Folkloro šventės atgarsiai Birštone

Šeštadienį, rugpjūčio 27-ąją, Birštone, prie sanatorijos „Versmė“ fontano, įvyko folkloro šventė „Ten, kur Nemunas vingiuoja“. Jau šešioliktus metus iš eilės vykstančiame renginyje šįmet dalyvavo trys ansambliai ir viena kapela bei pristatyti Dzūkijos regiono tradicinio muzikavimo kursai.
Folkloro šventėje pasirodė Ignalinos krašto folkloro ansamblis „Čiulbutė“, Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblis „Ratilėlis“, Birštono kultūros centro folklorinis ansamblis „Raskila“ ir tradicinė kapela iš Vilniaus – „Griežikai“.
Renginį vedė kraštietė Gražina Baranauskaitė. Ji taip pat yra ir folkloro ansamblio „Raskila“ kolektyvo dalis. Pasak jos, karštis folkloristų negąsdina. „Visi galvoja, kad su tautiniais rūbais – labai jau karšta. Čia natūralios medžiagos, pavyzdžiui, vilnoniai marškoniai. Žinokit, jog vilna, kai karšta – vėsina, o kai šalta – šildo“, – pasakojo G. Baranauskaitė. ,,Mums karštis nebaisu. Teko koncertuoti įvairiuose festivaliuose Vokietijoje, Estijoje, Prancūzijoje, Čekijoje. Visose šalyse buvo per 30 laipsnių karščio“, – patirtimi dalijosi kraštietė.
Folklorinio ansamblio „Raskila“ nariai pripratę prie įvairių pasiruošimo sąlygų. „Pasiruošti mums netrunka daug. Taigi mes įpratę. Svarbu, kad būtų vietos. Nors kartais tenka ir autobuse persirengti. Prie visko pripranti. Iš pradžių atrodo keista, nepatogu, bet paskui išmoksti, kad taip turi būti ir niekas nemurma. Visiems patinka išvažiuoti, pabūti, pamatyti kažką, susitikti“, – teigė Gražina Baranauskaitė, folkloro katile besisukanti jau daugiau kaip trisdešimt metų.
Šventei pasibaigus, padėkos žodį tarė Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis. „Norim pasidžiaugti, kad net esant 29 laipsnių šilumai parodėt, jog mylit savo žanrą. Dėkojame jums visiems už kantrybę ir už tai, kad buvot Birštone. Manome, kad dar susitiksime“ , – sakė Z. Vileikis.
Birštonas etnokultūros tyrinėtojų priskiriamas Dzūkijai. Folkloro šventės „Ten, kur Nemunas vingiuoja“ pavadinimo idėja kilusi iš mažojo ir didžiojo Nemuno vingių.
Marija Janavičiūtė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *