Erkinio encefalito poveikis užsikrėtusiojo neurologinei sveikatai

Erkinis encefalitas (EE) – erkių platinama virusinė liga. Nors dažnai pasireiškia į gripą panašiais simptomais, erkinis encefalitas gali turėti sunkių neurologinių pasekmių. Vienintelė specifinė profilaktikos priemonė, padedanti apsisaugoti nuo erkinio encefalito, yra vakcinacija, todėl pasiskiepyti ypač svarbu. Deja, nepaisant augančių skiepijimosi apimčių, erkinio encefalito atvejų pasitaiko vis dar per daug. Remiantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės duomenimis, 2021 m. Lietuvoje buvo užregistruoti 365 susirgimai šia liga. Todėl aktualu aptarti jos poveikį neurologinei sveikatai ir galimas pasekmes.

Ligos formos gali būti skirtingos, o pasekmės – itin sunkios

Erkinio encefalito virusas (EEV) priklauso Flaviviridae šeimai ir yra perduodamas įkandus infekuotoms erkėms, ypač Ixodes rūšies. Virusas gali sukelti centrinės nervų sistemos uždegimą, dėl kurio atsiranda įvairių neurologinių požymių. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, užsikrėtus EEV gali pasireikšti trys ligos formos: lengva, vidutinio sunkumo arba sunki, o pastaroji turi didžiausią neurologinių komplikacijų riziką.

Tyrimai parodė, kad maždaug 20–30 proc. erkiniu encefalitu sergančių asmenų išsivysto ilgalaikės neurologinės pasekmės. Šios komplikacijos gali pasireikšti nuo lengvų simptomų, tokių kaip nuovargis ir galvos skausmas, iki sunkesnių būklių, tokių kaip encefalitas, meningitas ir mielitas. Neurologinės komplikacijos gali sukelti kognityvinių funkcijų sutrikimus, atminties sutrikimus, motorikos sutrikimus ir net nuolatinį neįgalumą.

Poveikis ne tik fizinei, bet ir psichikos sveikatai

Su EE susijusių neurologinių pažeidimų pasekmės neapsiriboja tik fiziniais sutrikimais. Ši liga gali paveikti ir psichikos sveikatą. Austrijoje atlikto tyrimo metu nustatyta, kad išgyvenusieji po EE dažniau, palyginti su bendra populiacija, patiria nerimą ir depresiją, suprastėja jų gyvenimo kokybė. Ilgalaikio neurologinio poveikio psichikos sveikatai našta pabrėžia visapusiškos paramos ir reabilitacijos poreikį erkiniu encefalitu persirgusiems pacientams.

Prevencijos vaidmuo – ypač reikšmingas

Siekiant sumažinti erkinio encefalito poveikį neurologinei sveikatai, labai svarbi prevencija. Kaip jau minėjome, veiksminga priemonė erkinio encefalito rizikai sumažinti yra vakcinacija. Remiantis tyrimų duomenimis, skiepijimas gerokai sumažina sunkių neurologinių ligų atvejų skaičių. Todėl labai svarbu jį skatinti ir didinti visuomenės informuotumą apie erkių įkandimų prevencijos svarbą.

Erkinio encefalito gydymas

Šiuo metu nėra specifinio antivirusinio erkinio encefalito gydymo. Pagrindinė gydymo priemonė yra palaikomasis gydymas ir simptomų valdymas. Ankstyvas ligos atpažinimas ir greita medicininė intervencija yra labai svarbūs siekiant pagerinti gydymo rezultatus ir sumažinti komplikacijų riziką.

Esminis vaidmuo diagnozuojant ir atskiriant erkinį encefalitą nuo kitų neurologinių susirgimų tenka neurologams. Jie užtikrina medicininį gydymą ir bendradarbiauja su reabilitologais, rengdami išsamius reabilitacijos planus. Šie specialistai taip pat siūlo ilgalaikį gydymą, stebi simptomus ir prireikus koreguoja gydymo planą. Kvalifikuoti neurologai Vilniuje ir Kaune nuolat plečia ir atnaujina savo žinias, susijusias su nervų sistemą pažeidžiančių ligų gydymu, tad gali suteikti profesionalią pagalbą erkiniu encefalitu persirgusiems asmenims.

Erkinis encefalitas gali turėti didžiulį poveikį užsikrėtusiojo neurologinei sveikatai. Tad siekiant išvengti šios pavojingos ligos, labai svarbu pasiskiepyti. Jei dar nesate to padarę, būtinai apsvarstykite šią galimybę. Prisiminkite, kad erkinio encefalito skiepas gali ne tik apsaugoti nuo skaudžių pasekmių, bet ir išgelbėti gyvybę.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *