Veiveriuose paminėta Lietuvos kariuomenės diena

Lapkričio 23-iąją Lietuvoje buvo minima Lietuvos kariuomenės diena. Šią dieną prieš 104 metus tuometinis Ministras Pirmininkas Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą, kuriuo buvo įkurta Apsaugos taryba ir įsakyta pradėti formuoti pirmąjį Lietuvos kariuomenės pulką. Taigi 1918 m. ne tik buvo pasirašytas Lietuvos nepriklausomybės aktas, bet ir oficialiai pradėta kurti Lietuvos kariuomenė.

Kartu su G.Deksniu į Kariuomenės dienai skirtą renginį atvyko ir jo bičiulė, šeimos gydytoja Rūta Vilkauskienė.

Ir nors Kariuomenės dienos iškilmės lapkričio 23 dieną vyko didžiuose Lietuvos miestuose, Prienų rajono Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Veiverių skyrius taip pat surengė simbolinį šios dienos paminėjimą.
Renginio metu savo patirtimi Lietuvos kariuomenėje pasidalijo Lietuvos kariuomenės atsargos karininkas, rašytojas, publicistas, Karaliaus Mindaugo profesinės mokyklos dėstytojas, Tarptautinės knygų skirtukų draugijos narys, kolekcininkas Gintautas Deksnys.
Beje, Veiveriuose G. Deksnys lankosi jau ne pirmą kartą. Dar vasarą, tapęs Tarptautinės knygų skirtukų draugijos nariu, viešėdamas Veiveriuose, kolekcininkas kartu su savimi buvo atsivežęs ir dalelę savo kolekcijos, kurioje dominavo iš užsienio šalių parvežti, Lietuvos istoriją pasakojantys ir kitų tematikų skirtukai.
Tačiau šįkart G. Deksnys į Veiverius atsivežė specialiai Lietuvos kariuomenės dienai atrinktą skirtukų kolekciją, kurią pristatė ir gausiai susirinkusiems renginio dalyviams.
„Prakalbindamas“ skirtukus, G. Deksnys ne tik pasidalijo savo, kaip karinių oro pajėgų karininko, 25-erių metų patirtimi, bet taip pat kalbėjo apie pagarbą valstybei ir valstybiniams simboliams bei kariuomenės tradicijas ir apeigas…
Anot G. Deksnio, karininkai savo elgsena atstovauja ir savo šaliai, todėl jie turi mokėti ir gražiai bendrauti, ir kultūringai valgyti ar gražiai šokti. O derama kariuomenės laikysena buvo formuojama savitais papročiais, apeigomis, ritualais, ceremonijomis. Pasak

Lapkričio 28 d. G.Deksnys aplankė visuomenininko, karo lakūno Prano Gudyno kapą Veiveriuose.

kolekcininko, kariuomenėje vyksta daugybė ceremonijų – nuo vadų/vyr. puskarininkių pasikeitimo/skyrimo į pareigas, priesaikų iki santuokų ir karių laidojimo. Taigi, kaip sakė lektorius, atsižvelgiant į nuoseklią papročių, apeigų, įvairių vaizdinių, simbolių laikymąsi ir perdavimą iš kartos į kartą, kariuomenė jau yra sukūrusi ir savitas tradicijas.
Lapkričio 28 d. Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centro mokiniai kartu su mokytoju Gintautu Deksniu aplankė Prano Gudyno kapą Veiverių kapinėse ir padėjo gėlių pagerbdami mokytojo, visuomenininko, karo lakūno, LR ministro pirmininko prof. A. Voldemaro adjutanto atminimą.
Pranas Gudynas (1900 – 1929) gyveno Mauručiuose, baigė Veiverių mokytojų seminariją.
Žuvo 1929 m. gegužės 6 d., vykdydamas ministro pirmininko adjutanto pareigas. P. Gudynas buvo teroristų nušautas per pasikėsinimą į ministrą pirmininką prof. A. Voldemarą Valstybės teatre. Po mirties jam suteiktas kapitono laipsnis. 
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *