Lenkų ūkininkai domėjosi versliais šeimos ūkiais

Praėjusią savaitę su kelių dienų vizitu į Lietuvą buvo atvykusi Lenkijos Varmijos Mozūrų vaivadijos žemės ūkio rūmų organizuota ūkininkų delegacija (pirmininkas Miroslavas Borovskis), kuri, tarpininkaujant Lietuvos žemės ūkio rūmams, lankėsi šeimos ūkiuose, perdirbančiuose pačių užaugintus produktus.

Varmijos Mozūrų vaivadijos ūkininkų delegacija „Rasos sodyboje“.

ŽŪR direktoriaus Sigito Dimaičio teigimu, lenkų ūkininkams buvo sudaryta galimybė apžiūrėti įvairių tipų ūkius Kauno, Alytaus, Marijampolės ir Vilniaus regionuose ir susipažinti su išvystytomis verslo idėjomis pienininkystės, galvijininkystės, sodininkystės,

Lenkų ūkininkų delegaciją pasitiko (iš kairės): Žemės ūkio rūmų direktorius S.Dimaitis, ūkininkas J.Burbulevičius, Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkas M.Butkevičius, Žemės ūkio skyriaus vedėja A.Tamošiūnienė.

daržininkystės, ožkų ūkiuose. Lenkijoje nemažai šeimos ūkių gamina valdydami visą maisto grandinę nuo lauko iki stalo, todėl ūkininkams buvo neprošal pasidomėti gerąja Lietuvos ūkių verslo praktika.
Į viešnagės dienotvarkę buvo įtrauktas ir susitikimas su Prienų ūkininkų sąjungos pirmininku Martynu Butkevičiumi bei Prienų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Aušra Tamošiūniene, kurie pristatė rajono žemės ūkio situaciją, papasakojo apie kylančius iššūkius, atsakė į svečius dominančius klausimus.
M.Butkevičius papasakojo apie Ūkininkų sąjungos veiklą, besitraukiančio pieno sektoriaus problemas, pasidžiaugė tuo, kad vis daugiau jaunimo ateina į žemės ūkį ir pradeda ūkininkauti. Jie yra apsiskaitę, drąsiai ir aktyviai teikia paraiškas paramai gauti. Jaunųjų ūkininkų pasiryžimas vykdyti žemės ūkio veiklą teikia vilties, jog Lietuvos kaimas turi ateitį. Ūkininkavimas iš kartos į kartą, šeimos ūkių gyvybingumas, anot M.Butkevičiaus, aktuali tema ir Lenkijos ūkininkams.
Svečiams buvo surengtas priėmimas „Rasos sodyboje“, buvo pasiūlyta padegustuoti Giniūnų kaimo ūkininko Juozo Burbulevičiaus ūkyje pagamintos produkcijos – pagal senovinius receptus rūkytų ir sūdytų lašinių, rūkytų ir vytintų dešrų, kumpelių.
J.Burbulevičius pristatė savo ūkį ir verslą. Įdomu tai, kad ūkininkas bene vienintelis Prienų rajone, kuris kiaules mėsai užaugina iš savo ūkyje atsivestų paršelių. Per mėnesį paskerdžiamos ir perdirbamos 4 –5 kiaulės, esant nedidelėms produkcijos apimtims, šeimos ūkyje J. Burbulevičius dirba su žmona Linute. Šia veikla šeima verčiasi jau šešerius metus, jų produkcija yra paklausi, dalį mėsos gaminių parduoda ūkininkų turgelyje, dalį – pagal išankstinius užsakymus namuose. Prieš tai šeima turėjo 15 melžiamų karvių ūkį, jo atsisakyti paskatino krintanti pieno kaina.
Kaimišku kugeliu su karka, namine gira ir paraugtomis daržovėmis svečius pavaišino ir svetinga sodybos šeimininkė Rasa Juocevičienė, kurios šeimos sodyboje, puoselėjančioje kulinarinio paveldo tradicijas, dažnai apsistoja pro šalį keliaujantys turistai iš kitų Europos šalių.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *