojama skirti: Švietimo veiklos (30 proc.), Savivaldybės infrastruktūros objektų priežiūros ir modernizavimo (20 proc.), Savivaldybės funkcijų įgyvendinimo (18 proc.), Kultūros ir sporto (15 proc.) bei Socialinės paramos ir paslaugų teikimo (12 proc.) programoms. Dar 3 proc. skiriami turizmo skatinimui, rekreacijos ir verslo vystymui ir po 1 proc. visuomenės sveikatos rėmimo specialiajai bei urbanistinės plėtros programoms.
Biudžeto svarstymas – tai vienas svarbiausių klausimų darbotvarkėje, tačiau Tarybos nariai klausimų turėjo nedaug. Valentinas Vincas Revuckas klausė, ar įstaigose yra likusių kreditorinių įsiskolinimų, kurie gali daryti įtaką ir šių metų biudžetui. Tačiau posėdžio metu tikslių skaičių su savimi neturėjusi Biudžeto ir apskaitos skyriaus vedėja patikino Tarybos narį, jog jų tikrai nėra daug. O Helmanas Lik domėjosi elektros laidų, esančių apžvalgos bokšto teritorijoje, užkasimo po žeme situacija. Tarybos narys siūlė neskubėti investuoti į laidų užkasimą po žeme, kuris kainuotų 184 tūkst. eurų, mat, pasak jo, jeigu tai yra žemos įtampos laidai, po tokiais laidais gyvena ir nemažai Birštono gyventojų, o ESO tame nemato nieko blogo. Tačiau Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjas Manto Michaliunjo teigimu, tai nėra žemos įtampos laidai, o ir tokios būklės laidai apskritai negali būti virš pėsčiųjų tako, nes gali kelti pavojų pėstiesiems. Aiškindamas situaciją M. Michaliunjo taip pat atkreipė dėmesį, jog šiuo metu su ESO yra pasiektas kompromisas, kuris, beje, taikomas išskirtinai Birštono savivaldybei, jog dalį išlaidų padengs Birštono savivaldybė, o kitas išlaidas – ESO.
Svarstant biudžetą Tarybos narė, Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkė Kristina Justinavičienė taip pat siūlė ateičiai pagalvoti apie vadovų įtraukimą į biudžeto formavimą, suteikti jiems galimybę išsakyti savo lūkesčius, vizijas ir planus. Šiai minčiai pritarė ir Jurgita Šeržentienė, ir Darius Šeškevičius, kurie taip pat pasidžiaugė, jog aptarti biudžeto buvo pakviesti ir Tarybos mažumos atstovai. Vienam Tarybos nariui susilaikius, 2024 m. biudžetui pritarta 14 Tarybos narių balsais.

Pritarta investiciniams projektams
Posėdžio metu Taryba pritarė projekto „Sveikatos centro teikiamų paslaugų sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūros modernizavimas“ teikimui ir jo įgyvendinimui. Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo Egidijaus Dargio teigimu, šiuo projektu planuojama investuoti į pirminės sveikatos priežiūros grandį, atnaujinti odontologinio kabineto įrangą, įsigyti vidaus ligų diagnostikos įrangą bei atnaujinti pacientų priėmimo infrastruktūrą. Beje, kaip pastebėjo merė, nė viena Birštono savivaldybės įstaiga nėra gavusi tiek lėšų iš įvairių fondų, kaip Birštono PSPC ir, nors šiai dienai PSPC yra puikiai įrengtas, ateityje dar planuojama ir paliatyvios slaugos patalpų įrengimas.
Taryboje taip pat pritarta ir projekto „Visuomenės sveikatos paslaugų kokybės gerinimas Birštono savivaldybėje“ Europos Sąjungos fondų investicijoms gauti, daliniam jo finansavimui ir įgyvendinimui“, kuriuo bus siekiama didinti gyventojų sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo raštingumą bei skatinti ligų prevenciją.
Svarbių pokyčių sulaukė ir darnaus judumo Birštono mieste planas, mat vasario 8 dienos posėdyje Taryba į šį planą įtraukė pėsčiųjų ir dviratininkų tilto per Nemuną įrengimą. Kaip nurodyta sprendimo projekte, tilto lėšų poreikis yra 9,785 tūkst. eurų, o numatomas darbų įvykdymo terminas – 2025–2027 m.

Skiriant tam tikras pašalpas turtas vertinamas nebus
Svarstant socialinius klausimus, Taryboje kilo diskusija dėl vienkartinių, tikslinių, sąlyginių ir periodinių pašalpų skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašo pakeitimų, kuriais numatoma skirti didesnes išmokas iš laisvės atėmimo, kardomojo kalinimo vietų, socialinės ar psichologinės reabilitacijos įstaigų grįžusiems, taip pat nuo gaisro nukentėjusiems asmenims. Anot Socialinės paramos skyriaus vedėjos Mildos Ramanauskienės, ateityje, skiriant vienkartines pašalpas, kai kuriais atvejais bus vertinamos ir šeimos pajamos. O Finansų ir biudžeto komitetas, skiriant vienkartines pašalpas, siūlė papildomai vertinti turtą, tačiau, tokiam siūlymui pritarė ne visi. Tarybos narių: Birutės Vokietaitienės, Dariaus Šeškevičiaus bei Jono Pačėso teigimu, kai žmogų ir taip ištinka nelaimė, turto vertinti nereikėtų. O Vytauto Silevičiaus nuomone, jeigu asmuo turi daugiau nei vieną turto vienetą kitu adresu, turtą vertinti reikia, siekiant mažinti norinčiųjų gauti pašalpas ir iš jų gyventi.
Vytauto Jokimo paklausta, apie kokias sumas ir besikreipiančiųjų skaičius yra kalbama, M. Ramanauskienė teigė, kad maksimali suma onkologinės ar sunkios ligos atveju yra 550 eurų, o gaisro atveju – 3320 eurų. Anot vedėjos, praėjusiais metais besikreipiančiųjų dėl paramos buvo apie 25–26 žmonės, daugiausia jų kreipėsi onkologinės, sunkios ligos, traumų ir operacijų atveju. Tiesa, M. Ramanauskienė pabrėžė, jog Tarybai siūlomi sprendimo projekto pakeitimai nėra susiję socialinėmis pašalpomis, kurios mokamos kartais ir metus laiko. Visgi po diskusijos 14 Tarybos narių balsais patvirtinta tvarka, kurioje nenumatytas turto vertinimas.

Piniginės premijos moksleiviams ir mokytojams
Taryba taip pat pritarė skirti 200 eurų premiją abiturientams, pelniusiems aukščiausią, 100 balų, įvertinimą valstybiniuose brandos egzaminuose, taip pat 200 eurų apdovanojimą skirti šimtukininkus parengusiems pedagogams.
„Birštoniečių tribūnoje“
Posėdžio metu Tarybos nariai taip pat išklausė „Birštoniečių tribūnoje“ užsiregistravusio Pauliaus Bradausko pasisakymą dėl pontoninių prieplaukų įrengimo. Pats P. Bradauskas praėjusiais metais kreipėsi į Savivaldybę su prašymu įrengti pantoninę prieplauką, tačiau 2023 m. gruodžio 19 d. iš Savivaldybės gavo atsakymą, jog „Birštono savivaldybė šiais metais nederina naujų mobilių laikinų pontoninių prieplaukų (įrenginių) vietų <…> 2024 vasario mėn. Taryboje planuojame tikslinti mobilių laikinų pontoninių prieplaukų (įrenginių) Birštono mieste įrengimo tvarką, taip pat planuojama prieplaukas apmokestinti“. Kaip pastebėjo gyventojas, apmokestinti reikia, tačiau labiausiai jis pasigedo aiškios, reglamentuotos tvarkos ir infrastruktūros, kuria galėtų naudotis ir birštoniečiai, ir vandens transportu atplaukiantys svečiai. Todėl P. Bradauskas prašė palikti (arba sukurti) galimybę teisėtai turėti ilgalaikę laivavietę bent su minimalia infrastruktūra ir pateikė keletą savo pasiūlymų, kaip spręsti šią problemą. Pavyzdžiui, savivaldybės arba privataus investuotojo lėšomis įrengti daugiavietę prieplauką su galimybe išsinuomoti vietą ilgalaikiam (sezonui) arba trumpalaikiam švartavimuisi arba leisti už savas lėšas įsirengti laikinąsias prieplaukas, kaip, beje, buvo numatyta 2020 m.
Anot Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo Manto Michaliunjo, pasikeitus teisės aktams ir vykstant diskusijoms, kaip miestuose tvariai galėtų vykti laivyba, šiuo metu privatūs asmenys įsirengti pontoninių įrenginių negali, tačiau laikinai prisišvartuoti Birštone yra galimybė, nes Birštono savivaldybė yra įsigijusi penkias prieplaukas, prie kurių ir bus galima prisišvartuoti. O konkrečių sprendimų bus galima tikėtis kitą arba dar kitą mėnesį.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *