Aptarė pacientų pavėžėjimo sėkmes ir kliūtis

Nuo rugpjūčio 1 d. Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse, kaip ir dalyje Lietuvos, startavo bandomasis pacientų pavėžėjimo į gydymo įstaigas specialiai jiems skirtu transportu projektas, finansuojamas valstybės ir savivaldybių lėšomis. Rugpjūčio 24 dieną trylikos pilotiniame projekte dalyvaujančių savivaldybių atstovai ir partneriai susirinko į Prienus, kad įvertintų šios paslaugos organizavimo sėkmes ir kliūtis, pasidalintų patirtimi.
Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centras yra vienas iš pilotinio projekto pradininkų, todėl Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pasidžiaugė tuo, kad Centras teikia vis daugiau rajono gyventojams reikalingų socialinių paslaugų ir nesibaimina imtis naujo projekto bei įsisavinti gautas lėšas.
Vyriausybės valdysenos departamento patarėjas, Pavėžėjimo projekto koordinatorius Tomas Vasiliauskas apžvelgė pavėžėjimo paslaugas pacientams reglamentuojančią teisinę bazę, paslaugos organizavimo ir teikimo problematiką, pasirengimą teikti paslaugą kituose pavėžėjimo etapuose, įtraukus vis naujas pacientų grupes. Nuo rugpjūčio 1-osios šios paslaugos reikalingi pacientai nemokamai vežami į hemodializės centrus. Šiuo metu vyksta pasiruošimas projekto antrajam etapui – nuo šių metų spalio 1 dienos bus pradedamas pacientų, sulaukusių per 75-erių, pavežimas į gydymo įstaigas.
Projekto „Pacientų pavėžėjimo paslaugos modelio sukūrimas ir išbandymas“ partnerių susitikime dalyvavo LR Vyriausybės premjerės I.Šimonytės patarėja sveikatos, socialiniais ir neįgaliųjų klausimais Živilė Gudlevičienė, kuri savivaldybių atstovus pasveikino už drąsą imtis naujo projekto. Jos teigimu, kelios savivaldybės neprisijungė prie projekto dėl to, kad prie jo teks prisidėti savo biudžeto lėšomis, kita stabdanti problema – pavėžėjų trūkumas rajonuose.
Pasak Živilės Gudlevičienės, tokie partnerių susitikimai reikalingi, nes padeda identifikuoti sukurtos sistemos silpnąsias vietas ir daryti pakeitimus, taipogi pasidalinti, kas už ką yra atsakingas.
Ji pastebėjo, jog šiuo metu daugiausia klausimų sulaukiama dėl pacientų pavėžėjimo į trečio lygio gydymo įstaigas organizavimo ir paslaugos apmokėjimo, taip pat gydytojų išrašomų siuntimų ir pavėžėjimo į namus iš skubios pagalbos skyrių tvarkos.
Premjerės patarėja atkreipė dėmesį ir į svarbų aspektą: tam, kad pacientai gautų nemokamą pavėžėjimo paslaugą, jie turi atitikti tam tikrus nustatytus kriterijus. „Būkim biedni, bet teisingi. Valstybė negali sumokėti už visų norus, – akcentavo Ž.Gudlevičienė.
Ji tikisi, kad planinga ir koordinuota partnerių veikla, savivaldybių prisidėjimas lėšomis leis pasiruošti pavėžėjimo paslaugos startui visoje Lietuvoje nuo 2024 m. liepos 1 d.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *