Birštono savivaldybės taryba – be vieningos opozicijos

Birštono savivaldybės tarybos mažumoje likusios politinės jėgos iki šiol oficialiai nepaskelbė apie darbą vieningoje opozicijoje.
Keturi opozicinės „Lik Birštone“ frakcijos atstovai (Regionų partija) ir du grupės „Kartu Birštono labui“ nariai (TS-LKD bei Demokratų partija „Vardan Lietuvos“) per kelis mėnesius nuo rinkimų pradžios nesusitarė ir Savivaldybės tarybos posėdžio pirmininkui neįteikė viešo pareiškimo apie sudarytą opoziciją, išsirinktą jos lyderį ir veiklos kryptis. Nebuvo patvirtintas ir Kontrolės komiteto pirmininkas, kurį pagal Savivaldos įstatymą iš komiteto narių deleguoja opozicija raštu, pasirašytu daugiau kaip pusės visų jos narių ir viešai įteiktu Savivaldybės tarybos posėdžio pirmininkui.

Kontrolės komiteto pirmininką skyrė Taryba
Spalio 19 dieną Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavęs Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius pabandė atsakyti į Tarybos nariams, žiniasklaidai kilusius klausimus, kaip būtų galima išspręsti šią situaciją ir tęsti sklandų Tarybos darbą.
Vyriausybės atstovas akcentavo, kad opozicija turi būti vieninga, ji negali likti susiskaidžiusi į atskiras frakcijas ir grupes, antraip ji praras galimybę išsirinkti opozicijos lyderį, siūlyti Kontrolės komiteto, Etikos ir Antikorupcijos komisijų pirmininkų kandidatūras.
Kadangi ir šiame posėdyje Tarybos mažumoje likusios frakcijos ir grupės nariai nepateikė oficialaus pareiškimo dėl opozicijos sudarymo, daugumos politikų balsais buvo pritarta socialdemokratų frakcijos siūlymui į darbotvarkę įtraukti klausimą dėl Kontrolės pirmininko paskyrimo.
Valdančioji dauguma pasirinko kandidatą ne iš savo gretų, į Kontrolės komiteto pirmininko pareigas pasiūlė mažumoje likusios grupės „Kartu Birštono labui“ narę Jurgitą Šeržentienę. Savo ruožtu kolegę dėl jos asmeninių savybių ir darbo patirties delegavo ir kitas šios grupės narys Darius Šeškevičius. 10 politikų pritarė jos kandidatūrai, 4 – nebalsavo.
Opozicinės frakcijos „Lik Birštone“ atstovas Andrius Lik, kuris, sprendžiant iš ankstesnių pasisakymų, galimai pretendavo tapti ir opozicijos lyderiu, ir Kontrolės komiteto pirmininku, išsakė nemažai pastabų dėl, jo nuomone, netobulų įstatymų, sprendimo projekto teikimo tvarkos, į jas atsakė, teisinius niuansus paaiškino Vyriausybės atstovas.
Išrinktoji Kontrolės komiteto pirmininkė J.Šeržentienė, nors ir jausdamasi nejaukiai dėl valdančiosios daugumos politinio „ėjimo“, patikino, kad yra pasiryžusi kompetentingai eiti priskirtas pareigas. Vienu iš būsimo darbo kertinių veiklų ji įvardino iniciatyvą atlikti mikroklimato Birštono savivaldybės darbovietėse tyrimus, anonimines darbuotojų apklausas, vertinant jų darbinę motyvaciją.

Priėmė per trisdešimt sprendimų
Birštono savivaldybės taryba priėmė sprendimus dėl 36 į darbotvarkę įrašytų klausimų. Išaugus darbo užmokesčiui, priemonių įsigijimo kainoms, 20 proc. buvo padidintos „Tulpės“ sanatorijos teikiamų sveikatingumo komplekso paslaugų kainos, nepaklausios paslaugos išbrauktos iš sąrašo.
Taryba pritarė funkcinio bendradarbiavimo būdu veikiančio Sveikatos centro savivaldybėje steigimui. Rugsėjį koordinuojančia įstaiga išrinktas Birštono pirminės sveikatos priežiūros centras inicijuos bendradarbiavimo sutartis, jos bus sudarytos tarp devynių sveikatos priežiūros įstaigų. Tarp jų – ir Birštone veikiančios sanatorijos, Prienų ligoninė, Prienų PSPC, Baltijos psichikos sveikatos centras bei Kauno r. visuomenės sveikatos biuras. Savivaldybės gydytojos Eglės Grinevičienės teigimu, priėmus šį sprendimą, gyventojai sveikatos priežiūros paslaugas gaus arčiau gyvenamosios vietos. Pasak jos, jau susitarta dėl pirminės reabilitacijos PSDF lėšomis kurorto sanatorijose. Žadama, kad dar šiemet Birštone bus įsteigtas greitosios medicinos pagalbos tarnybos postas, kuriame visą parą budės paramedikas, slaugytojas ir vairuotojas. Tarnyba bus išlaikoma valstybės lėšomis. Tam tikroms pacientų grupėms garantuojama nemokamo pavėžėjimo į gydymo įstaigas paslauga.
Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo Manto Michaliunjo teikimu, daugumos balsais buvo patvirtintas Birštono savivaldybės viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų planas, kuriame numatytos papildomos vietos elektromobilių stotelėms įrengti, iš viso 33 sekcijos. Pranešėjo teigimu, triukšmingos stotelės bus išdėstytos užmiestyje, betriukšmės atsiras miesto centre, elektromobilius bus galima krauti ir Birštono vienkiemyje, ir turistinėje zonoje.
Tarybos narys Vytautas Silevičius siūlė įkrovimo stoteles labiau sukoncentruoti vienoje vietoje, galbūt aikštelėse prie gaisrinės ar Jaunimo gatvėje, ir neužimti automobilių parkavimo vietų miesto centre. Jo siūlymas nebuvo svarstomas, už parengtą sprendimo projektą balsavo 11 Tarybos narių, 3 – susilaikė.
Biudžeto ir apskaitos skyriaus vedėjos Onos Grigonienės prašymu, Taryba patikslino šių metų Savivaldybės biudžetą 368 tūkst. eurų tikslinių dotacijų ir kitų lėšų suma, perskirstė asignavimus, papildomai skirta lėšų socialinei sričiai, darbo užmokesčiui, socialiniam draudimui, išeitinėms išmokoms, pavėžėjimui. Merė Nijolė Dirginčienė apgailestavo dėl susidariusio lėšų stygiaus, pirmiausia ugdymo procesui finansuoti. Pasak jos, susiklostė nenormali situacija, nes iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos negaunama pakankamai lėšų ugdymo reikmėms, todėl Savivaldybė iš savo biudžeto šiai sričiai skiria lėšų papildomai. Bendroje sumoje su švietimo pagalbos specialistų atlyginimais susidaro apie 100 tūkst eurų suma, kuri, merės teigimu, yra didelė našta Savivaldybei.
Vytautas Silevičius, Jurgita Šeržentienė atkreipė dėmesį į tai, kad kai kuriems į užtarnautą poilsį išėjusiems įstaigų vadovams išmokėtos itin didelės išeitinės kompensacijos už nepanaudotas atostogas. Merė pritarė, kad šis klausimas biudžetinėse įstaigose turi būti atidžiau kontroliuojamas, ir darbuotojai nekauptų atostogų.
Pritarta Birštono savivaldybės administracijos dalyvavimui bendrame „Lietuvos sezonas Prancūzijoje 2024 m.“ meno programos projekte, taip pat – partnerystės sutarties su Ukrainos Shatsko savivaldybe (Ukraina) pasirašymui, tarp bendradarbiavimo krypčių įtraukiant ir sporto sritį.
Taryba pritarė bendradarbiavimo sutarčiai ir su AB „Lietuvos automobilių kelių direkcija“ dėl laukimo paviljonų įrengimo valstybinės reikšmės kelyje, šalia kapinių. Šis projektas bus įgyvendinamas dalyvaujamojo biudžeto lėšomis. Taipogi pakeistas ankstesnės Tarybos sprendimas „Dėl žemės sklypų pirkimo Birštono savivaldybės nuosavybėn Škėvonių kapinių plėtrai“. Kaimyninės savivaldybės yra pasirašiusios susitarimą dėl kapinių priežiūros kaštų pasidalinimo, todėl ir išlaidos perkant sklypus bus pasidalintos atitinkamai – 30 proc. lėšų skirs Birštono, o 70 proc. – Prienų r. savivaldybė.
Tarybos posėdyje priimti ir kiti sprendimai, susiję su nekilnojamojo turto, vietinės rinkliavos lengvatomis, socialinio būsto fondo sąrašo pakeitimais, socialinio būsto nuomos rinkos kainomis ir tarnybinių gyvenamųjų patalpų nuomos, biudžetinių įstaigų naujų nuostatų patvirtinimo, infrastruktūros, įstatinio kapitalo didinimo ir kitais klausimais.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotrauka

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *