Pieno dalijimo/pardavimo tiesiogiai vartotojams reikalavimai

Šiuo metu susidariusius nepalankiai situacijai dėl pieno supirkimo kainų, kai kurie ūkininkai vykdo pieno dalinimo akciją.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau VMVT) informuoja, kokių reikia laikytis reikalavimų dalinant ir/ar parduodant pieną tiesiogiai vartotojams.
Vykdant pieno atidavimo/dalinimo vienkartinę akciją – veiklos registracija VMVT nebūtina. Vykdant ilgesnį laiką tokias akcijas ūkininkams reikia registruoti savo veiklą kaip vietinei rinkai mažais kiekiais gaminančius pieno ir jo produktus tiekėjais.
Mažų kiekių pieno gamintojai, tai – pieno, pieno gaminių gamintojai, gaminantys ne daugiau kaip 1500 kg žalio pieno per dieną ir iš jo savo ūkyje pagamintus pieno gaminius tiekiantys tiesiogiai galutiniams vartotojams ar vietiniams mažmeninės prekybos subjektams“, kurie nutolę nuo gamybos vietos ne daugiau kaip 100 km.
Ūkyje laikomų karvių, avių ar ožkų bandos privalo turėti oficialiai patvirtintą sveikų bandų statusą (neužkrėstų tuberkulioze, brucelioze ir enzootine galvijų leukoze).
Vartoti skirtas pienas turi būti atšaldytas iki 6 °C temperatūros ir pardavimo metu neturi viršyti +6°C, jo tinkamumo vartoti terminas – ne ilgesnis kaip 24 valandos po gamybos proceso pabaigos (po pieno atšaldymo), jeigu nėra atlikti pieno tyrimai, kuriais patvirtintas kitas tinkamumo vartoti terminas.
Pieno gamintojas turi įvertinti pieno kokybės ir sudėties rodiklius vieną kartą per metų ketvirtį įgaliotojoje laboratorijoje. Pieno tyrimai surenkami centralizuotai pagal UAB Pieno tyrimai laboratorijos numatytą grafiką, ūkininkai atveža pieno mėginius į tarnybą, jie sudedamį į griežtos atskaitomybės maišelius, maišeliai užplombuojami, užpildomas lydraštis ir atvykus laboratorijos transportui perduodami surinkti iš ūkininkų pieno mėginiai.
Pienu iš cisternų (talpyklų) galima prekiauti ūkyje įrengtoje patalpoje bei turgaviečių specialiuose paviljonuose, kitose su savivaldybe suderintose prekybos vietose. Cisterna (talpykla) turi turėti čiaupą, virš jos turi būti įrengta stoginė nuo saulės ir kritulių. Pieno gamintojas turi sudaryti tinkamas pieno transportavimo sąlygas, užtikrinti tinkamą cisternų (talpyklų) plovimą ir dezinfekavimą.
Pirkėjui prašant, pieno gamintojas jam pieną gali atvežti. Pieno gamintojas, parduodantis pieną, turi užtikrinti taros, kurioje laikomas pienas, higieną.
Pieno gamintojas ūkyje pagamintą žalią pieną gali parduoti tik paženklintą, supakuotą arba iš paženklintų ženklinimo etiketėmis cisternų (talpyklų). Pakuotės turi būti skirtos liestis su maistu, švarios. Plastikinės pakuotės turi būti naujos, nenaudotos. Ženklinimo etiketėje būtina nurodyti gamintojo vardą, pavardę / juridinio asmens teisinę formą ir pavadinimą, VMVT suteiktą registracijos (atpažinimo) numerį, pieno laikymo sąlygas, melžimo laiką, nuorodas „žalias pienas“ ir „vartoti tik virintą“.
„Žalias karvių pienas“ – natūralus karvių, ožkų ir kitų gyvūnų pienas, kuris nebuvo pašildytas iki aukštesnės kaip 40 °C temperatūros arba neapdorotas kitu tolygaus efektyvumo metodu, skirtas žmonių maistui, pašarui ar perdirbti. Vartotojas turi nepamiršti, kad karvės natūraliai nešioja tam tikras ligas sukeliančias bakterijas, kurios gali patekti į jų gaminamą pieną, todėl VMVT rekomenduoja pieną vartoti tik virintą.
Pieno gamintojai ir tiekiantys pieną tiesiogiai vartotojui turi būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę sveikatos-higienos įgūdžių mokymų kursą.
Parengė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Reda Gundorinienė

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *